Λάβρος-Πούτιν κατά Ουκρανίας-Ζελένσκι σε επικοινωνία με Ερντογάν

1343

Ενεργειακός κόμβος η Τουρκία

Κρεμλίνο: Putin και Erdogan έθιξαν το θέμα της ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς και την πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας

Αιχμηρός εμφανίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Erdogan σήμερα 16 Ιανουαρίου 2023 κατηγορώντας την Ουκρανία και τον πρόεδρο της Zelensky για υποκρισία και επικίνδυνη στρατηγική.
Οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά και συζήτησαν για τα θέματα της Ουκρανίας, τους αιχμαλώτους πολέμου αλλά και τη δημιουργία ενός νέου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, την οποία επικροτούν θέτοντας την στα άμεσα σχέδια τους.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων οι δύο πλευρές συζήτησαν μια πιθανή ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Ο «ρώσος ηγέτης επεσήμανε για ακόμη μια φορά την υποκρισία της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, την οποία αναμεταδίδει το Ria Novosti.
«Ο Vladimir Putn επέστησε την προσοχή στην καταστροφική γραμμή του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο βασίστηκε στην εντατικοποίηση των εχθροπραξιών με την υποστήριξη δυτικών χορηγών, αυξάνοντας τον όγκο των μεταφερόμενων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού», αναφέρει επίσημα η ρωσική πλευρά.
Παράδειγμα της υποκριτικής πολιτικής του Κιέβου, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την άρνηση της προσφοράς της Μόσχας για κατάπαυση του πυρός για την περίοδο των Ορθοδόξων Χριστουγέννων.
Ο Putin και ο Erdogan έθιξαν το θέμα της ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κυρίως τραυματιών, καθώς και την πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και την απεμπλοκή των προμηθειών τροφίμων και λιπασμάτων από την Ρωσία.
«Επισημάνθηκε επίσης η πρακτική σημασία της κοινής εργασίας της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν στο πλαίσιο της διαδικασίας βοήθειας της Αστάνα στη συριακή διευθέτηση», τονίζεται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Η συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας στο φυσικό αέριο 

Την ίδια ώρα, οι δύο αρχηγοί κρατών επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου και η δημιουργία περιφερειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2022 ο επικεφαλής της Gazprom, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη και οι δύο άνδρες συζήτησαν τις προοπτικές του τουρκικού κόμβου φυσικού αερίου, καθώς και τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Τουρκία, ανακοίνωσε η Gazprom την Παρασκευή σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο Ρώσος πρόεδρος, έχει προτείνει την Τουρκία ως βάση για τις προμήθειες φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, μετά τις ζημιές που υπέστησαν οι αγωγοίNord Streamτον Σεπτέμβριο από εκρήξεις.

Erdogan: Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να μεσολαβήσει για την ειρήνη

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Erdogan επανέλαβε την πρότασή του να συνδράμει στη διαμεσολάβηση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το γραφείο του στην Άγκυρα.
«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας ο πρόεδρος Erdogan επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει το έργο της διευκόλυνσης και της διαμεσολάβησης για την εγκαθίδρυση μιας διαρκούς ειρήνης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Putin: Όλα στην Ουκρανία προχωρούν όπως είχε προγραμματιστεί

«Η δυναμική της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία είναι «θετική.
Όλα εξελίσσονται στο πλαίσιο του σχεδίου του υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Ελπίζω οι μαχητές μας να μας ικανοποιήσουν με αποτελέσματα».
Αυτό δήλωσε νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος Putin όσον αφορά το στρατιωτικό μέτωπο, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των στόχων είναι «η προστασία των ανθρώπων που υφίστανται εκφοβισμό και γενοκτονία από το καθεστώς της Ουκρανίας για 8 χρόνια».
Σύμφωνα με τον Putin, απώτερος στόχος είναι η απελευθέρωση του Donbass και η δημιουργία συνθηκών που εγγυώνται την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας.

Επίσης η 12η πυραυλική επίθεση των Ρώσων (38 πύραυλοι υποστηρίζουν οι Ουκρανοί, 60 άλλες πηγές) έρχεται να αποδείξει πόσο λανθασμένη πληροφόρηση παρέχουν οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες…
Είχαν προβλέψει ότι οι ρώσοι διαθέτουν πυραύλους για 2-3 πυραυλικές επιθέσεις…αλλά από τότε που έκαναν την πρόβλεψη έχουν πραγματοποιηθεί άλλες 9 μεγάλες επιθέσεις… με τελευταία στις 14 Ιανουαρίου 2023.
Οι Ουκρανοί πάντως στην προσπάθεια να διαγράψουν την τραγωδία την τραγωδία στο Soledar αναδεικνύουν μια μεγάλη καταστροφή που σημειώθηκε στο Dnepropetrovsk ή Dnipro όπου πύραυλος έπληξε συγκρότημα πολυκατοικιών σκοτώνοντας 30, τραυματίζοντας 73 εκ των οποίων 12 παιδιά…

Σε νέα φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι νίκες των ρώσων αλλάζουν άρδην τις ισορροπίες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί σύντομα να περάσει σε ένα νέο στάδιο, καθώς η κατάσταση σε ορισμένα μέτωπα άρχισε να αλλάζει ραγδαία.
Ενώ το καθεστώς του Κιέβου και τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν περήφανα να «υπερασπίζονται» το Soledar, η πόλη τέθηκε υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στις 10 Ιανουαρίου.
Οι μαχητές Wagner έχουν θέσει πλήρη έλεγχο στις κατοικημένες συνοικίες στην πόλη και ολοκληρώνουν την επιχείρηση καθαρισμού στα αλατωρυχεία και στις υπόγειες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Να σημειωθεί ότι στο Soledar βρίσκονται τα μεγαλύτερα υπόγεια αλατωρυχεία της Ευρώπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας