Μάχες στο Χάρκοβο, βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ-Δυτική προπαγάνδα-Μήνυμα Πούτιν

5641
Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην Ανατολική Ουκρανία 

Η Ρωσία έχει καταλάβει πάνω από το 25% των εδαφών της Ουκρανίας από τότε που τα στρατεύματά της εισέβαλαν στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην Ανατολική Ουκρανία ενώ οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, ανέφερε το αρχηγείο εδαφικής άμυνας της περιοχής το Σάββατο (10/9/2022).
«Τις τελευταίες 24 ώρες, μεταξύ 08:00 της 9ης Σεπτεμβρίου και 08:00 της 10ης Σεπτεμβρίου, ο βομβαρδισμός των ουκρανικών δυνάμεων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk σκότωσε 8 άτομα, ενώ άλλοι 27 άμαχοι τραυματίστηκαν», ανέφερε το αρχηγείο.
Εξάλλου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ουκρανικό βομβαρδισμό της αγοράς του Donetsk, ανέφερε το Σάββατο το Υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης της Λαικής Δημοκρατίας.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται πως κατέλαβαν μια επεκτεινόμενη περιοχή εδαφών που κατείχε προηγουμένως η Μόσχα στα ανατολικά, ανακοίνωσε περιφερειακός αξιωματούχος με έδρα τη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.
Το Σάββατο 10/9/2022 καταγράφεται και για το μήνυμα του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin με αφορμή τις απώλειες Ρώσων στρατιωτικών στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Βαρύτατες απώλειες για τους Ουκρανούς στο Kharkov, όπου σε βομβαρδισμούς της ρωσικής αεροπορίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 300 άτομα.

Kharkov: 300 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν το αρχηγείο της Ουκρανικής Εθνικής Φρουράς της 5ης Ταξιαρχίας, καθώς και τοποθεσίες ανάπτυξης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του εθνικιστικού τάγματος Kraken κοντά στο Balakleya και στο Chuguyev με όπλα ακριβείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Αντιστράτηγος Igor Konashenkov.
«Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις έπληξαν το αρχηγείο της 5ης Ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, καθώς και θέσεις της 92ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας και της εθνικιστικής πολιτοφυλακής Kraken κοντά στο Balakleya και στο Chuguyev, στην περιοχή Kharkov», είπε ο Konashenkov.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν επίσης το διοικητήριο της 54ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας κοντά στο Ray-Aleksandrovka, DPR.
«Έως και 300 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 15 στρατιωτικά οχήματα καταστράφηκαν»
, πρόσθεσε.
Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν επτά θέσεις διοίκησης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Donetsk και την περιοχή Nikolayev, καθώς και 48 εχθρικές μονάδες πυροβολικού σε 178 περιοχές, είπε ο Konashenkov, σύμφωνα με το Tass.
«Τις τελευταίες 24 ώρες, συνολικά 7 θέσεις διοίκησης UAF χτυπήθηκαν κοντά σε οικισμούς Rozovka, Ocheretino, Vodyanoye, Novomikhaylovka και Ugledar (DPR), κοντά σε Snigiryovka και Novonikolayevka (περιοχή Nikolayev), επιπλέον 48 μονάδες πυροβολικού, προσωπικό και στρατιωτικά οχήματα σε 178 περιοχές», είπε.

Ουκρανικά drones

Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 13 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αναχαίτισαν 5 πυραύλους HIMARS, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
«Η αεράμυνα κατέρριψε 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά σε οικισμούς Chkalovo και Belyayevka (περιοχή Kherson), Krasnoye (περιοχή Kharkov), Smeloye, Staromlynovka και Novoukrainskoye (περιοχή Zaporozhye), καθώς και κοντά σε Novoandreyevka, Valeryanovka, Kirillovka και Panteleymonov. Πύραυλοι πολλαπλών συστημάτων πυραύλων εκτόξευσης καταστράφηκαν κατά την πτήση τους κοντά στη Novaya Kakhovka, στην περιοχή Kherson», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

 

Μήνυμα Putin

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί που έπεσαν κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία έδωσαν τη ζωή τους για τη Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά τη διάρκεια παράστασης για την Ημέρα της Μόσχας το Σάββατο (10/9/2022).
Σημείωσε ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν «στρατιώτες που αγωνίζονται για την ειρηνική ζωή στο Donbass, κάτοικοι της Μόσχας που διακρίθηκαν κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση και οικογένειες των αδελφών μας που έπεσαν, δυστυχώς, που έδωσαν τη ζωή τους για τη Ρωσία».
Ο Putin πρόσθεσε ότι διακεκριμένοι γιατροί και δάσκαλοι «που παρείχαν ιατρική βοήθεια και έδωσαν εισιτήρια για τη ζωή σε πολλές γενιές κατοίκων της Μόσχας», καθώς και διάσημες προσωπικότητες της επιστήμης, του πολιτισμού και της τέχνης έχουν επίσης προσκληθεί στην εκδήλωση.
Ειδικοί από τη Μόσχα εργάζονται στο Donetsk και το Luhansk εν μέσω δύσκολων συνθηκών και κάνουν τα πάντα για να προετοιμαστούν για τον χειμώνα, πρόσθεσε ο Putin.
«Ειδικοί από τη Μόσχα επιτελούν ήδη εξαιρετική δουλειά στην αποκατάσταση των πρωτευουσών του Donetsk και του Luhansk, εν μέσω δύσκολων συνθηκών και συχνά διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Επισκευάζουν κατεστραμμένα σπίτια, δρόμους, σχολεία, κάνουν τα πάντα για να προετοιμάσουν το Donetsk και το Luhansk για το χειμώνα», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Εξουδετερώθηκαν Ουκρανοί σαμποτέρ στο Donetsk

Δύο ομάδες Ουκρανών σαμποτέρ που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε κρίσιμες περιοχές του Donetsk εξοντώθηκαν ανακοίνωσε το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας (MGB).
«Κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της MGB, ελήφθησαν πληροφορίες για δύο ομάδες δολιοφθοράς που εισήχθησαν εντός της δημοκρατίας για να πραγματοποιήσουν δολιοφθορές και τρομοκρατικές επιθέσεις σε κρίσιμες και σημαντικές υποδομές», ανέφερε το υπουργείο.
«Μια ομάδα δολιοφθοράς με επικεφαλής τον Vyacheslav Matveyev (αποκαλούμενος Tigr) και αναπληρωτή τον Bogdan Khmelnitsky» εξοντώθηκε στις 26 Αυγούστου, ανακοίνωσε το υπουργείο. Η δεύτερη ομάδα εξαλείφθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης στις 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Tass.

Βραδεία προέλαση

«H προέλαση του εχθρικού στρατού δεν είναι ταχεία, αλλά αρκετοί οικισμοί έχουν ήδη τεθεί υπό τον έλεγχο ουκρανικών ένοπλων σχηματισμών», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Vitaly Ganchev επικεφαλής της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία διοίκησης στην περιοχή του Kharkiv.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν απελευθερώσει περισσότερους από 30 οικισμούς στην περιοχή του Kharkiv μέχρι στιγμής και πως οι μάχες συνεχίζονται στην ανατολική περιοχή του Donbass και στο νότο.

Η Ρωσία κατέλαβε το 25% των ουκρανικών εδαφών

Η Ρωσία έχει καταλάβει περίπου το 25% των εδαφών της Ουκρανίας από τότε που τα στρατεύματά της εισέβαλαν στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον «αφοπλισμό» της χώρας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με στρατιωτικά οχήματα να περνούν με ταχύτητα κατά μήκος μιας εθνικής οδού, λέγοντας ότι δείχνουν ενισχύσεις να σπεύδουν να υπερασπιστούν την περιοχή του Kharkiv.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν στρατιώτες να σηκώνουν σημαίες και να ποζάρουν μπροστά σε πινακίδες σε χωριά και πόλεις σε τμήμα της ρωσικής επικράτειας που κατείχε προηγουμένως. Μια εικόνα έδειχνε τα στρατεύματα μια πινακίδα καλωσορίσματος στον αυτοκινητόδρομο για το Kupiansk, που αποτελεί διασταύρωση πολλών από τις κύριες σιδηροδρομικές γραμμές που τροφοδοτούν τα στρατεύματα στο μέτωπο.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, πως η Ουκρανία κράτησε τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους μακριά από την περιοχή.

Και Τσετσένοι στην Kherson

Η Ρωσία στέλνει 1.300 Τσετσένους στρατιώτες στην Kherson.
Οι στρατιώτες στάλθηκαν για να υποστηρίξουν τα ρωσικά στρατεύματα στα κατεχόμενα τμήματα της Kherson μέσω της συνεχιζόμενης αντεπίθεσης της Ουκρανίας στο νότο, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η αποτυχημένη αντεπίθεση – Περισσότερα όπλα ζητεί ο Zelensky

Την προηγούμενη εβδομάδα το Κίεβο ανακοίνωσε την έναρξη της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά στο άλλο άκρο της πρώτης γραμμής, στη νότια επαρχία Kherson.
Το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε πως συνελήφθησαν μαζικά Ουκρανοί στρατιώτες ενώ καταστράφηκαν πολωνικά άρματα μάχης.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί νέο πυροβολικό και ρουκέτες που προμηθεύονται από τη Δύση για να χτυπήσει τις ρωσικές θέσεις στο νότο, με στόχο να παγιδεύσει χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα στη δυτική όχθη του πλατύ ποταμού Dnipro.
Ο Zelensky έχει προγραμματιστεί να μιλήσει με τους κατασκευαστές όπλων των ΗΠΑ για πρώτη φορά αργότερα τον Σεπτέμβριο, όταν αναμένεται να κάνει έκκληση για περισσότερα όπλα.
Η Ουάσιγκτον έχει ήδη παράσχει περισσότερα από 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την εισβολή.

Στο Κίεβο η Baerbock

«Ήρθα στο Κίεβο για να δείξω ότι μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται σε εμάς. Ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, με την παράδοση όπλων, με ανθρωπιστική και οικονομική στήριξη», τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Annalena Baerbock.
Από το Κίεβο σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη να στόχο «να δείξει» ότι η Ουκρανία «μπορεί να βασίζεται» στη στήριξη του Βερολίνου η Annalena Baerbock δήλωσε ότι «για εμένα, είναι σαφές ότι ο (Ρώσος πρόεδρος) Putin βασίζεται στο γεγονός ότι θα κουραστούμε με τα δεινά της Ουκρανίας», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή της στο Κίεβο αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στη χώρα τον Φεβρουάριο.
Η Γερμανία, εκτός από την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, σκοπεύει να βοηθήσει το Κίεβο σε επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης καθώς και για να «πέσει φως στα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν, αποστέλλοντας ειδικούς, μεταξύ των οποίων έναν εισαγγελέα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πάντως, η Γερμανία, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο, θα παραμείνει δίπλα στους Ουκρανούς που «μάχονται κατά της ρωσικής επιθετικότητας, όχι μόνο για να υπερασπιστούν το ανθρώπινο δικαίωμά τους για ειρήνη και ελευθερία, αλλά επίσης και για να υπερασπιστούν την δική μας ευρωπαϊκή τάξη ειρήνης».

Το ΝΑΤΟ ζητεί χειμερινό εξοπλισμό

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg προέτρεψε τους δυτικούς συμμάχους να εφοδιάσουν τις ουκρανικές δυνάμεις με χειμωνιάτικο εξοπλισμό, όπως ρούχα, σκηνές και γεννήτριες, ώστε οι Ουκρανοί στρατιώτες να συνεχίσουν να μάχονται όταν θα ψυχράνει ο καιρός.
Τον χειμώνα, η μέση θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πέφτει κάτω από το μηδέν. Δεν είναι ασυνήθιστο ο υδράργυρος να πέσει ακόμη και στους -15 βαθμούς Κελσίου.
«Ο χειμώνας έρχεται, θα είναι σκληρός και επομένως χρειάζεται να συνεχίσουμε να εφοδιάζουμε (τους Ουκρανούς) με όπλα και πυρομαχικά αλλά και με χειμωνιάτικες στολές, σκηνές, γεννήτριες και όλον τον εξοπλισμό που χρειάζονται για τον χειμώνα», είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Stoltenberg κάλεσε επίσης τους συμμάχους να εντείνουν την αμυντική παραγωγή τους και να κάνουν απογραφή των αποθεμάτων τους, ώστε να μπορέσουν να παραδώσουν περισσότερα όπλα στο Κίεβο. «Είμαστε σε στενή επαφή με την αμυντική βιομηχανία, με τις πρωτεύουσες (…) για να εξασφαλίσουμε ότι εντείνουμε την παραγωγή, ότι αναπληρώνουμε τα αποθέματά μας. Αυτό γίνεται και για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τα όπλα, τα πυρομαχικά, τις δυνατότητες για να αποτρέψουμε (επιθετικές ενέργειες) και να αμυνθούμε», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας