Μετά νέα αμερικάνικη ατομική βόμβα, η Ρωσία εγκαταλείπει Απαγόρευση Πυρινικών Δοκιμών

2596

Ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν υπέγραψε τον νόμο για την ανάκληση της επικύρωσης της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT) αμέσως μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για μία νέα αμερικανική ατομική βόμβα, 24 φορές ισχυρότερη από εκείνη της Χιροσίμα!

Τα σχέδιά του για τη νέα πυρηνική βόμβα ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, προχθές, λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό ότι η Κίνα σχεδιάζει να διπλασιάσει το οπλοστάσιό της με πυρηνικές κεφαλές σε πάνω από 1.000 μέχρι το 2030.

Η προτεινόμενη από τις ΗΠΑ νέα πυρηνική βόμβα βαρύτητας, B61-13, θα απορρίπτεται από αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το stealth βομβαρδιστικό B-21 Raider, αξίας 692 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο: «Η B61-13 θα ενισχύσει την αποτροπή κατά των αντιπάλων και τη διασφάλιση των συμμάχων και των εταίρων μας, παρέχοντας στον Πρόεδρο πρόσθετες επιλογές εναντίον ορισμένων δύσκολων στρατιωτικών στόχων μεγάλης έκτασης”.

Ο βοηθός υπουργός Άμυνας για τη διαστημική πολιτική John Plumb δεν αναφέρθηκε στην Κίνα ή τη Ρωσία, σημείωσε όμως: “Η σημερινή ανακοίνωση αντανακλά το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας και τις αυξανόμενες απειλές από πιθανούς αντιπάλους».

Το όπλο είναι η νεότερη εκδοχή της βόμβας βαρύτητας B61, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της αμερικανικής πυρηνικής αποτροπής από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Θα έχει μέγιστη ισχύ 360 κιλοτόνων – 24 φορές μεγαλύτερη από την ισχύ των περίπου 15 κιλοτόνων της βόμβας που έπεσε στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα περίπου 3.700 πυρηνικές κεφαλές, εκ των οποίων οι 1.419 έχουν αναπτυχθεί.

Πάντως οι B61-13 δεν θα είναι οι πιο ισχυρές πυρηνικές βόμβες στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ, καθώς θα έχουν λιγότερο από το ένα τρίτο της ισχύος του μεγαλύτερου πυρηνικού όπλου των ΗΠΑ – του B83 – το οποίο έχει απόδοση 1,2 μεγατόνων, 80 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα της Χιροσίμα.

Για να δημιουργηθεί βεβαίως η βόμβα αυτή θα χρειαστούν… πυρηνικές δοκιμές

Αυτό σημαίνει πως η Ρωσία είναι πρακτικώς ελεύθερη να πραγματοποιήσει και αυτή νέες δοκιμές με νέα πυρηνικά όπλα σε μία κρίσιμη για τον πλανήτη συγκυρία, όπου οι αμερικανορωσικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο ακόμα και σε σύγκριση με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Η απόρριψη της Συνθήκης γίνεται λίγες ημέρες μετά την περίεργη χημική έκρηξη (τα αμερικανικά ΜΜΕ την χαρακτηρίζουν «υψηλής εκρηκτικότητας») σε υπόγειο πεδίο πυρηνικών δοκιμών στην Νεβάδα των ΗΠΑ, αμέσως μετά την τριπλή πυρηνική προειδοποίηση από τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν, δημιουργώντας ερωτηματικά ως προς το τι ακριβώς ήταν το μυστικό αυτό αμερικανικό όπλο.

Οι Αμερικανοί διαρρέουν πως επρόκειτο για «μέσο εντοπισμού πυρηνικών δοκιμών από άλλες χώρες» αλλά οι Ρώσοι θεωρούν πως οι Αμερικανοί δοκίμασαν ένα νέο όπλο «μαζικής καταστροφής».

Η Συνθήκη για την Καθολική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών ήρθε για υπογραφή το 1996, αλλά δεν ετέθη ποτέ σε ισχύ διότι ποτέ δεν επικυρώθηκε και από τις 44 χώρες που διέθεταν πυρηνικές δραστηριότητες την χρονική στιγμή της κατάρτισής της.

Εννέα από τις 44 αυτές χώρες δεν την έχουν επικυρώσει: Η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα, το Ισραήλ, το Ιράν, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Με λίγα λόγια όλες οι πυρηνικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τις πυρηνικές δοκιμές και να συνεχίσουν τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου.

Ωστόσο, αυτές είχαν σταματήσει λόγω ενός άτυπου μορατόριουμ.

Αυτό πλέον σταματάει εμφατικά και επισήμως. Η Ρωσία από μόνη της δεν θα μπορούσε ποτέ να αντιμετωπίσει όλες τις ΝΑΤΟϊκές συμβατικές δυνάμεις (εκτός αν τάσσονταν μαζί της και η Κίνα) και θεωρεί απαραίτητο να έχει πιο προηγμένο πυρηνικό οπλοστάσιο, κυρίως από τους Αμερικανούς.

Στις αρχές του Οκτωβρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν η χώρα του να ανακαλέσει την επικύρωση της CTBT σε απάντηση προς τις ΗΠΑ, που δεν την έχουν επικυρώσει.

«Δεν είμαι έτοιμος να πω αν πρέπει να επαναλάβουμε τις δοκιμές ή όχι», είχε πει.

Το καλοκαίρι του 2023, η Ρωσία μετέφερε τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της στενής συμμάχου της Λευκορωσίας.

Ο νόμος για την ανάκληση της επικύρωσης της CTBT ψηφίσθηκε από την ρωσική Δούμα και στην συνέχεια εγκρίθηκε ομοφώνως από την ρωσική Ανω Βουλή στα τέλη του Οκτωβρίου.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η Ρωσία προχώρησε στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που διασφαλίζουν στις ρωσικές δυνάμεις την ικανότητα «μαζικού ανταποδοτικού πυρηνικού πλήγματος».

Το ρωσικό πυρηνικό δόγμα προβλέπει την «αυστηρά αμυντική» προσφυγή στο ατομικό όπλο, σε περίπτωση που η Ρωσία δεχθεί επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής ή επίθεση με συμβατικά όπλα η οποία θα απειλήσει την ίδια την ύπαρξη του (ρωσικού) κράτους».

Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία ανακάλεσε την συμμετοχή της στην συνθήκη New Start για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων, η οποία υπεγράφη με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010 και είναι η τελευταία διμερής συμφωνία που συνδέει Ρώσους και Αμερικανούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας