Μακράν ανώτερο από τα αμερικανικά Patriot: Στιγμή-ορόσημο για το ρωσικό S-350

2629

Κατέρριψε ουκρανικό αεροσκάφος χωρίς χειριστή

Μήνες μετά την πρώτη εμφάνισή του κοντά στην Ουκρανία τον Αύγουστο του περασμένου έτους, το περίφημο ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-350 Vityaz πέτυχε ένα άνευ προηγουμένου ορόσημο καταρρίπτοντας ένα ουκρανικό αεροσκάφος ενώ ήταν σε αυτόματη λειτουργία.
«Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Vityaz στη ζώνη Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης για πρώτη φορά στον κόσμο σε συνθήκες μάχης εκτελέστηκε πλήρως αυτόματα, χωρίς συμμετοχή χειριστή, εντοπισμό, παρακολούθηση.
Πρόσθεσε ότι το πλήρωμα μάχης, την ίδια στιγμή, ήλεγχε μόνο τη λειτουργία του συγκροτήματος.
Επικεφαλής δήλωσε ότι το “Vityaz” εργάστηκε ταυτόχρονα σε ενεργές και παθητικές λειτουργίες ραντάρ. Αυτή η μέθοδος ουσιαστικά αυξάνει την ηχοανοσία του συμπλέγματος και την ικανότητά του να ανιχνεύει και να ταξινομεί στόχους.
Η ανάπτυξη έρχεται μήνες μετά την πρώτη ανάπτυξη του συστήματος κατά μήκος της πρώτης γραμμής.
Τα εξαρτήματα του S-350 είναι αυτό που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ένα ραντάρ ελέγχου πυρός 50N6A, ένα ραντάρ απόκτησης 96L6-TsP, καθώς και δύο εκτοξευτές πυραύλων—οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι παραδείγματα του 50P6 Transporter-Erector-Launcher (TEL) και του εντυπωσιακά παρόμοιου οχήματος εκτοξευτή/φόρτωσης 50P6T αναγνωρίστηκαν από αμυντικούς αναλυτές.
Το S-350 Vityaz είναι ένα κινητό πολυκάναλο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα 
που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Almaz-Antey για τις αντιαεροπορικές πυραυλικές δυνάμεις των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων. Έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τις κρατικές, διοικητικές, βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ομάδες στρατευμάτων από επιθέσεις με σύγχρονα και προηγμένα όπλα αεροπορικής επίθεσης.
Russia-S-350-Vityaz-1_1.webp
Οι εργασίες ανάπτυξης του συστήματος ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η πρώτη πτητική δοκιμή του πραγματοποιήθηκε το 2013 και ο ρωσικός στρατός παρέλαβε την πρώτη του παρτίδα συστημάτων S-350 τον Δεκέμβριο του 2019.

S-350 Vityaz Vs Patriot

Το s-350 Vityaz είναι ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τη ρωσική αμυντική εταιρεία Almaz-Antey. Οι εργασίες ανάπτυξης του συστήματος ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η πρώτη πτητική δοκιμή του έγινε το 2013.
Το σύστημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίδειξης MAKS το 2013 στη Μόσχα και ο ρωσικός στρατός παρέλαβε την πρώτη παρτίδα συστημάτων S-350 τον Δεκέμβριο του 2019.
Το M-104 Patriot παράγεται από την Raytheon στη Μασαχουσέτη και την Lockheed Martin Missiles and Fire Control στη Φλόριντα. Είναι το κύριο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας που χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό και πολλούς συμμάχους του ΝΑΤΟ εκτός από το THAAD.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας