Ουκρανία-Τελευταία συνταγματική ημέρα της προεδρικής θητείας του Ζελένσκι

823

Εκτός από διεφθαρμένος, δυτικόδουλος, ένοχος για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών σε ένα άνισο πόλεμο ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΥΚΡΑΝΟ, ο ”εθισμένος” …του Κιέβου θα είναι από αύριο ηγέτης χωρίς νομιμοποίηση. Η μόνη λύση για τον ουκρανικό λαό είναι να αψηφήσει από αύριο τον ΜΗ νόμιμο ηγέτη του και να διαπραγματευτεί έντιμη και αξιοπρεπή ειρήνη, μακριά από τους Δυτικούς παράφρονες 

 Π.Δ.

 

«Έχετε επιλογές» λέει η Μόσχα στους Ουκρανούς

Ηλήξη, σήμερα, Δευτέρα 20 Μαϊου, της προεδρικής θητείας του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να προκαλάσει νέα προβλήματα σε μια – αόρατη προς το παρόν – διπλωματική λύση του πολέμου, αφού η Μόσχα, από τα μεσάνυχτα, θεωρεί πως δεν θα είναι πλέον ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία επρόκειτο να διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου 2024 και η ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος αρχηγού του κράτους θα γινόταν τον Μάιο.

Όμως η ψηφοφορία ακυρώθηκε, με την κυβέρνηση να επικαλείται τον στρατιωτικό νόμο και τη γενική επιστράτευση.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν ήταν τώρα «η κατάλληλη στιγμή» γαι εκλογές, τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να τεθεί σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με τη ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών, ο Ουκρανός πρόεδρος «αισθάνεται την ευπάθεια της θέσης του» και «παραμονές της λήξης της θητείας του στις 20 Μαΐου, προσπαθεί απεγνωσμένα να απαλλαγεί από “αναξιόπιστους ανθρώπους”».

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών, η Ουκρανία πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας εκκαθαρίσεις στον στρατό και ανακατατάξεις στην κυβέρνηση, στην ηγεσία της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι το ερώτημα σχετικά με τη νομιμότητα του Ζελένσκι μετά τη λήξη των εξουσιών του ως αρχηγού του κράτους θα πρέπει να απαντηθεί από τα πολιτικά και νομικά συστήματα της ίδιας της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε ότι το σύνταγμα της γειτονικής χώρας «έχει κάθε είδους επιλογές», οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν από το ουκρανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα θα αναλύσει την κατάσταση με τη λήξη της θητείας του Ζελένσκι για να διατυπώσει τη θέση της.

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται σε μια στιγμή κατά την οποία, κατά κοινή ομολογία Κιέβου και Δύσης, η ρωσική επέλαση στην περιφέρεια του Χάρκοβο δημιουργεί νέα τελελεσμένα, δεδομένων των μεγάλων εδαφικών κερδών της Μόσχας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας