Ο πρόεδρος της Δεξιάς LR επιδιώκει συνεργασία με τη Μ.Λεπέν

611

Κύμα στελεχών φεύγει απογοητευμένο από την τοποθέτηση του Προέδρου ή τον αποδοκιμάζει

Ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Les Republicains Ερίκ Σιοτί επιδιώκει μία ευρεία συμμαχία ανάμεσα στο γκωλικό κόμμα του και την γαλλική δεξιά.

«Λέμε τα ίδια πράγματα, άρα ας σταματήσουμε να κάνουμε μία φανταστική αντιπολίτευση», δήλωσε ο Ερίκ Σιοτί στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Ο Ερίκ Σιοτί δήλωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με την Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.

«Έχουμε ανάγκη από μία συμμαχία, παραμένοντας αυτοί που είμαστε, (…) με τον Εθνικό Συναγερμό και τους υποψηφίους του», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TFI ο Ερίκ Σιοτί υιοθετώντας μία επιεικώς επίμαχη στάση και στο εσωτερικό του κόμματός του που θεωρείται κληρονόμος του γκωλισμού.

Ο Σιοτί δήλωσε ότι η δεξιά έχει ανάγκη την συμφωνία αυτή για να διαφυλάξει την εκπροσώπησή της στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Πρέπει να ορθώσουμε μια δύναμη απέναντι στην ανικανότητα του μακρονισμού και στον κίνδυνο των «Ανυπότακτων» [ριζοσπαστική Αριστερά], δήλωσε ο Ερίκ Σιοτί, ο οποίος απέρριψε το αίτημα να παραιτηθεί που του απηύθυναν πολλά στελέχη του κόμματός του.

«Εκτιμώ ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρόεδρος του κινήματός μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας και μέλος του κόμματος LR, Ζεράρ Λαρσέ.

Επικροτεί η Λε Πεν, στελέχη των Les Republicains ζητούν την παραίτηση του Σιοτί

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Les Republicains αριθμεί σήμερα 61 βουλευτές, πολλοί από τους οποίους δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις του προέδρου Ερίκ Σιοτί. Προς το παρόν, έχει κερδίσει την επιδοκιμασία της επικεφαλής της γαλλικής δεξιάς Μαρίν Λεπέν που έσπευσε να χαιρετίσει την «θαρραλέα επιλογή» του.

«Σαράντα χρόνια ψευδοκαραντίνας, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα σε πολλές εκλογές, εξαφανίζεται», δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν.

Την ίδια ώρα στις τάξεις του γκωλικού κόμματος, πολλές είναι οι φωνές που υψώθηκαν κατά της συμμαχίας αυτής: ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέρ, ο οποίος υπήρξε πάντα αντίθετος στην προσέγγιση με την ακροδεξιά, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να επικυρώσει μία συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό».

Καλώντας τον Ερίκ Σιοτί να παραιτηθεί έγραψε στο Χ: «Πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι πλέον πρόεδρος του κινήματός μας»

Ο πρόεδρος των γερουσιαστών του κόμματος Les Republicains, ο Μπρουνό Ρεταγιό, κατήγγειλε «μία προσωπική γραμμή», η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του γκωλικού κόμματος στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση Ολιβιέ Μαρλέ, «δεν δεσμεύει κανέναν».

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση των προθέσεων του επικεφαλής του κόμματος Les Republicains, πολλά στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους ο Λοράν Βοκιέ, που υποστηρίχθηκε από τον Σιοτί ως υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς για την προεδρία το 2027, απέρριψαν κατηγορηματικά την απόφαση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την απόφαση του Σιοτί.

Ήξεις αφίξεις από τον επικεφαλής της ευρωλίστας LR

Ο επικεφαλής της ευρωλίστας των LR, Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελμί, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί για την πρόθεση του Ερίκ Σιοτί να συνάψει συμμαχία με την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» ώστε να διατηρηθεί η κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματός του. Το νούμερο δύο στην ευρωλίστα, Σελίν Ιμάρ, δήλωσε από την πλευρά της ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία Σιοτί. «Απέναντι στον κίνδυνο μιας αριστερής συμμαχίας και απέναντι στην ανικανότητα της κυβέρνησης, η οποία αφήνει ανυπεράσπιστη τη Γαλλία, είναι επείγουσα η αναδιάταξη της χώρας!», δήλωσε.

Τρεις παραιτήσεις

Ο σεισμός που προκάλεσε η ανακοίνωση του Ερίκ Σιοτί προκάλεσε έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος Les Républicains (LR). Δύο γερουσιαστές, η αντιπρόεδρος Σοφί Πριμά και ο Φρανσουά Ισόν ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν το κόμμα της δεξιάς.

«Μια συμμαχία με την Εθνική Συσπείρωση [Λεπέν] στις βουλευτικές εκλογές θα γίνει σίγουρα χωρίς εμένα! Εγκαταλείπω τους Les Républicains και συνεχίζω τη μάχη με την πολιτική ομάδα του Ζεράρ Λαρσέ [προέδρου της Γερουσίας] και του Μπρουνό Ρεταγιέ [πρόεδρος των γερουσιαστών του LR], έγραψε ο Ισόν στην πλατφόρμα Χ. Από την πλευρά της η κυρία Πριμά ανέφερε ότι αποφάσισε «με βαριά καρδιά και μετά από τόσα χρόνια στο RPR, μετά στο UMP και τώρα στο LR να εγκαταλείψω το κόμμα».

Σύμφωνα με την κυρία Πριμά ακόμη κι αν ο Ερίκ Σιοτί αποφάσιζε τελικά να παραιτηθεί «το κόμμα είναι πολύ χαλασμένο», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Πιστεύω ότι η δεξιά πρέπει να ιδρύσει ένα άλλο πολιτικό κόμμα, το οποίο να είναι ένα κόμμα της δεξιάς, χωρίς να προσεγγίζει ούτε το ακροδεξιό RN ούτε την κυβερνώσα πλειοψηφία», δήλωσε.

Την αποχώρησή του από το κόμμα LR έκανε γνωστή και ο περιφερειάρχης της Υβλίν, Πιέρ Μπεντιέ, εκφράζοντας τη λύπη του που ο Ερίκ Σιοτί έγινε «υπαρχηγός του Μπαρντελά. Τίποτα δεν με συνδέει πλέον με ένα κόμμα που αρνείται τις πιο βαθιές ρίζες του. Κατά συνέπεια θέτω τέλος σε μια δέσμευση που ξεκίνησε πριν από 48 χρόνια», ανακοίνωσε στην πλατφόρμα Χ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας