Κοινωνική έκρηξη

964
Κοινωνική έκρηξη

Οι μήνες τρέχουν και η γεωπολιτική κρίση καλά κρατεί, με άγνωστες τις πραγματικές συνέπειες για την Ευρώπη. Καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναλύσεις που περιγράφουν όχι απλά δυσοίωνο, αλλά ζοφερό τον ερχόμενο χειμώνα. Ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη, η ύφεση θα επιστρέψει, οι τιμές πετρελαίου λέγεται ότι θα μπορούσαν να εκτιναχθούν σε επίπεδα υψηλότερα και των 380 δολ./βαρέλι και η ενέργεια να αποτελέσει είδος υπό εξαφάνιση, με τις κυβερνήσεις να προετοιμάζουν τον κόσμο για κατανάλωση ρεύματος και ζεστού νερού με το δελτίο. Όσο για τη βιομηχανία, πιθανώς να υποχρεωθεί σε καθημερινές διακοπές λειτουργίας των μονάδων παραγωγής.

Αναλυτές υπολόγιζαν, χθες, ότι μόνο από τη μείωση των ροών του Nord Stream κατά 60%, η Ευρώπη θα «πληρώσει» συνολικά περί τα 220 δισ. ευρώ τους επόμενους 12 μήνες ή το 1,3% του ΑΕΠ ή το 3% της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Τα νούμερα είναι αδυσώπητα και ο Ευρωπαίος πολίτης ίσως να μην έχει ακόμη αντιληφθεί τι θα του συμβεί κατά τους προσεχείς μήνες. Ίσως αρνείται να πιστέψει ότι οι στιγμές που θα ζήσει θα θυμίζουν… Μεσαίωνα. Κι όταν έλθει εκείνη η ώρα, όταν ο εφιάλτης γίνει πραγματικότητα, οι αντιδράσεις θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι μαζικές και σε κάποιες περιπτώσεις βίαιες.

Τότε, όμως, θα είναι αργά για πολιτικούς χειρισμούς από την πλευρά της Ευρώπης και, το κυριότερο, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ήττα των Ευρωπαίων ηγετών έναντι του Πούτιν. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήδη οδήγησε σε έναν παγκόσμιο οικονομικό – νομισματικό και ενεργειακό πόλεμο. Ας προλάβουν οι ηγέτες μας τουλάχιστον την κοινωνική έκρηξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας