Λιβύη: Τουλάχιστον 23 νεκροί από τις μάχες στην Τρίπολη

731
από τις μάχες στην Τρίπολη

Σφοδρές συγκρούσεις με οδομαχίες και πυκνά πυρά μαίνονται στο κέντρο της Τρίπολης με την Λιβύη να οδεύει ολοταχώς προς ένα νέο εμφύλιο πόλεμο.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης κατηγόρησε τον Μπασάγα, ο οποίος προσωρινά εδρεύει στη Σύρτη, ότι «έθεσε σε εφαρμογή τις απειλές του» να καταλάβει την πρωτεύουσα. Το γραφείο Τύπου του Μπασάγα, από την πλευρά του, είπε ότι η «παράνομη» κυβέρνηση της Τρίπολης προσπαθεί «να γατζωθεί στην εξουσία», ενώ διέψευσε ότι διεξάγεται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μεταξύ τους για την επίτευξη συμφωνίας. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μια συμμαχία μαχητών που στηρίζουν τον Μπασάγα κατευθύνονται από τη Μιζουράτα στην Τρίπολη.

Ο Μπασάγα διορίστηκε πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο από το κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης. Έκτοτε προσπαθεί να μπει στην Τρίπολη για να αναλάβει την εξουσία και πρόσφατα απείλησε ότι θα καταφύγει στη βία για να τα καταφέρει. Ο Ντμπεϊμπά, ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, επαναλαμβάνει ότι δεν θα παραχωρήσει την εξουσία παρά μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

Δυνάμεις του GNA αναφέρουν ότι:

“οι συγκρούσεις στο κέντρο της Τρίπολης σταμάτησαν προσωρινά το βράδυ του Σαββάτου αφού οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNΑ) νίκησαν τις τελευταίες δυνάμεις  που ήταν πιστές στην κυβέρνηση του Fathi Bashagha και συνέλαβαν ορισμένους από τους ηγέτες τους στην περιοχή της Παλιάς Πόλης.

Μια ένοπλη ομάδα πιστή στον Bashagha ξεκίνησε από τη Misrata στα ανατολικά της πρωτεύουσας προς την Τρίπολη για να εξαλείψει μέρος της πίεσης που ασκούνταν στις δυνάμεις του στην πρωτεύουσα, αλλά η Δύναμη Υποστήριξης του Συντάγματος και η Κοινή Αίθουσα Επιχειρήσεων του GNΑ τους απέτρεψαν και διεξήγαγαν συγκρούσεις στο Zliten, που τους έκανε να επιστρέψουν στη Μισράτα.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις του GNΑ κατάφεραν επίσης να καταλάβουν τη Γέφυρα 17 στη δυτική Τρίπολη από δυνάμεις πιστές στον Μπασάγκα, αλλά παραδέχτηκαν ότι μπορεί να αποσυρθούν και στη συνέχεια να υπάρξουν διαπραγματεύσεις.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν από τον Μάρτιο την εξουσία στη Λιβύη: η μία εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, στηρίζεται από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες αρχικά για τον Δεκέμβριο του 2021, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

13 νεκροί – 98 τραυματίες

Οι μάχες που ξέσπασαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στην Τρίπολη είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άνθρωποι και άλλοι 87 να τραυματιστούν, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Λιβύης.

Αργότερα οι αριθμοί αυτοί αναθεωρήθηκαν. Οι νεκροί από τις συγκρούσεις στην Τρίπολη αυξήθηκαν το βράδυ σε 13 και 98 τραυματίες, 38 από τους οποίους έφυγαν από το νοσοκομείο αφού έλαβαν θεραπεία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Έξι νοσοκομεία της Τρίπολης έγιναν στόχος σε αυτές τις συγκρούσεις που εγείρουν φόβους για έναν νέο πόλεμο στη Λιβύη, όπου ήδη η κατάσταση είναι χαοτική, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις να διεκδικούν την εξουσία. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε νωρίτερα ότι τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στις ζώνες των συγκρούσεων, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα πολέμου».

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, οι συγκρούσεις που ξέσπασαν τη νύχτα μεταξύ αντιπάλων παρατάξεων συνεχίζονταν μέχρι και το απόγευμα σήμερα και επεκτάθηκαν και σε άλλες συνοικίες της πόλης. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο ηθοποιός Μουστάφα Μπαράκα, που χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα και σκοτώθηκε, μετέδωσε το πρακτορείο Laba.

Με βάση φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τις ταραχές είναι μεγάλες: αυτοκίνητα απανθρακώθηκαν και κτίρια πυρπολήθηκαν ή γαζώθηκαν από σφαίρες.

Η κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, που εδρεύει στην Τρίπολη, επέρριψε την ευθύνη για τις συγκρούσεις στους υποστηρικτές της αντίπαλης κυβέρνησης του Φάτι Μπασάγα, ο οποίος στηρίζεται από τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Συγκρούσεις στο κέντρο της Τρίπολης

Έντονη ανταλλαγή πυρών ξέσπασε στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, κατά τη διάρκεια της νύχτας και διήρκεσε ως σήμερα το πρωί, με αντίπαλες πολιτικά δυνάμεις να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά και τη βοή από αρκετές δυνατές εκρήξεις να ακούγεται στην πόλη.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στο κέντρο της Τρίπολης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης για τον έλεγχο της κυβέρνησης της Λιβύης, στο πλαίσιο της οποίας ένοπλες ομάδες κινητοποιούνται όλο και περισσότερο γύρω από την πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες.

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το κέντρο της πόλης, τα οποία το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει, δείχνουν στρατιωτικά οχήματα να περνούν με ταχύτητα από δρόμους, οπλισμένους ανθρώπους να ανοίγουν πυρ και κατοίκους να προσπαθούν να σβήσουν φωτιές.

«Είναι τρομερό. Η οικογένειά μου και γω δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε λόγω των συγκρούσεων. Ο θόρυβος ήταν τόσο μεγάλος και πολύ τρομακτικός», δήλωσε ο Αμπντουλμέναμ Σάλεμ, ένας κάτοικος του κέντρου της πόλης. «Μείναμε ξύπνιοι μήπως χρειαζόταν να φύγουμε γρήγορα. Είναι τρομερό το αίσθημα αυτό», πρόσθεσε.

Προς το παρόν τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τα πυρά αυτά, τα οποία σταμάτησαν νωρίς το πρωί, ούτε για οποιεσδήποτε απώλειες.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις αυτές ενώ η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη ζήτησε «να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες» καταγγέλλοντας ότι γίνονται συγκρούσεις «σε συνοικίες αμάχων». Το Κατάρ από την πλευρά του κάλεσε όλες τις πλευρές «να αποφύγουν την κλιμάκωση και το αίμα και να επιλύσουν τις διαφορές τους με διάλογο».

Κατάρριψη MQ-9 Reaper στη Λιβύη

Προηγήθηκε στις 22 του μήνα κατάρριψη ενός αμερικανικού UAV MQ-9 Reaper πάνω από την Βεγγάζη της Λιβύης.

Πιθανότητα η κατάρριψη πρέπει να πιστωθεί σε ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-S1 ή Buk M2E.

Είναι γνωστό ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατάρχη Χάφταρ διαθέτει αντιαεροπορικά συστήματα που του έδωσε η Ρωσία.

Image

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας