Πολεμική ενέργεια Χεζμπολάχ κατά Ισραήλ: Οι Ισραηλινές Ε.Δ. κατέρριψαν τρία UAV

864
Πολεμική ενέργεια Χεζμπολάχ κατά Ισραήλ

Πρώτη πολεμική ενέργεια εναντίον του Ισραήλ είχαμε πριν λίγες ώρες καθώς η Χεζμπολάχ έστειλε τρία UAV εναντίον της πλατφόρμας άντλησης φυσικού αερίου που δραστηριοποιείται στο κοίτασμα Karish σε αμφισβητουμένη μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου θαλάσσια ζώνη.

Αμέσως σήμανε πολεμικός συναγερμός και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραύλους. Παρακάτω μπορείτε να δείτε δύο βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι ισραηλινοί.

Το συμβάν αυτό αναμένεται να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση στην Μέση Ανατολή καθώς η Χεζμπολάχ έδρασε με εντολή του Ιράν. Και ο στόχος ήταν τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ. 

Πριν λίγο καιρό, η Χεζμπολάχ είχε απειλήσει τόσο τον Ισραήλ όσο και την εταιρεία Energean ενάντια σε οποιαδήποτε «επιθετική ενέργεια» σε αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα καθώς θεωρεί πως το κοίτασμα “Karish” ανήκει στον Λίβανο.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του και όχι σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Ισραήλ: Kαταρρίψαμε τρία UAV της Χεζμπολάχ!

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν με επιτυχία τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ, με κατεύθυνση το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish.

Το ένα UAV καταρρίφθηκε από ισραηλινό μαχητικό F-16 και τα άλλα δύο από πυραύλους Barak που εκτοξεύτηκαν από την ισραηλινή κορβέτα κλάσης Saar 5 INS Eilat.

Οι ισραηλινοί αναφέρουν  ότι τα τρία UAV «εντοπίστηκαν σε πρώιμο στάδιο και τέθηκαν αμέσως υπό παρακολούθηση καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης τους από μονάδες αεροπορικού ελέγχου».

Σημειώνουν πως «αναχαιτίστηκαν στο καταλληλότερο επιχειρησιακό σημείο».

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα των ισραηλινών, τα drones δεν κατάφεραν να αποτελέσουν πραγματική απειλή σε κανένα σημείο κατά τη διάρκεια της πτήσης τους.

Μετά το περιστατικό, ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης με τον Αρχηγό του Επιτελείου των IDF, Αντιστράτηγο Aviv Kohavi,  τον Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Tomer Bar, τον Διοικητή Ναυτικού Ντέιβιντ Σάαρ Σαλαμέ, τον Αρχηγό της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Υποστράτηγο Aharon Haliva, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων Υποστράτηγο Oded Basiuk και τον επικεφαλής του Πολιτικού-Στρατιωτικού Γραφείου Dror Shalom.

Ο Gantz προειδοποίησε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να υπερασπιστεί την υποδομή του έναντι κάθε απειλής.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ εμποδίζει το κράτος του Λιβάνου να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα, τα οποία είναι κρίσιμα για την οικονομία και την ευημερία του λιβανικού έθνους», είπε.

«Αυτό συμβαίνει παρά την προθυμία του κράτους του Ισραήλ να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις και να καταλήξει σε λύση στο θέμα.

«Το κράτος του Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα περιουσιακά του στοιχεία. Είμαστε υποχρεωμένοι και θα διαφυλάξουμε το δικαίωμά μας να λειτουργούμε και να ανταποκρινόμαστε σε οποιαδήποτε απειλή», είπε ο Gantz.

Η εμπλοκή της Energean στην διαμάχη χωρικών υδάτων για το κοίτασμα Karish

Η πρόσφατη άφιξη της πλωτής πλατφόρμας άντλησης φυσικού αερίου FPSO Energean Power, της και ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Energean, στην περιοχή του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish, πυροδότησε νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος αυτού.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν υποστήριξε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα της ισραηλινής πλευράς θα θεωρηθεί «πρόκληση και μία εχθρική ενέργεια», ιδίως από τη στιγμή που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα.

Το κοίτασμα Karish βρίσκεται σε ένα σημείο κοντά στο σύνορο των ΑΟΖ των δύο χωρών και είναι το αντικείμενο επίμονων διαπραγματεύσεων τα τελευταία χρόνια. Οι δύο χώρες διαφωνούν για μια περιοχή έκτασης περίπου 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο Λίβανος ποτέ δεν κατέθεσε επισήμως στον ΟΗΕ την αξίωσή του και άρα δεν μπορεί να τη διεκδικεί, ωστόσο υπάρχει και μια ενεργή διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Το 2020 ο Λίβανος επέκτεινε την αξίωσή του, με τρόπο που περιλάμβανε το σημαντικό μέρος της περιοχής του κοιτάσματος Karish , χωρίς όμως να καταθέσει επισήμως την αξίωση στον ΟΗΕ, εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής στο εσωτερικό της χώρας. Στις αρχές του 2022 φάνηκε να έχει μια πιο συμβιβαστική διεκδίκηση, όμως το τελευταίο διάστημα έχει επιστρέψει στην αρχική διεκδίκηση ιδίως από τη στιγμή που το Ισραήλ ετοιμάζεται για να ξεκινήσει την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κοιτάσματος – εξ ου και η άφιξη της πλωτής πλατφόρμας άντλησης.

Η Χεζμπολάχ απειλεί το Ισραήλ 

Πριν ημέρες, ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, στράφηκε εναντίον του Ισραήλ:

«Πρέπει να εμποδίσουμε το Ισραήλ να εξορύξει φυσικό αέριο από την πλατφόρμα ‘Karish’ και η Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει κάτι τέτοιο», είχε πει ο Νασράλα.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε και στην Energean λέγοντας:

«Και εσείς θα έχετε συνέπειες. Είστε συνεργοί σε αυτήν την επιθετική ενέργεια. Πρέπει να αφαιρέσετε την πλατφόρμα από εκεί. Θα φέρετε εσείς την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στην πλατφόρμα, για τις υλικές και για τις ανθρώπινες απώλειες».

Αναφερόμενος στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων Λιβάνου-Ισραήλ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με αμερικανική διαμεσολάβηση προκειμένου να συμφωνηθεί από κοινού η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, ο Νασράλα δήλωσε ότι «η Χεζμπολάχ δεν πρόκειται ποτέ να συμμετάσχει στις συνομιλίες, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να ενημερώνεται και να συλλέγει πληροφορίες προκειμένου να εφαρμόσει οποιαδήποτε απόφαση θεωρήσει σκόπιμη».

Ήταν η πρώτη δήλωση που σχετίζεται με την πλατφόρμα της Energean εκ μέρους του επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος ελέγχει στρατιωτικά de facto τον Νότιο Λίβανο.

“Το Ισραήλ «καταπατά τον θαλάσσιο πλούτο του Λιβάνου και επιβάλλει τετελεσμένο σε αμφισβητούμενη περιοχή κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο»” είχε αναφέρει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι.

Ο πρόεδρος του ΛΙβάνου, Μισέλ Αούν προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα στην επίμαχη περιοχή θα ισοδυναμούσε με πράξη επιθετικότητας και πρόκλησης, μετά την άφιξη του πλοίου αποθήκευσης και παραγωγής φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η Energean με έδρα το Λονδίνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας