Μια ανάσα από BRICS η Σ.Αραβία: Σύγκρουση Μπάιντεν-Μπ.Σαλμάν για όλα

883

Απάντηση “δηλητήριο” του Ριάντ για Ιράκ, Αμπού Γκράιμπ, ανθρώπινα δικαιώματα

Μια ανάσα από τους BRICS βρίσκεται πλέον η Σαουδική Αραβία μετά την παταγώδη αποτυχία της επίσκεψης Τ.Μπάιντεν στο Ριάντ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πέτυχε το ακατόρθωτο. Όχι μόνο δεν κατάφερε να πετύχει ούτε ένα στόχο αλλά στο τέλος ακολούθησαν προσβολές με τους Σαουδάραβες να “απαντούν στα ίσια” στους Αμερικανούς

Η πραγματική σημασία της Συνόδου της 15ης Ιουλίου 2022 στην παγκόσμια αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και του υπόλοιπου κόσμου δεν έχει ακόμη αντιληπτή στον κόσμο, αλλά είναι ήδη σαφές ότι οι πιο σημαντικές αποφάσεις λήφθηκαν ακριβώς αυτήν την ημερομηνία. Η Σ.Αραβία βρίσκεται πολύ κοντά πλέον σε Κίνα, Ρωσία και BRICS.

Η κακή πορεία της Συνόδου φάνηκε από την αρχή. Τον Τ.Μπάιντεν υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο δήμαρχος της Μέκκας και όχι κάποια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία όπως τον Ν.Τραμπ. Στη συνέχεια υπήρξε μια χειραψία με γροθιά. Αντίθετα στο πρώτο του ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, ο Τραμπ έλαβε (και συμμετείχε) σε έναν τελετουργικό χορό με σπαθιά.  Για τις συναντήσεις με Β.Πούτιν ούτε λόγος. Τα βίντεο είναι διαφωτιστικά.

Ας δούμε πρώτα τι δεν πέτυχε ο Τ.Μπάιντεν στην Σαουδική Αραβία:

  • Δεν αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου
  • Η Σαουδική Αραβία δεν πήρε αποστάσεις από Ρωσία και Κίνα. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως το κλίμα έγινε ιδιαίτερα βαρύ όταν επιβεβαιώθηκε πως η Σαουδική Αραβία είχε διπλασιάσει τις αγορές ρωσικού μαζούτ για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Οι σαουδάραβες τέθηκαν κατά της δημιουργίας “Αραβικού ΝΑΤΟ” και εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για το Ισραήλ.
  • Επιτεύχθηκαν συμφωνίες ομαλοποίησης των σχέσεων Σ.Αραβίας-Ισραήλ αλλά δεν επήλθε η οριστική συμφωνία ειρήνης.
  • Το “κερασάκι” ήταν οι δηλώσεις των σαουδαράβων με τις οποίες καλωσορίζουν την βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν και ζητούν από τον Μπάιντεν να σεβαστεί τις αξίες της χώρας τους!

Σπάνια ένας πρόεδρος ταξιδεύει τόσο μακριά και αποτυγχάνει και στους 5 στόχους του!

Η συμφωνία με τους Σαουδάραβες ήταν κρίσιμης σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς τώρα αναγκάζονται να βοηθήσουν την Ευρώπη να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο μόνο εξάγοντας πετρέλαιο τους από τα στρατηγικά τους αποθέματα! Το LNG δεν επαρκεί…

Διαπραγμάτευση 3 ωρών για το πετρέλαιο – “Mη ρεαλιστικές ενεργειακές πολιτικές”

Σύμφωνα με πληροφορίες,  οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου διήρκεσαν τρεις ώρες και δεν επήλθε συμφωνία. Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε ότι η Σαουδική Αραβία θα τηρήσει τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+.

Αργότερα, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις σε τεχνολογίες ορυκτών καυσίμων και καθαρής ενέργειας για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης και ότι οι μη ρεαλιστικές ενεργειακές πολιτικές θα οδηγήσουν σε πρωτοφανή επίπεδα πληθωρισμού.

«Η υιοθέτηση μη ρεαλιστικών πολιτικών για τη μείωση των εκπομπών με τον αποκλεισμό των κύριων πηγών ενέργειας θα οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε άνευ προηγουμένου πληθωρισμό, αύξηση των τιμών ενέργειας, αύξηση της ανεργίας και επιδείνωση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων και προβλημάτων ασφάλειας», δήλωσε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ.

Ο πρίγκιπας είπε ότι η Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει ότι θα αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2027 από 12 εκατομμύρια τώρα και «μετά από αυτό το Βασίλειο δεν θα έχει άλλη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή».

“Οι υπηρεσίες σας έλεγαν ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής – Tί συνέβη στο Αμπού Γκράιμπ;”

Ο Μπάιντεν είχε πει ότι θα έκανε την Σαουδική Αραβία «παρία» στην παγκόσμια σκηνή σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες.

Αυτή η δήλωση θα στοιχειώνει ξανά τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τον ίδιο τον Μπάιντεν. Στην Μέση Ανατολή αυτό δεν συγχωρείται.

Ο ντε φάκτο ηγεμόνας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανταπέδωσε τις προσβολές στον Τζο Μπάιντεν.

Στη συνάντηση, ο Μπιν Σαλμάν, γνωστός και ως MBS, αρνήθηκε την ευθύνη για τη δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μπάιντεν είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ αντικρούουν τους ισχυρισμούς του πρίγκιπα.

Ο MBS πέρασε στην αντεπίθεση και μίλησε για τη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ από στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και τη δολοφονία της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Shireen Abu Akleh στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, περιστατικά, είπε, που δεν μεταδίδονται στις ΗΠΑ.

Ο πρίγκιπας Faisal bin Farhan μίλησε αργότερα για την συνομιλία αυτή σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο πρίγκιπας διάδοχος απάντησε στις παρατηρήσεις του Προέδρου Μπάιντεν για τον Κασόγκι με σαφήνεια, ότι αυτό το έγκλημα, αν και πολύ ατυχές και αποτρόπαιο, είναι κάτι που το βασίλειο έλαβε πολύ σοβαρά (και) ενήργησε ως μια υπεύθυνη χώρα», είπε ο Μπιν Φαρχάν.

“Αυτά είναι ζητήματα, λάθη που συμβαίνουν σε οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Ο διάδοχος του θρόνου επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει τα δικά τους λάθη και έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να κάνουν τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν και να αντιμετωπίσουν αυτά τα λάθη όπως και το βασίλειο”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Adel al-Jubeir επανέλαβε σε συνέντευξη στον Wolf Blitzer του CNN:

«Ερευνήσαμε, τιμωρήσαμε και διασφαλίσαμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά», είπε ο Τζουμπέιρ όταν ρωτήθηκε για τη δολοφονία Κασόγκι. “Αυτό κάνουν οι χώρες. Αυτό έκαναν οι ΗΠΑ όταν διαπράχθηκε το λάθος του Αμπού Γκράιμπ”.

Επιπλέον τόνισε ότι “Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν επίσης ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής” μην το ξεχνάμε και αυτό.

Η φυλακή του Αμπού Γκράιμπ ήταν κέντρο κράτησης του αμερικανικού στρατού για αιχμάλωτους Ιρακινούς από την έναρξη της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 μέχρι το κλείσιμο της φυλακής το 2006. Το 2004, διέρρευσαν πληροφορίες που απεικονίζουν τα βασανιστήρια και τη σεξουαλική κακοποίηση Ιρακινών αιχμαλώτων από στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ. Έντεκα Αμερικανοί στρατιώτες καταδικάστηκαν για εγκλήματα που σχετίζονται με το σκάνδαλο.

“Έχουμε διαφορετικές αξίες – Δεν μπορείτε να επιβάλλετε τις δικές σας”

Ο Jubeir, μιλώντας στο Reuters είπε ότι ο MbS είχε υποστήριξε ότι η προσπάθεια επιβολής αξιών σε άλλες χώρες με τη βία θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ.

“Δεν λειτούργησε όταν οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επιβάλουν αξίες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Στην πραγματικότητα, απέτυχε”, είπε ο Μπιν Σαλμάν σύμφωνα με τον Τζουμπέιρ.

“Οι χώρες έχουν διαφορετικές αξίες και αυτές οι αξίες πρέπει να γίνονται σεβαστές!”

Υπήρξε επίσης μια ευρύτερη συζήτηση για τις αξίες, είπε από την πλευρά του ο bin Farhan.

«Ο διάδοχος επεσήμανε στον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι βασική αξία για το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας με βάση τις ισλαμικές μας πεποιθήσεις και την αραβική μας κληρονομιά. Και ότι είναι απολύτως σημαντικό οι αξίες να διαδίδονται μέσω του διαλόγου” είπε.

“Το να προσπαθείς να επιβάλεις τις αξίες σου στους άλλους δεν είναι αποτελεσματικό. Θα προκαλέσει αρνητική αντίδραση… Ο σωστός τρόπος για να προσπαθήσεις να προωθήσεις τις αξίες σου είναι να δείξεις στον κόσμο ότι τηρείς πρώτα απ’ όλα αυτές τις αξίες , ότι σέβεσαι τις δικές σου αξίες».

«Στο τέλος δεν μπορείς να επιβάλεις τις αξίες σου με τη βία… Ο διάδοχος ήταν ξεκάθαρος με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, και εμείς έχουμε τις δικές μας αξίες και αυτές δεν πρόκειται να ευθυγραμμιστούν 100% με τις αξίες των ΗΠΑ, γιατί είμαστε πολύ, πολύ περήφανοι για τις δικές μας παραδόσεις, τις δικές μας αξίες, τη δική μας πίστη», πρόσθεσε ο Μπιν Φαρχάν.

Σαουδική Αραβία: Ποιο Αραβικό ΝΑΤΟ; Δεν συμμετέχουμε

Αμερικανικά ΜΜΕ τονίζουν πως ο Μπάιντεν απέτυχε να εξασφαλίσει σημαντικές δεσμεύσεις ασφάλειας και πετρελαίου στην αραβική σύνοδο κορυφής

Το ανακοινωθέν της συνόδου ήταν ασαφές, ωστόσο, και η Σαουδική Αραβία, ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ουάσιγκτον στην Μέση Ανατολή πάγωσε τις ελπίδες των ΗΠΑ ότι η σύνοδος θα μπορούσε να βοηθήσει να τεθούν τα θεμέλια για μια περιφερειακή συμμαχία ασφάλειας με το Ισραήλ  για την καταπολέμηση των ιρανικών απειλών.

Ένα σχέδιο διασύνδεσης των συστημάτων αεράμυνας θα μπορούσε να είναι δύσκολο για τα αραβικά κράτη που δεν έχουν δεσμούς με το Ισραήλ και διστάζουν να είναι μέρος μιας συμμαχίας εναντίον του Ιράν, το οποίο έχει ένα ισχυρό περιφερειακό δίκτυο δυνάμεων σε Ιράκ, Λίβανο και Υεμένη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει καμία συζήτηση για αμυντική συμμαχία Κόλπου-Ισραήλ και ότι το βασίλειο δεν συμμετέχει σε τέτοιες συνομιλίες.

Επιπλέον, είπε στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Αραβίας ότι η απόφαση του Ριάντ να ανοίξει τον εναέριο χώρο του σε όλους τους αερομεταφορείς δεν είχε καμία σχέση με τη σύναψη διπλωματικών δεσμών με το Ισραήλ και δεν ήταν πρόδρομος για περαιτέρω βήματα.

Παράλληλα, ο κορυφαίος Σαουδάραβας διπλωμάτης ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε κανένα σχέδιο για στρατιωτική ή τεχνολογική συνεργασία με το Ισραήλ στη Σύνοδο Κορυφής και δεν υπάρχει σχέδιο που ονομάζεται «αραβικό ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στον τελευταίο γύρο συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, ο Farhan είπε ότι οι συνομιλίες με το Ιράν ήταν «θετικές», αλλά δεν έχουν ακόμη επιτύχει τους ευνοούμενους στόχους τους.

Η Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμη να αποκαταστήσει τις κανονικές σχέσεις με το Ιράν, είπε, δηλώνοντας ότι τα χέρια της χώρας του παραμένουν απλωμένα προς το Ιράν.

Οι διπλωματικές λύσεις είναι η μόνη λύση για την αλληλεπίδραση με το Ιράν, επομένως η Σαουδική Αραβία πιστεύει σε πολυμερή μέτρα και υποστηρίζει τη διευθέτηση διαφορών μέσω διεθνών οργανισμών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Adel al-Jubeir δήλωσε: ” Οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν προχωρούν θετικά, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη στον στόχο τους, ελπίζουμε να δούμε πρόοδο σε αυτό το θέμα στο μέλλον”

Ισραηλινός στρατιωτικός αναλυτής του καναλιού 12 της ισραηλινής τηλεόρασης, Ehud Yaari παραδέχτηκε ότι “Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η ραγδαία βελτίωση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ιράν. Τα ΗΑΕ λένε ότι σκοπεύουν να επιστρέψουν τον πρεσβευτή τους στην Τεχεράνη, η Αίγυπτος διαπραγματεύεται με το Ιράν και η Ιορδανία λέει ότι δεν έχουμε πρόβλημα με το Ιράν

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας