Ουάσιγκτον: «Κήρυξε τον πόλεμο» κατά της Βάγκνερ-Την αποκάλεσε «Διεθνή εγκληματική οργάνωση»

1060

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν σήμερα «διεθνή εγκληματική οργάνωση» τη ρωσική εταιρεία  παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ασφάλειας Wagner, καταγγέλλοντας τη δράση της στην Ουκρανία, καθώς την θεωρούν υπ αριθμόν ένα κίνδυνο για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Μάλιστα η γερμανική BND ανέφερε ότι οι απώλειες των Ουκρανών στο Μπακχμούτ αλλά και το Σολεντάρ; αγγίζουν τριψήφιο αριθμό καθημερινά, κυρίως λόγω της δράσης της Βάγκνερ.

«Η Βάγκνερ είναι μια εγκληματική οργάνωση που διαπράττει ωμότητες και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία ασφάλειας έχει αναπτύξει περίπου 50.000 άνδρες στην Ουκρανία, κατά κύριο λόγο, όπως ισχυρίστηκε  «ανθρώπους που στρατολογήθηκαν ενώ ήταν κρατούμενοι σε ρωσικές φυλακές».

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ομάδα Βάγκνερ διαθέτει σήμερα περίπου 50.000 άνδρες στην Ουκρανία, εκ των οποίων οι 10.000 είναι μισθοφόροι και οι 40.000 πρώην φυλακισμένοι», είπε, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει «επιφυλάξεις» για τις «μεθόδους στρατολόγησης» που ακολουθεί.

Yevgeny Prigozhin ιδιοκτήτης Βάγκνερ: «Από εδώ και πέρα είμαστε συνάδελφοι  με τις ΗΠΑ»

Ο Κίρμπι προανήγγειλε εξάλλου ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει και νέες κυρώσεις σε βάρος της Βάγκνερ.

Μετά τον χαρακτηρισμό της ως «διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης» απαγορεύεται επίσης στους Αμερικανούς να παρέχουν πόρους, αγαθά ή υπηρεσίες στην οργάνωση ενώ παγώνουν και τυχόν περιουσιακά στοιχεία της στις ΗΠΑ, που δεν έχει ούτως ή άλλως.

Ο εκπρόσωπος παρουσίασε μια δορυφορική φωτογραφία που ελήφθη στις 18 Νοεμβρίου και δείχνει, όπως ισχυρίζεται  ο Λευκός Οίκος, ένα ρωσικό τρένο να πηγαίνει στη Βόρεια Κορέα για να παραλάβει όπλα για τη Βάγκνερ, ως αυτό να είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

«Στις 19 Νοεμβρίου η Βόρεια Κορέα γέμισε πέντε βαγόνια με εμπορευματοκιβώτια και το τρένο επέστρεψε στη Ρωσία» είπε ο Κίρμπι.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, η Βόρεια Κορέα παρέδωσε πυραύλους τους οποίους θα χρησιμοποιούσε η Βάγκνερ.

«Μολονότι εκτιμούμε πως η ποσότητα του υλικού που παραδόθηκε στη Βάγκνερ δεν άλλαξε τη δυναμική του πεδίου της μάχης στην Ουκρανία, αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει βορειοκορεατικά οπλικά συστήματα», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε αβάσιμο αυτόν τον ισχυρισμό και κατήγγειλε με τη σειρά του τις ΗΠΑ επειδή εφοδιάζουν με φονικά όπλα την Ουκρανία.

Ο ιδρυτής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν διέψευσε επίσης ότι έλαβε όπλα από τη Βόρεια Κορέα και χαρακτήρισε «κουτσομπολιά και εικασίες» την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας