Ο Ερντογάν στα κατεχόμενα-Εγκαινιάζει νέο κατοχικό αεροδρόμιο-“Κρατήσεις” σε ξενοδοχεία περίκλειστης Αμμοχώστου!

553

Στην άλλη πλευρά του νησιού, στα Κατεχόμενα, γίνονται οι τελευταίες προετοιμασίες για την υποδοχή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Λευκωσία. Είναι η δεύτερη φορά που έρχεται μέσα σε λίγες ημέρες στα Κατεχόμενα, την πρώτη μόλις επανεξελέγη πρόεδρος. Αλλά κάθε φορά που έρχεται ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα κάτι εγκαινιάζει. Την πρώτη φορά άνοιξε για χάρη του η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Την επομένη εγκαινίασε το λεγόμενο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο κατασκευάστηκε, όπως έλεγε, με έξοδα της τουρκικής κυβέρνησης.

Στη νέα του επίσκεψη θα εγκαινιάσει το νέο κατοχικό αεροδρόμιο της Τύμπου, το οποίο όμως έχει μια ιδιαιτερότητα. Απευθείας πτήσεις έχει μόνον με την Τουρκία, οι άλλες πτήσεις που γίνονται από ή προς αυτό το αεροδρόμιο θεωρούνται παράνομες. Αυτό που απομένει χωρίς ακόμα να εγκαινιαστεί είναι το παράνομο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου. Εκεί είναι που έχει εγκαταστήσει τα drones του ο γαμπρός του Ερντογάν για να περιπολούν έως τη Λιβύη.

Ουδείς ακόμα γνωρίζει εάν και αυτή τη χρονιά, δηλαδή στην επέτειο της εισβολής, ο Ερντογάν στείλει και πάλι τα F-16 του να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Κύπρου και να σχηματίζουν το μισοφέγγαρο στον ουρανό της Λευκωσίας, όπως έκανε και πέρυσι. Η Αθήνα δεν πρόκειται ωστόσο να στείλει αεροσκάφη, αλλά η φρεγάτα «Ψαρά» βρίσκεται ήδη στη ναυτική βάση της Κύπρου και θα την επισκεφθούν ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Στις εκδηλώσεις μνήμης ο Χαρδαλιάς

Ακόμα ο υφυπουργός Αμυνας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, θα επισκεφθεί την ΕΛΔΥΚ , τη ναυτική βάση «Φλωράκης» και θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, εκεί όπου έπεσε από φίλια πυρά το Νοράτλας που μετέφερε έλληνες κομάντος για να πολεμήσουν τον «Αττίλα». Είναι εντυπωσιακός αυτός ο Τύμβος, γιατί υπάρχουν πάνω σε αυτόν όλα τα ονόματα των ελλήνων λοκατζήδων που έπεσαν, καθώς και ένα αεροσκάφος Νοράτλας, όμοιο με αυτό που καταρρίφθηκε κατά λάθος από φίλια πυρά.

Η πρώτη ωστόσο προσπάθεια για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο στέφθηκε με επιτυχία όταν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε γραπτώς από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ να επισκεφθούν μαζί το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο (ΔΕΑ) και ήρθε αμέσως θετική απάντηση από τον κ. Τατάρ. Για τη συνάντηση αυτή ενημερώθηκε επίσης γραπτώς και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ανοίγει η κερκόπορτα για τον εποικισμό της

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι άρχισαν από χθες οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, μεταφέροντας δηλώσεις τούρκου επιχειρηματία (χωρίς όμως να αναφέρουν το όνομά του), ο οποίος ανακοίνωσε ότι αγόρασε 4 ξενοδοχεία, 86 διαμερίσματα και 20 στρέμματα γης στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Πριν από μερικές εβδομάδες η «Γενί Μπακίς» δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Αρχισαν οι κρατήσεις για ξενοδοχεία στο Βαρώσι» υπενθυμίζοντας ότι ο τούρκος επιχειρηματίας είχε ανακοινώσει ότι αγόρασε από τον ιδιοκτήτη τους 3 ξενοδοχεία στην κλειστή περιοχή, κάτι που «έσκασε σαν βόμβα». Είχε δηλώσει επίσης ότι μετά από σύντομο χρονικό διάστημα θα άνοιγε για κρατήσεις τα ξενοδοχεία για το έτος 2025, όπως κι έγινε. Η εφημερίδα έγραψε μάλιστα ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας επικοινώνησε μαζί τους και τους ενημέρωσε ότι αγόρασε ακόμη ένα ξενοδοχείο στην κλειστή περιοχή του Βαρωσιού – το τέταρτο – 22 διαμερίσματα 3+1, 34 διαμερίσματα 2+1, 30 διαμερίσματα 1+1 και 20 στρέμματα γης.

Βεβαίως υπάρχει όμως κάτι το «πονηρό» σε όλη αυτή την ιστορία, όπως ανάφεραν στα «ΝΕΑ» κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία: δεν αναφέρεται για παράδειγμα το όνομα του επιχειρηματία.

Επίσης δεν αναφέρονται τα ονόματα των ελλήνων ιδιοκτητών που υποτίθεται ότι πούλησαν τα ξενοδοχεία τους και, το σημαντικότερο, δεν υπήρξε καμία πράξη πώλησης ή μεταβίβασης καταγραμμένη στο κτηματολόγιο Λευκωσίας. Δηλαδή εάν άλλαζαν κυριότητα τα ξενοδοχεία θα έπρεπε να είχε καταγραφεί στο Κτηματολόγιο Λευκωσίας.

Ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση πήρε μέτρα. Εκανε εκκλήσεις τόσο αυτή όσο και η Ενωση Ξενοδόχων να μην πωληθούν ελληνικής ιδιοκτησίας ξενοδοχεία στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου χαρακτηρίζοντας μάλιστα οποιαδήποτε πώληση παράνομη.

Αλλά ο τούρκος επιχειρηματίας συνεχίζει απτόητος. Αναφέρει ότι «πήρε πολύ θάρρος από τη «θετική στάση»» της Τουρκίας και του ψευδοκράτους σε αυτό το θέμα και σχεδιάζει να φτιάξει λούνα παρκ και Βeach Club μέσα στα 20 στρέμματα γης και τα σχέδια άρχισαν ήδη να ετοιμάζονται.

Μιλώντας στα τουρκικά ΜΜΕ ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι σύντομα το Βαρώσι θα ζήσει τις παλιές του μέρες και ανέφερε ότι άλλοι 29 ιδιοκτήτες ξενοδοχείων τού υπέβαλαν προτάσεις για να αγοράσει τα ξενοδοχεία τους και τις αξιολογεί. Το θέμα όμως είναι ότι οι προσπάθειες για τον εποικισμό της Αμμοχώστου συνεχίζονται από τον κατοχικό ηγέτη και με ενθάρρυνση της Αγκυρας, κάτι που αλλάζει όλα τα δεδομένα στην πολύπαθη Κύπρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας