Μανιφέστο εξόδου από ΝΑΤΟ εξέδωσαν οι Κεμαλιστές-«Γιατί να κόψουμε πρώτοι νήμα»

495
Μανιφέστο εξόδου από ΝΑΤΟ

Η Τουρκία έχει συνδέσει την παραμονή της στο ΝΑΤΟ με την υφαρπαγή ελληνικών νησιών. Το  “κάστρο” του κεμαλισμού στην Τουρκία, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet, Mehmet Ali Güller, πραγματοποίησε βαρυσήμαντη παρέμβαση επιχειρηματολογώντας, εκδίδοντας ουσιαστικά μανιφέστο, γιατί η Τουρκία πρέπει να αποχωρήσει πρώτη και να κόψει τον “ομφάλιο λώρο” με το ΝΑΤΟ.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά όπως εξελίσσονται. Η Τουρκία θα επιτεθεί σε ελληνικά νησιά. Αν η Ελλάδα αποκρούσει με επιτυχία την τουρκική επίθεση τότε η Τουρκία θα εξέλθει από το ΝΑΤΟ με βαρύτατες στρατιωτικές απώλειες.

Το κλίμα έχει ήδη διαμορφωθεί στην Άγκυρα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι κεμαλιστές έχουν συμπράξει, επί της ουσίας έχουν συμμαχήσει, στο θέμα αυτό με τους ισλαμιστές του Ερντογάν.

“Οι ΗΠΑ δεν θα κόψουν τον ομφάλιο λώρο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία πρέπει να το κάνει”

Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ εγείρει όλο και περισσότερα ερωτήματα. Επί 70 χρόνια ως μέρος της συμμαχίας, η χώρα δεν έχει λάβει κανένα πλεονέκτημα, εκτός από το δικαίωμα αρνησικυρίας. Από την άλλη, εκτός ΝΑΤΟ, η Τουρκία αποκτά μια σειρά από νέες ευκαιρίες αναφέρει ο Mehmet Ali Güller.

Αναλυτικά το άρθρο έχει ως εξής:

“Κάθε φορά που αμφισβητούμε την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, συναντάμε πάντα το εξής επιχείρημα: Το δικαίωμα βέτο της Τουρκίας είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Αντί να είσαι έξω, πρέπει να είσαι μέσα.

Δεν υπάρχει καμία ικανοποιητική απάντηση για το τι πλεονέκτημα έχουμε δει εδώ και 70 χρόνια!

Υπάρχουν επίσης ορισμένα επιχειρήματα που προβάλλονται με την τοποθέτηση κατά του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, «Οι ΗΠΑ θα διώξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, άρα χαράζουν νέα σύνορα. Νέα σύνορα με τη μορφή «Ελλάδα, Αιγαίο, Κρήτη, Νότια Κύπρος, Ισραήλ» …

“Νέα ΝΑΤΟϊκά σύνορα”

Ας αναφέρουμε πρώτα τα εξής σχετικά με την άποψη που θα συζητήσουμε: Φυσικά, δεν υπάρχει μηχανισμός απέλασης από το ΝΑΤΟ, αλλά αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, φυσικά, ο «νόμος» των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ θα βρουν μια μέθοδο, έναν τρόπο.

Λοιπόν, ας παραλείψουμε αυτό το τεχνικό μέρος της διατριβής και ας συζητήσουμε τα βασικά.

Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να χαράξουν νέα σύνορα στο ΝΑΤΟ αφήνοντας έξω την Τουρκία; Τα νέα σύνορα του ΝΑΤΟ θα είναι η γραμμή Ελλάδας, Νότιας Κύπρου, Ισραήλ;

Είναι αλήθεια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέτρεψαν την Ελλάδα σε «αμερικανικό φρούριο» με τη νέα αμυντική συμφωνία. Προχώρησαν σε στρατιωτική συσσώρευση από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη. Είναι αλήθεια ότι οι ΗΠΑ τείνουν να χαλαρώσουν σταδιακά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Νότια Κύπρο. Είναι αλήθεια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες (με την έγκριση του AKP, δυστυχώς) έδωσαν στο Ισραήλ ένα μόνιμο γραφείο στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ το 2016.

Αλλά όλα αυτά σημαίνουν τα «νέα σύνορα του ΝΑΤΟ»;

“Αυτά που δεν θέλουν οι ΗΠΑ”

Ας κάνουμε την ανάλυση ως εξής: Τι θα εγκατέλειπαν οι ΗΠΑ με αυτά τα «νέα σύνορα του ΝΑΤΟ»;

1) ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία σημαίνει ότι το σχέδιο της Μαύρης Θάλασσας των ΗΠΑ είναι “σκουπίδια”. Σημαίνει να εγκαταλείψουμε τον στόχο να γίνει η Μαύρη Θάλασσα λίμνη του ΝΑΤΟ. (Ενώ η Τουρκία δεν μπορεί να το πετύχει αυτό ούτε με το ΝΑΤΟ, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την κρίση της Ουκρανίας και γι αυτόν τον σκοπό).

2) ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία σημαίνει διάλυση των σχεδίων των ΗΠΑ για τον Καύκασο. Ως συνέχεια της γραμμής, σημαίνει την αποτυχία των στόχων της Κεντρικής Ασίας.

3) Το ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία σημαίνει θεσμοθέτηση της συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν και την πρόοδό της προς τη στρατηγική εταιρική σχέση.

4) Το ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία σημαίνει ότι η Τουρκία είναι μέρος της Ευρύτερης Ευρασιατικής Εταιρικής Σχέσης.

5) ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία σημαίνει την επανεγγραφή της Τουρκίας στον νέο κόσμο μέσω του SCO και των BRICS.

6) Το ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία σημαίνει ότι οι ΗΠΑ χάνουν την πιθανότητα να εξαναγκάσουν την Τουρκία στις πολιτικές που θέλουν με την απειλή του διαμελισμού. Γιατί μια Τουρκία στην Ευρασία θα έχει μια ισχυρή αμυντική δυνατότητα.

Θέλουν οι ΗΠΑ μια τέτοια εικόνα; Με τίποτα.

“Στόχος των ΗΠΑ είναι να μας κρατήσουν στην Δύση”

Ας θυμηθούμε τη στρατηγική των ΗΠΑ για την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken τη συνόψισε στις 9 Ιουνίου 2021 σε δύο σημεία:

1) «Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει αγκυροβολημένη στη Δύση».

2) «Η Τουρκία θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα ευθυγραμμιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα. ”

Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ δεν σκέφτονται ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία. Θέλουν να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση μέσω των δεσμών του ΝΑΤΟ και να ελέγξουν την Άγκυρα με οργανώσεις τύπου «SuperNATO».

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ακολουθήσουμε ρεαλιστικές πολιτικές αντί για αυταπάτες όπως «οι ΗΠΑ θα διώξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ» ή «οι ΗΠΑ χαράζουν νέα σύνορα του ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία» .

“Η Τουρκία να πάρει το ψαλίδι και να κόψει τους δεσμούς”

Ο «πίνακας που δεν θέλουν οι ΗΠΑ», τον οποίο συνόψισα σε έξι σημεία παραπάνω, είναι η εικόνα που χρειάζεται η Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να κλείσει τη Μαύρη Θάλασσα, τον Καύκασο και τη δυτική πύλη της Κεντρικής Ασίας προς τις ΗΠΑ και να είναι μέρος της Μεγάλης Ευρασιατικής Εταιρικής Σχέσης και του νέου κόσμου.

Ο δρόμος προς αυτό είναι ότι η Τουρκία κόψει τους δεσμούς της στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ δεν κόβουν αυτόν τον “ομφάλιο λώρο”, δεν θέλουν να τον κόψουν, προσπαθούν να τον κρατήσουν έστω και με μια κλωστή.

Επομένως, εναπόκειται στην Τουρκία να κόψει αυτό το δεσμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας