Ο Ερντογάν συνεχίζει τη «θεατρική» μεσολάβηση: Στέλνει τον Τσαβούσογλου σε Ρωσία-Ουκρανία

232
Ο Ερντογάν συνεχίζει τη «θεατρική» μεσολάβηση

Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών σχεδιάζει να καλέσει τους υπουργούς εξωτερικών της Ρωσίας και Ουκρανίας στις 11 με 13 Μαρτίου στην Αττάλεια της Τουρκίας στο διπλωματικό φόρουμ που διεξάγεται.

Πρωτοβουλία για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών έλαβε η Τουρκία με στόχο να επιτευχθεί εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Μάλιστα ο τούρκος υπουργός εξωτερικών σχεδιάζει να καλέσει τους υπουργούς εξωτερικών της Ρωσίας και Ουκρανίας στις 11 με 13 Μαρτίου στην Αττάλεια της Τουρκίας στο διπλωματικό φόρουμ που διεξάγεται.

Θετική η Ρωσία

Ρώσος διπλωμάτης χαιρέτισε την προσφορά του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να καλέσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και Ουκρανίας, για συνομιλίες.
Ο Γκενάντι Γκατίλοφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, φέρεται να είπε ότι η ιδέα της διεξαγωγής μιας τέτοιας συνάντησης κατά τη διάρκεια ενός διπλωματικού φόρουμ στις 11-13 Μαρτίου στην Αττάλεια ήταν καλή.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησης των ανώτατων διπλωματών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είπε ότι η Τουρκία θέλει να συγκεντρώσει Ρώσους και Ουκρανούς κορυφαίους διπλωμάτες κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας την επόμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι θα ήθελαν να φέρουν μαζί τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ληγμένα οπλικά συστήματα από την Γερμανία

Εν μέσω ειδήσεων ότι τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν αργά προς την ουκρανική πρωτεύουσα το Κίεβο, η Γερμανία αποφάσισε να στείλει αμυντικά όπλα στην πρώην Σοβιετική χώρα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων εδάφους-αέρος, ελαφρού βάρους, πυραύλων εδάφους-αέρος Strela ή MANPADS.
Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα επειδή, ένα μεγάλο μέρος αυτών των πυραύλων δεν είναι πλέον επιχειρησιακό καθώς έχουν αφεθεί εδώ και καιρό να σαπίσουν σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Η Γερμανία επρόκειτο να στείλει συνολικά 2.700 πυραύλους Strela, αν και η παράδοση δεν έχει ακόμη εγκριθεί.
Οι πύραυλοι σοβιετικής κατασκευής ανήκαν στον Εθνικό Λαϊκό Στρατό (NVA) αυτού που κάποτε ονομαζόταν Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (GDR) ή Ανατολική Γερμανία.
Το ερώτημα ήταν αν αυτοί οι πύραυλοι εξακολουθούν να λειτουργούν, και σύμφωνα με το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, μάλλον όχι.

Περίπου 700 πύραυλοι δεν είναι πλέον επιχειρησιακοί, ανέφερε το Der Spiegel, αλλά και η Bild.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εξαγωγών Εξοπλισμού πρέπει να ελέγχει το υλικό πριν εγκριθεί η παράδοση των πυραύλων από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Οι πύραυλοι είναι τουλάχιστον 35 ετών και αποκλείστηκαν από τη χρήση τους το 2012 λόγω «μικρορωγμών στο προωθητικό γέμισμα των πυρομαχικών, που οδήγησαν σε διάβρωση – οξείδωση».

Το Der Spiegel τόνισε επίσης ότι τα ξύλινα κουτιά στα οποία φυλάσσονται οι πύραυλοι ήταν τόσο μουχλιασμένα που οι στρατιώτες της Bundeswehr τον Νοέμβριο είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης μόνο με προστατευτικό εξοπλισμό.
Η Γερμανία αποφάσισε να παραδώσει περίπου 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger στην Ουκρανία.
Τα Stingers και οι χειροβομβίδες ρουκετών έφτασαν στην Ουκρανία.
Εξάλλου, οι εταίροι του ΝΑΤΟ, Κάτω Χώρες και Εσθονία, έχουν επίσης εγκρίνει να προμηθεύουν στην Ουκρανία όπλα που προέρχονται από απόθεμα της Ανατολικής Γερμανίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας