Εκπλήξεις

1462

Περίπου δύο εβδομάδες προ της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών την 21η Μαίου και επιβεβαιώνεται στήν πολιτική,ό,τι ακριβώς εδώ και πολύ καιρό κυριαρχεί στους πολίτες,τόσο στην κοινωνική όσο και στην προσωπική τους ζωή και τούτο δεν είναι άλλο από την ρευστότητα και την αβεβαιότητα την οποία βιώνουν. Είναι λοιπόν φυσικό,λογικό και αυτονόητο τούτο το κλίμα το οποίο ζουν άνω των δέκα ετών,που αντί να αμβλύνεται,όλο και περισσότερο οξύνεται και θα συνεχίσει να είναι κυρίαρχο στην ζωή τους,εάν κάποια στιγμή δεν υπάρξει μία ριζική εκ βάθρων αλλαγή,ανατροπή και αναθεώρηση της μίας ενιαίας πολιτικής που ασκείται την τελευταία δεκαπενταετία από τα τρία κόμματα που διαχειρίστηκαν την εξουσία. Την ευθύνη, ως προς την ρευστότητα και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην καθημερινή ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών της Ελλάδας,προφανώς και την φέρουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και φυσικά και οι αξιωματικές αντιπολιτεύσεις που υπήρξαν το τελευταίο προαναφερθέν διάστημα.

Δεδομένο είναι ότι τούτη η αβεβαιότητα και η ρευστότητα θα μεταφερθεί από τους πολίτες στην κάλπη με πολλούς τρόπους. Ως αυτονόητο παράγωγο της συγκεκριμένης πολυετούς καταστάσεως είναι το γεγονός της υπάρξεως πολλών εκπλήξεων. Η πρώτη έκπληξη πιστεύουμε ότι θα είναι η συρρίκνωση των ποσοστών των δύο κομμάτων εξουσίας,γεγονός που θα δρομολογήσει σε αυτά εσωκομματικές διαδικασίες με θέμα την αλλαγή της ηγεσίας των. Τούτο φυσικά θα συμβεί μετά το πέρας των διαδοχικών εκλογικών διαδικασιών, καθώς η έκπληξη θα είναι μεγάλη,όσο και εάν οι προσπάθειες αυτών των κομμάτων εστιάζονται σε αυτήν την κατεύθυνση και το πολιτικό τους μέλλον είναι περίπου κοινό,με πλέον ρευστό εκείνο της νυν αξιωματικής αντιπολιτεύσεως,καθώς μία συνεχόμενη δεύτερη ήττα,ευθέως την αναλαμβάνει η ηγεσία της που επί έτη υπάρχει. Η νυν κυβέρνηση έχει αλλάξει ηγεσία τις περισσότερες φορές μετά από εκλογική ήττα που την οδήγησε εκτός εξουσίας.

Μία άλλη έκπληξη,περίπου βεβαία,είναι η μεγάλη διασπορά των ψήφων σε πολλά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα,η πληθώρα παρουσίας αυτών, στις εκλογές την 21η Μαίου,διευκολύνει την πραγματοποίηση αυτής της έκπληξης. Επίσης είναι αμφίβολο έαν όλα αυτά τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στην δεύτερη εκλογική διαδικασία,γεγονός που θα αναδείξει εκείνες τις δυνάμεις που θα μπορέσουν εκ των πραγμάτων να αναλάβουν τον ρόλο εκείνης της πολιτικής πρωτοπορίας και θα οδηγήσουν αντικειμενικά στις διαδικασίες συγκροτήσεως ενός μεγάλου πολιτικού αντιπάλου δέους,απέναντι στο παρηκμαζμένο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα,που θα μπει σε διαδικασία διατήρησης της εξουσίας του,εντός πιθανών ανασυνθέσεων και ανασυγκροτήσεων.

Επίσης έκπληξη θα αποτελέσει η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες,καθώς η ψήφος τους αναμένεται να είναι ψήφος διαμαρτυρίας και αγανάκτησης και μη στηρίξεως του πολιτικού κατεστημένου. Ένα νέο πολιτικό τοπίο θα διαμορφωθεί μετά τις επερχόμενες εκλογές και θα αποτελέσει την πολιτική αφετηρία στην πορεία δημιουργίας μίας πολιτικής που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και της Ελλάδας. Η νέα αυτή πολιτική χαρτογράφηση των δυνάμεων εκείνων που όντως εκφράζουν την πολιτική αλλαγή και ανατροπή,οδηγεί εξ αντικειμένου σε ενωτικές συμπτώσεις και συνευρέσεις πολιτικές,με την υπέρβαση των παθογενειών και των αδυναμιών που έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα,καθώς οι Καιροί και η Ιστορία τούτο επιβάλλουν και απαιτούν και εκείνοι που αδυνατούν να συμπορευτούν με τους Καιρούς και την Ιστορία, η αβεβαιότητα και η ρευστότητα,κατά πάσα πιθανότητα, θα τους οδηγήσουν σε ένα αιώνιο πολιτικό παγόβουνο απομονώσεως.

Οι επερχόμενες εκλογές των εκπλήξεων αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα,ανάλογη εκείνης του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015,το αποτέλεσμα του οποίου ανέτρεψε η τότε κυβέρνηση. Ωστόσο η Ιστορία επαναφέρει την επιταγή της σήμερα,με μεγαλύτερη ένταση από τότε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας