”Κορυφαίοι” όμιλοι-”Κορυφαίες” αποδόσεις

1012

Κορυφαίοι όμιλοι, κορυφαίες αποδόσειςΤου Απόστολου Μάνθου

Με εκρηκτικά κέρδη έως και 4 φορές πάνω σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και την υπόλοιπη αγορά τρέχουν για να τερματίσουν στην κορυφή των ετήσιων αποδόσεων τέσσερις ισχυροί όμιλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δηλώνοντας έτσι τις έντονες επιθετικές τους διαθέσεις και για το 2024. Μιλάμε για την Intrakat (ΙΝΚΑΤ) όπου από τις αρχές του έτους η τιμή της μετοχή της έχει εκτοξευτεί κατά ένα +157%, τη Cenergy Holdings (CENER) που έχει δώσει στους μετόχους της μια εντυπωσιακή αύξηση των κεφαλαίων τους κατά ένα +130%, την Aegean Airlines (ΑΡΑΙΓ) με το αυτοκρατορικό comeback και την απόδοση στα ύψη του +123% και την Τράπεζα Πειραιώς (ΠΕΙΡ) με το επίσης ιστορικό ετήσιο ποσοστό ανόδου της τάξεως του +116%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και ο συνολικός όγκος συναλλαγών που έχουν πραγματοποιήσει οι τέσσερις αυτοί κορυφαίοι όμιλοι από την τελευταία χρηματιστηριακή μέρα του 2022 έως και σήμερα.

Έτσι η Intrakat εμφανίζεται να έχει κάνει στο ταμπλό το 54% του συνολικού αριθμού των μετοχών της ή 87 εκατ. τεμάχια, η Cenergy λόγω και του “κλειδωμένου” 79,78% από τη μάνα Viohalco  έχει κάνει το 27,35%  ή 52 εκατ. τεμάχια, η Aegean το 34,38% ή 31 εκατ. τεμάχια και η Πειραιώς προλαβαίνει δεν προλαβαίνει να γυρίσει έως το τέλος του έτους όλο της το μετοχικό κεφάλαιο με το μέχρι τώρα ποσοστό να εντοπίζεται στο 92% ή το απίστευτο νούμερο των 1,14 δισ. μετοχών.

Ξεκινάμε λοιπόν από τη νούμερο 1 σε απόδοση Intrakat, όπου αποτυπώνεται στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών  να απειλεί τη σημαντική περιοχή αντίστασης των 3,75 με 3,80 ευρώ μετά την ανοδική διάλυση της ζώνης συσσώρευσης του καλοκαιριού στα 3,25 ευρώ. Επιβεβαιωμένη ανοδική καταστρατήγηση των 3,80 ευρώ θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την κατάκτηση του επόμενου επιπέδου στα 4,43 ευρώ με τη μετοχή της Intrakat να  δείχνει διαγραμματικά -όσο και αν ακούγεται κάπως- ότι δεν είναι ακόμα  “ικανοποιημένη” παρά τη φετινή εκρηκτική απόδοση του +157%. Είναι μάλιστα πολύ πιθανόν και το 2024 να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις εταιρείες που θα παρουσιάσουν τις καλύτερες μετοχικές αποδόσεις. Άλλωστε έτσι όπως είναι πλέον παραταγμένες οι δυνάμεις της Intrakat  είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος  του ομίλου κ. Αλέξανδρος Εξάρχου θα χρησιμοποιήσει ως στρατηγικό πολιορκητικό κριό την Άκτωρ ΑΤΕ για να γκρεμίσει την πύλη της κεφαλαιοποίησης του  1 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Εδώ που τα λέμε και γιατί να μην το επιτύχει από τη στιγμή που ο νέος πυλώνας διαθέτει συνολικό ανεκτέλεστο της τάξης των 5 δισ. ευρώ, ενώ είναι ένα από τα μεγαλύτερα σχήματα υποδομών στη χώρα προσφέροντας σημαντικές συνέργειες στον τομέα των κατασκευών, των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων και της ενέργειας, με χαρτοφυλάκιο 370 έργων, συνδυαστικό κύκλο εργασιών της τάξης του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και πάνω από 3.000 εργαζόμενους. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Εξάρχου έχει δημιουργήσει σοβαρή παρακαταθήκη για το μέλλον μιας που ότι είχε δηλώσει στο παρελθόν έχει πραγματοποιηθεί κατά γράμμα.

πιν

 

Προχωράμε στη Cenergy, όπου δεν λέει να σταματήσει τον καταιγισμό  των νέων συμφωνιών δεκάδων εκατ. ευρώ με πιο πρόσφατη τη σύμβαση αξίας άνω των 27 εκατ. ευρώ από τον διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Αερίου (ΔΕΣΦΑ), για την κατασκευή και προμήθεια περίπου 56 χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW) στην υπό ανάπτυξη διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας (IGNM). Ο όμιλος μετά από μια σειρά καταλυτικών επενδύσεων παράγει πλέον τόσο εξελιγμένα προϊόντα που παίζει ουσιαστικά δίχως ιδιαίτερο αντίπαλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι νέες αναθέσεις συνεχίζουν να ανεβάζουν με τρελό ρυθμό το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών φτάνοντάς το στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη στο ιλιγγιώδη ποσό των 3 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιουνίου αφήνοντας σημαντική “προίκα” ανοδικής απόδοσης και για το 2024. Διαγραμματικά η μετοχή με το που θα περάσει μέσα στη ζώνη των 7 με 7,40 ευρώ θα αρχίζει να βλέπει στο βάθος τα 9 ευρώ.

πιν

 

Aegean δεν έχει τελειώσει ακόμα την υπερπτήση της. Ούτε στα μισά της διαδρομής δεν βρίσκεται. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τόσο τα θεμελιώδη στοιχεία όσο και αυτά της διαγραμματικής ανάλυσης. Στην τελευταία μάλιστα αποτυπώνεται στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να δημιουργείται μια ισχυρή βάση αγοραστών πάνω από την περιοχή στήριξης των 11  ευρώ έχοντας ως μοναδικό σκοπό την ανοδική τμήση των  12,20 ευρώ με κίνηση προς τα υψηλά των 13,80 ευρώ. Μετά ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για τα 16 ευρώ. Εδώ η εντυπωσιακή τουριστική κίνηση που επιτεύχθηκε το 2023 δίνει στοιχεία ανηφορικής πορείας και για το 2024.

pin

Κλείνω με την Τράπεζα Πειραιώς, όπου δεν θα αναφέρω και πολλά μιας που προέχει η πλήρη ιδιωτικοποίησή της στις αρχές του 2024 με τη διάθεση του 27% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αν το επιχείρημα έχει την ίδια επιτυχία με αυτό της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank τότε δύσκολα θα σταθεί κάτι εμπόδιο στην ανοδική πορεία της μετοχής.  Διαγραμματικά πάντως το μονοπάτι δείχνει να παραμένει ανοιχτό αρχικά για τα 3,60 ευρώ και αμέσως μετά για τα 4 ευρώ.

pin

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας