Μ.Ζαχάροβα για Κύπρο:«Ήμαστε πάντα αντίθετοι σε βίαιες ενέργειες εναντίον εκπροσώπων ΟΗΕ»

690

Στο κενό η αντιρωσική εκστρατεία πολλών φανατικών υπέρ των Ουκρανικών μμε, τα οποία νόμιζαν ότι βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία να συκοφαντήσουν τη Ρωσία όπως δεν αποδοκιμάζει τις επιθέσεις των εγκάθετων του Τουρκοκυπριακού κατοχικού καθεστώτος εναντίον κυανόκρανων του ΟΗΕ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, πήρε θέση για τα γεγονότα στην Πύλα της Κύπρου και την επίθεση Τουρκοκύπριων στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην περιοχή.

Το γεγονός ότι η Ρωσία δεν είχε καταδικάσει την επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Πύλα της Κύπρου, αλλά και η φημολογία για «μπλόκο» στην έκδοση καταδικαστικής δήλωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, βρέθηκε στο επίκεντρο του σχολιασμού τα τελευταία 24ωρα. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων από την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, το ΚΥΠΕ έκανε σχετική ερώτηση για το θέμα.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχάροβα, η Ρωσία δεν προχώρησε σε επίσημη δήλωση καθώς αναμένει τη σημερινή (21/8) κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, από την οποία θα προκύψουν οι επίσημες θέσεις για το περιστατικό στην Πύλα. «Όταν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα, όπως στην περίπτωση του ευαίσθητου ζητήματος της διευθέτησης του Κυπριακού, δεν βλέπουμε κανένα νόημα να κάνουμε υπολογισμούς ανάλογα με το είδος του “ποιος είναι νωρίτερα – ποιος είναι αργότερα”. Αυτό δεν είναι αγώνας ή διαγωνισμός. Παράλληλα, επί της ουσίας των γεγονότων στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου, θα θέλαμε να πούμε τα εξής», ανέφερε η Μαρία Ζαχάροβα και πρόσθεσε:

«Το θέμα της επεξεργασίας της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας σε περιπτώσεις βίας κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, των οποίων η αποστολή έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί, όπως θα έπρεπε, αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτό το όργανο είναι υπεύθυνο για το προσωπικό των δυνάμεων του ΟΗΕ. Είμαστε βέβαιοι ότι η θέση, που θα αντικατοπτρίζει την άποψή μας, θα διατυπωθεί επαρκώς και ξεκάθαρα».

«Προσθέτουμε επίσης ότι ήμασταν πάντα αντίθετοι σε οποιεσδήποτε βίαιες ενέργειες εναντίον εκπροσώπων του ΟΗΕ, είτε πρόκειται για στρατιωτικό, αστυνομικό ή πολιτικό προσωπικό. Το περιστατικό εντός της Πράσινης Γραμμής της Κύπρου δεν αποτελεί εξαίρεση. Προειδοποιήθηκε επανειλημμένα για τους κινδύνους από την παράβλεψη αυτού του τύπου περιστατικών. Ως προς αυτό, ειδικότερα, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι οι υπεύθυνοι για τον ξυλοδαρμό του Ρώσου υπαλλήλου της Αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Mikhail Krasnoshchekov, το 2019 δεν έχουν ακόμη προσαχθεί στη δικαιοσύνη. Η ατιμωρησία και τα διπλά μέτρα και τα δύο μέτρα και μέτρα ενθαρρύνουν μόνο νέες απαράδεκτες ενέργειες κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων», τόνισε κλείνοντας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας