Μ.Βρετανία: Άιρει τους περιορισμούς εξαγωγών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία!

289
Άιρει τους περιορισμούς εξαγωγών οπλικών

Τρία χρόνια μετά την επιβολή τους, η Μεγάλη Βρετανία άρει κάθε περιορισμό εξαγωγών αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία που παίρνει μεγάλη ανάσα.

Tην ώρα που για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση στους κόλπους του ΝΑΤΟ για το ρόλο της Τουρκίας φουντώνει (με αφορμή και τις αντιρρήσεις του Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία) η Μεγάλη Βρετανία δεν είχε κανένα πρόβλημα να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Με απόφαση που κοινοποιήθηκε επίσημα την Παρασκευή, η βρετανική κυβέρνηση άρει όλους τους περιορισμούς εξαγωγής αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία οι οποίοι είχαν επιβληθεί το 2019 με αφορμή την τουρκική επίθεση στη Βόρεια Συρία.

Οπως είναι λογικό, η απόφαση αυτή προκάλεσε σαφέστατη ικανοποίηση στην Τουρκία. Αλλωστε από τον Δεκέμβριο κιόλας η Μεγάλη Βρετανία είχε προχωρήσει σε μερική άρση των περιορισμών λέγοντας ότι θα εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Πλέον, περιορισμοί δεν υφίστανται και η Τουρκία, που έχει μεγάλη ανάγκη τις εισαγωγές συγκεκριμένων εξοπλισμών για την αμυντική της βιομηχανία, τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση. Η Τουρκία εισάγει από τη Μεγάλη Βρετανία κινητήρες για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου TF-X, πρότζεκτ που μπήκε σε λειτουργία όταν η χώρα αποβλήθηκε από την κοινοπραξία της αγοράς των αμερικανικών F-35 (ως μέσο αντίδρασης για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Στα μέσα του 2022, ο Ερντογάν έχει πλέον τη δυνατότητα να ξαναβάλει σε πλήρη λειτουργία του πλάνο των TF-X ενώ ταυτόχρονα ελπίζει βάσιμα ότι μπορεί να αγοράσει και F-35 αφού οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ δείχνουν να εξομαλύνονται.

Τέλος, και αυτό έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία, η Μεγάλη Βρετανία φέρεται να έχει εκφράσει ενδιαφέρον είτε να αγοράσει είτε να νοικιάσει τουρκικά drone όπως τα Bayraktar TB2 που χρησιμοποιεί εκτεταμένα ο ουκρανικός στρατός κατά της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας