Πόλεμος των ΗΠΑ-Λίστα όπλων που δίνουν στην Ουκρανία-50Bradley-18Paladin-Χιλιάδες αντιαρματικά κλπ κλπ

595

Επιταχύνονται οι εξελίξεις μετά την πανωλεθρία των Ουκρανών στο Soledar και την διαφαινόμενη ήττα στο Bakhmut. Η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ ετοιμάζουν “πανευρωπαϊκό σχέδιο παράδοσης εκατοντάδων αρμάτων μάχης Leopard 2” στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Όπως είχαμε αναφέρει έγκαιρα στο WarNews247, η παράδοση γαλλικών TOMA AMX-10 και γερμανικών Marder άνοιξε τον “Ασκό του Αιόλου”.

Mέχρι να αφιχθούν τα Leopard 2 στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εσπευσμένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας το οποίο για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει 18 συστήματα πυροβολικού Paladin M109A6 155mm καθώς και ΤΟΜΑ Bradley Μ2.

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν σύντομα να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στα ΤΟΜΑ Bradley M2. “Θα χρειαστούν κάποιοι μήνες μέχρι τα Bradley να πάνε στην Ουκρανία”, σημειώνουν.

Όμως βίντεο δείχνει να έχει ξεκινήσει ήδη η αποστολή Bradley. Τα αμερικανικά ΤΟΜΑ ξεκίνησαν από Αλεξανδρούπολη και πέρασαν στην Βουλγαρία με τελικό προορισμό την Ουκρανία.

Παράλληλα άναψαν το πράσινο φως για αποστολή αρμάτων μάχης Leopard καθώς και Abrams.

Βίντεο: Ένα κλιμάκιο με αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό εντοπίστηκε στην Πολωνία. Διακρίνονται οχήματα ιατρικής εκκένωσης, Humvee, φορτηγά και πολλές γεννήτριες.

“ΝΑΙ” από Πολωνία – Θετικές Φινλανδία και Δανία

Τρία ηγετικά μέλη του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία, μαζί με Πολωνία, Φινλανδία και Δανία ανάβουν πλέον το “πράσινο φως” παράδοσης δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία λόγω της τραγικής κατάστασης των ουκρανικών δυνάμεων στα μέτωπα του Ντονμπάς.

“Πρέπει να λάβουμε υπόψη τα θέματα της συντήρησης και της ετοιμότητας μάχης στην περίπτωση των αρμάτων μάχης. Τα άρματα μάχης «Abrams» όχι μόνο καταναλώνουν πολύ καύσιμο, αλλά είναι και αρκετά περίπλοκα σε περιεχόμενο. Θέλουμε λοιπόν να εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες όσον αφορά τα άρματα μάχης», τόνισε χτες Αξιωματούχος του Πενταγώνου επιβεβαιώνοντας πως υπάρχει και θέμα Abrams.

“Η Πολωνία εξετάζει ένα αίτημα από την Ουκρανία να δωρίσει τα γερμανικής κατασκευής κύρια άρματα μάχης Leopard” τόνισε ένας ανώτερος Πολωνός διπλωμάτης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός ΥΠΑΜ LloydAustin επικοινώνησε με την ομοσπονδιακή υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Christine Lambrecht, «για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία».

Η Wall Street Journal μάλιστα ανέφερε ότι η Πολωνία δωρίζει τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

“Η WSJ έλαβε τις πληροφορίες από έναν Πολωνό κορυφαίο διπλωμάτη και έναν Τσέχο αξιωματούχο που συμμετείχε στενά στη βοήθεια αποστολής δυτικών όπλων στην Ουκρανία.

Η Γερμανία θα έπρεπε να εγκρίνει μια τέτοια απόφαση.

Δανοί πολιτικοί ειδικευμένοι σε θέματα άμυνας είναι θετικοί στην πρόταση δύο Φινλανδών βουλευτών να συμμετάσχει η Δανία με τη Φινλανδία σε ένα προβλεπόμενο πανευρωπαϊκό σχέδιο δωρεάς γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία

Η Δανία έχει 44 Leopard 2, η Φινλανδία έχει σχεδόν 240.

Η Anne Valentina Berthelsen, εκπρόσωπος του κόμματος SF ανέφερε:

«Το αδελφό μας κόμμα της Φινλανδίας έχει το σκεπτικό ότι είναι απαραίτητο να αρχίσει η δωρεά όπλων στην Ουκρανία, κάτι που μπορεί να έχει αποφασιστικό αντίκτυπο στην έκβαση του πολέμου».

Ο Peder Hvelplund, εκπρόσωπος Άμυνας της Ερυθροπράσινης Συμμαχίας τόνισε ότι το κόμμα του είναι θετικό:

«Να εξεταστεί το θέμα εάν υπάρξει αίτημα από την ουκρανική κυβέρνηση να λάβει υποστήριξη με τη μορφή αρμάτων μάχης»

Ο Εκπρόσωπος Άμυνας του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας, Alex Ahrendtsen:

«Η Ουκρανία χρειάζεται όχι μόνο τα Leopard 2, αλλά και σύγχρονα μαχητικά, ελικόπτερα και ό,τι άλλο χρειάζεται για να πετάξει τους Ρώσους από την Ουκρανία.

Είναι προς το συμφέρον της Δύσης να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό».

Πανευρωπαϊκό σχέδιο παράδοσης αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία

Οι δύο Φινλανδοί πολιτικοί Anders Adlercreutz και Atte Harjanne από τα κυβερνητικά κόμματα SFP και Grønt Forbund ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καλέσουν τη φινλανδική κυβέρνηση να ξεκινήσει τη συζήτηση για τη διάθεση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Αναφέρουν ότι η συζήτηση θα πρέπει επίσης να γίνει στη Δανία και σε άλλες χώρες που διαθέτουν άρματα μάχης Leopard 2.

“Είναι ακριβώς η ιδέα μας ότι αυτή θα πρέπει να είναι μια κοινή προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν πολλές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτο εάν η ίδια συζήτηση γινόταν και στη Δανία”, γράφει ο Anders Adlercreutz, βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος SFP.

Επιπλέον, ο Atte Harjane από την Πράσινη Ένωση γράφει:

“Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια που περιλαμβάνει άρματα μάχης, εκπαίδευση και εγκαταστάσεις συντήρησης. Χαιρετίζω επίσης κάθε συζήτηση και πρωτοβουλία της Δανίας σχετικά με αυτό.”

Οι δύο Φινλανδοί πολιτικοί πιστεύουν ότι η Δύση άργησε πολύ να αυξήσει τις δωρεές βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και ότι είναι καιρός οι ευρωπαϊκές χώρες να συζητήσουν τη δυνατότητα δωρεάς σύγχρονων δυτικών οπλικών συστημάτων στον ουκρανικό στρατό – και ειδικά το σύγχρονο Leopard 2 .

«Χιλιάδες παραλλαγές αυτού έχουν κατασκευαστεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και χρησιμοποιούνται στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και τη Φινλανδία, μεταξύ άλλων. Είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα δυτικά άρματα μάχης. από άποψη απόδοσης, ξεπερνούν τον ρωσικό εξοπλισμό από τη σοβιετική εποχή», γράφουν οι πολιτικοί στην ανοιχτή τους επιστολή και αναφέρουν αναλυτικά:

«Μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας, θα μπορούσαμε, με έναν τρόπο που θα μπορούσε να είναι αποφασιστικός, να συμβάλουμε στο να μπορέσει η Ουκρανία να διατηρήσει τη δυναμική στον πόλεμο».

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή στο Κέντρο Στρατιωτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Jens Wenzel Kristoffersen, μια δωρεά αρμάτων μάχης Leopard 2 μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία του πολέμου.

“Το ζήτημα των δωρεάς αρμάτων μάχης Leopard πλαισιώνει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Δύση και η Ουκρανία στον πόλεμο. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μάχη εφοδιασμού που κλιμακώνεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας”, λέει ο Jens Wenzel Kristoffersen.

«Ως εκ τούτου, η Δύση και οι ευρωπαϊκές χώρες σε ένα ή το άλλο σημείο πρέπει να συζητήσουν πώς οι χώρες μπορούν καλύτερα να δωρίσουν στην Ουκρανία πολεμικά συστήματα δυτικής παραγωγής, όπως το άρμα μάχης Leopard 2.

Είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία ότι παίρνουν κάποιο δυτικό εξοπλισμό, για τον οποίο έχουμε πολλά ανταλλακτικά, και όπου ξέρουμε ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την προμήθεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ».

Τα Leopard 2 είναι γερμανικής κατασκευής. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας και πρώην πρεσβευτής στη Γερμανία, Andriy Melnyk, σε συνέντευξή του στο γερμανικό μέσο ενημέρωσης RND, ζήτησε από τις χώρες με άρματα μάχης Leopard 2 να σχηματίσουν μια συμμαχία και να συνενώσουν τα άρματα μάχης τους:

«Εάν η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να είναι μόνη με την απόφαση να προμηθεύσει άρματα μάχης, τότε η Γερμανία θα μπορούσε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή συμμαχία αρμάτων μάχης».

Υπάρχουν συνολικά περίπου 2.000 έτοιμα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ευρώπη, μπορείτε να δωρίσετε δέκα τοις εκατό στην Ουκρανία, τόνισε ο Andriy Melnyk.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Jens Wenzel Kristoffersen πιστεύει ότι είναι καλή ιδέα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δωρίσουμε άρματα μάχης:

Η Δανία έχει 44 άρματα μάχης Leopard 2. Τα 14 είναι εκσυγχρονισμένα και έτοιμα για μάχη. Αυτή τη στιγμή σταθμεύουν στην Εσθονία.

Στη Γερμανία, η συζήτηση για τη δωρεά των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία έχει διχάσει εδώ και καιρό τον πολιτικό κόσμο. Αυτές τις μέρες υπάρχει μια έντονη συζήτηση στη Γερμανία για περαιτέρω παραδόσεις γερμανικών όπλων. Η συζήτηση αφορά κυρίως τα 350 ενεργά άρματα μάχης Leopard 2 σε διάφορες παραλλαγές που έχει στη διάθεσή του ο γερμανικός στρατός.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα FAZ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, απάντησε πολύ συνοπτικά «ναι», όταν ρωτήθηκε αν μπορούσε να καταλάβει την επιθυμία της Ουκρανίας να αποκτήσει γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2.

Η επικεφαλής της γερμανικής επιτροπής άμυνας Marie-Agnes Strack-Zimmermann από το FPD είπε επίσης ανοιχτά ότι η Γερμανία πρέπει να υποστηρίξει την Ουκρανία με τα βαριά άρματα μάχης: “Οι εταίροι μας περιμένουν από τη Γερμανία να ανταποκριθεί στις ευθύνες της. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ουκρανία. χρειάζονται άρματα μάχης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας