Mεγάλη και ενωτική συγκέντρωση εργαζομένων και συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας

663
συγκέντρωση

Δ. Στρατούλης : Η Εθνική Τράπεζα παρανομεί και αυθαιρετεί μη σεβόμενη τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της για το επικουρικό ταμείο των εργαζομένων της.

Νέα πολύ μεγάλη, ενωτική και μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων και συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, ως συνέχιση της επίσης πολύ μεγάλης συγκέντρωσής στις 21 του περασμένου Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, 13/10, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα μπροστά στα γραφεία της διοίκησής της.

Η συγκέντρωση αυτή, καθώς και η σημερινή 24ωρη απεργία, διοργανώθηκε από τους συλλόγους εργαζομένων και συνταξιούχων της ΕΤΕ ως διαμαρτυρία στην απόφαση της διοίκησης της ΕΤΕ να καταστρέψει οικονομικά το επικουρικό τους ταμείο, σταματώντας τη χρηματοδότησή του, και κατά συνέπεια, να οδηγήσει σε σφαγιαστικές μειώσεις τις επικουρικές συντάξεις τους.

Η Διοίκηση της ΕΤΕ αποφάσισε, και ήδη το έχει ανακοινώσει δημόσια, να θέσει ευθέως ζήτημα για τη χρηματοδότηση του Λογαριασμού Επικούρησης ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ).

Η διοίκηση της ΕΤΕ, ενισχυμένη στις επιδιώξεις της από τα περιθώρια που της αφήνουν η μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, αλλά και από τις αλλαγές στο νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών μετά από τις 3 διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, θεωρεί ότι έφτασε η ώρα να αθετήσει και να καταργήσει οριστικά και αμετάκλητα τις υποχρεώσεις που έχει στο ΛΕΠΕΤΕ.

Ο δρόμος, για να φτάσουμε στη σημερινή εξέλιξη, άνοιξε με τον απαράδεκτο νόμο Αλογοσκούφη το 2005, με τον οποίον όλοι οι εργαζόμενοι/ες της Εθνικής Τράπεζας με ημερομηνία ασφάλισης μετά την 1.1.2005 τέθηκαν εκτός του Λογαριασμού επικούρησής τους. Το γεγονός αυτό στέρησε από το Λογαριασμό επικούρησής τους σημαντικούς οικονομικούς πόρους, κι επιπλέον διαίρεσε τους εργαζόμενους στην ΕΤΕ σε σχέση με την υποχρέωση ασφαλιστικών εισφορών τους και με το δικαίωμα στην επικουρική σύνταξη, φτιάχνοντας 3 κατηγορίες, κάτι που δυσκόλεψε την ενιαία συλλογική διεκδίκησή τους.

Η Διοίκηση της ΕΤΕ έχει την κύρια ευθύνη για τον οικονομικό μαρασμό του ΛΕΠΕΤΕ, ευθύνη που επιθυμεί, με διαστρέβλωση της πραγματικότητας, να αποσείσει. Ευθύνη που προκύπτει από:

  • τα πολυάριθμα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εφάρμοσε η Τράπεζα προκαλώντας μαζική αποχώρηση εργαζόμενων, αφού τους χορήγησε οικονομικά κίνητρα, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένα δυσβάσταχτο κόστος για το ΛΕΠΕΤΕ, λόγω μείωσης των εσόδων του.

  • τη διαδεδομένη πλέον τακτική των Διοικήσεων της ΕΤΕ να καταβάλλουν αμοιβές με τη μορφή μπόνους για τα οποία δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.

  • την καθιέρωση νέων μορφών απασχόλησης (ειδικοί συνεργάτες, συμβάσεις ανάθεσης έργων, εξωτερίκευση εργασιών), στο βαθμό που οι εργαζόμενοι μέσω αυτών στην ΕΤΕ δεν ασφαλίζονται στα οικεία Ταμεία.

  • την μη εφαρμογή από την Τράπεζα των διατάξεων του Ν.3371/2005 (άρθρο 69), που επιβάλει στα πιστωτικά ιδρύματα που προβαίνουν σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, να καλύπτουν τα ελλείμματα που δημιουργούνται στα Ασφαλιστικά ταμεία.

  • το «τζογάρισμα» των αποθεματικών, που ακολουθήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη και των συνδικαλιστικών ηγεσιών (π.χ. δάνειο για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ).

Αντιπροσωπία της ΛΑΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Στρατούλη μέλος της ΠΓ της και πρώην Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλέκο Καλύβη μέλος του ΠΣ της και πρώην αναπληρωτή προέδρου της ΓΣΕΕ, παραβρέθηκε σήμερα στην ενωτική, μαζική και μαχητική συγκέντρωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας για την υπεράσπιση του επικουρικού τους ταμείου (ΛΕΠΕΤΕ), την οποία διοργάνωσαν ο σύλλογος εργαζομένων της Εθνικής και οι σύλλογοι των συνταξιούχων της, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μπροστά στα γραφεία της διοίκησης της συγκεκριμένης τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο Δημήτρης Στρατούλης έκανε στους παριστάμενους δημοσιογράφους την εξής δήλωση :

“Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας αντλώντας περισσό θράσος από τις κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές επιδιώκει να καταπατήσει τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της προς το επικουρικό ταμείο των εργαζομένων της Εθνικής, οδηγώντας το σε οικονομική χρεοκοπία και κατά συνέπεια τις χορηγούμενες επικουρικές συντάξεις σε σφαγιαστικές και αβάστακτες για τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους μειώσεις.

Η ΛΑΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας για την υπεράσπιση και σωτηρία του ταμείου και των επικουρικών συντάξεων τους. Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να τηρήσει τις θεσμοθετημένες οικονομικές τις υποχρεώσεις της προς το επικουρικό ταμείο των εργαζομένων και συνταξιούχων της. Επίσης, να σταματήσει άμεσα τα προγράμματα εθελούσιων εξόδων, που συνεχώς εφαρμόζει, χωρίς να τηρεί και τις εξ αυτών ασφαλιστικές υποχρεώσεις της, προκαλώντας μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων προς συνταξιοδότηση, στερώντας αυτό το επικουρικό ταμείο από ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του και υπονομεύοντας την οικονομική βιωσιμότητά του.

Καλούμε τους εργαζομένους και συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας να συντονίσουν τον αγώνα τους με ολόκληρο το συνταξιουχικό κίνημα, για την υπεράσπιση του επικουρικού τους ταμείου και των συντάξεών τους και για την αποτροπή των νέων προγραμματισμένων από την κυβέρνηση μειώσεων των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, αλλά και των μνημονίων, που τους υπαγορεύουν, και για την υπεράσπιση και αναβάθμιση του δημόσιου και καθολικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας