Μαύρη εικόνα ελληνικής οικονομίας-«Σκουπίδια» τα ομόλογα-Επίκειται εκτίναξη κόστους δανεισμού

531
Μαύρη εικόνα ελληνικής οικονομίας-

Oι υφιστάμενες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι εκτός πραγματικότητας πολύ σύντομα

Τα πράγματα στην ελληνική οικονομία δεν είναι καλά και το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουν χειρότερα.
Μετά από πολλά χρόνια ο πλανήτης μπαίνει στην εποχή της αύξησης των επιτοκίων, ενώ οι (δραματικές) επιπτώσεις στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως.
Στη νέα εποχή, στον αστερισμό των υψηλών επιτοκίων και των υψηλών τιμών στην ενέργεια, αλλά και τα τρόφιμα σημαίνει ότι οι αναλύσεις, οι υφιστάμενες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι εκτός πραγματικότητας πολύ σύντομα.

Έρχεται εκτίναξη κόστους δανεισμού

Η αλλαγή σκηνικού ήδη αποτυπώνεται στην ήδη παρατηρούμενη αύξηση του κόστους δανεισμού (του δημοσίου σε πρώτη φάση και των ιδιωτών πολύ σύντομα, από το καλοκαίρι) και στην ακρίβεια που σαρώνει τη χώρα προκαλώντας ήδη αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.
Στην πρόσφατη επανέκδοση επταετούς ομολόγου η Ελλάδα δανείστηκε μόνον 1,5 δισεκ. Αν είχε πάρει περισσότερα το κόστος δανεισμού εκτιμάται ότι θα ήταν πολύ αυξημένο.
Αυτό αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για τα μελλούμενα: Είναι μια πρόγευση του τι θα αντιμετωπίσει η υπερχρεωμένη ελληνική οικονομία -δημόσιο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις- στο νέο σκηνικό όπου η ΕΚΤ θα αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια, ενώ τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παραμένουν στην κατηγορία των «σκουπιδιών» που με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού κρατικού χρέους.
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι σε σκοτεινούς καιρούς -όπως τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία- οι επενδυτές αναζητούν τις λεγόμενες ασφαλείς τοποθετήσεις, ενώ ταυτόχρονα τιμολογούν ακριβά το βαθμό κινδύνου κάθε χώρας… γεγονός που καταγράφεται ανάγλυφα στην άνοδο των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων ή/και στη διεύρυνση των spreads.

Το ελληνικό χρέος

Το ότι ο ESM κατέχει ένα σημαντικότατο μέρος του χρέους του ελληνικού δημοσίου δίνει βαθειά ανάσα, αλλά αυτό δεν θα ισχύει για πάντα… Με κάθε έκδοση νέων ή επανέκδοση παλιότερων… ο ESM θα αντικαθιστά τους τίτλους που κατέχει με νέους και επομένως το κόστος του δανεισμού της Ελλάδας θα αυξάνεται…

Το κόστος για τις επιχειρήσεις

Η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει τραπεζικό σύστημα και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που αντλούν δάνεια εκδίδοντας ομόλογα στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα χιλιάδες ιδιώτες δανειολήπτες θα καταβάλουν αυξημένες δόσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων τους που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο.

Νέα γενιά κόκκινων δανείων;

Μια ακόμη σημαντική ένδειξη χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις καταθέσεις και τις χρηματοδοτήσεις.
Το Μάρτιο του 2022 οι καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά ένα δισεκ. ευρώ περίπου, για την ακρίβεια κατά 988 εκατ.. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τον προηγούμενο μήνα είχαν μειωθεί μόλις κατά 259 εκατ. ευρώ. Υπερτριπλασιασμός της μείωσης σε απόλυτους αριθμούς μόλις σε ένα μήνα!
Επίσης, μείωση κατά 1,190 δισεκ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάρτιο του 2022, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 215 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Αλλά και οι καθαρές χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις μπορεί να παραμένουν θετικές, αλλά μειώνονται σημαντικά: Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάρτιο του 2022, ήταν θετική κατά 831 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,032 δισεκ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο δε ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις σε 0,7% από 0,9% τον προηγούμενο μήνα.
Και την ίδια ώρα το ελληνικό πολιτικό σύστημα… ένθεν κακείθεν περί άλλων τυρβάζει. Οι μεγάλες ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα έβαζαν μόνιμα την ελληνική οικονομία στον ενάρετο κύκλο της αύξησης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, στην καλύτερη περίπτωση ακόμη σχεδιάζονται αν δεν υπονομεύονται εκ των έσω.

Πηγή: bankingnews.gr – Ανδρέας Πετσίνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας