Κίνα και Ινδία εισάγουν πάνω από το 40% του ρωσικού αργού

2377

Ωστόσο ηχούν καμπανάκια κορύφωσης της ζήτησης

Η Ρωσία εξαρτάται όλο και περισσότερο από δύο μόνο χώρες στην πώληση του πετρελαίου της, με την Κίνα και την Ινδία να αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 40% του όγκου των εξαγωγών της, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Οι δύο χώρες αντιπροσώπευαν 1,85 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) των συνολικών εξαγωγών της Ρωσίας ύψους 4,47 εκατ. bpd τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.

Αυτό παρέχει στις δύο χώρες μερίδιο της τάξης του 41,4% των συνολικών εξαγωγών αργού της Ρωσίας τον Ιούλιο, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από το 21,7% που είχαν η Ινδία και η Κίνα τον Ιούλιο πέρυσι.

Ωστόσο, το μερίδιο του αργού που λαμβάνουν η Ινδία και η Κίνα έχει μειωθεί τους τελευταίες μήνες, έχοντας φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο του 45,4% τον Μάιο, όταν η Ρωσία προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει νέους αγοραστές για το αργό της, καθώς οι δυτικές χώρες περιόρισαν τις εισαγωγές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Κίνα και η Ινδία αντιπροσώπευαν το 45,2% των εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου τον Ιούνιο και η πτώση του Ιουλίου σχετίζεται περισσότερο με την Κίνα.

Η Κίνα ήταν ο προορισμός για 843.000 bpd ρωσικού αργού τον Ιούλιο, από 1,33 εκατ. bpd τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.

Οι συνολικές εισαγωγές της Κίνας από τη Ρωσία μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, σύμφωνα με την Refinitiv, η οποία προσδιόρισε τις αφίξεις του Ιουνίου σε 1,78 εκατ. bpd και του Μαΐου σε 1,99 εκατ. bpd.

Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η Κίνα έχει φτάσει στο μέγιστο επίπεδο της ζήτησης για ρωσικό αργό, παρόλο που αυτό εξακολουθεί να πωλείται σε έκπτωση τουλάχιστον 10 δολαρίων το βαρέλι σε σχέση με το αργό από προμηθευτές της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η ζήτηση της Ινδίας για ρωσικό αργό έχει επίσης φτάσει στο μέγιστο επίπεδό της, με την Kpler να εκτιμά τις εισαγωγές του Ιουλίου σε 1,05 εκατ. bpd, από 1,12 εκατ. bpd τον Ιούνιο.

Οι εισαγωγές της Ινδίας από τη Ρωσία εξακολουθούν να είναι υψηλότερες σε σχέησ με πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις εισαγωγές να μην ξεπερνούν τα 200.000 bpd σε κανέναν μήνα πέρυσι.

Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η Ινδία αγοράζει μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου Urals, το οποίο εξάγεται από τα ευρωπαϊκά λιμάνια της και επομένως έχει μεγαλύτερο θαλάσσιο ταξίδι είτε μέσω της διώρυγας του Σουέζ είτε γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο νότιο άκρο της Αφρικής.

Η Ινδία εισήγαγε 660.000 bpd του Urals τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.

Αλλού στην Ασία, η Ρωσία προσπαθεί να βρει αγοραστές, με τις εξαγωγές προς την Ιαπωνία να μηδενίζονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, από το υψηλό του 2022 στα 112.200 bpd τον Μάρτιο.

Οι αποστολές της Ρωσίας προς τη Νότια Κορέα έχουν επίσης μειωθεί, με 115.400 bpd να εκτιμώνται τον Ιούλιο, από 131.000 bpd τον Ιούνιο και από το υψηλό του Μαρτίου των 307.000 bpd.

Με κάποιες ενδείξεις ότι η όρεξη της Ασίας για ρωσικό αργό μπορεί να έχει κορυφωθεί, ο κίνδυνος για τη Μόσχα είναι ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές θα υλοποιήσουν τα σχέδιά της να περιορίσουν ή ακόμη και να διακόψουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές της Ρωσίας προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί, αλλά όχι δραματικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Kpler περιλαμβάνει την Τουρκία ως μέρος της Ευρώπης και η χώρα αγοράζει περισσότερο ρωσικό αργό τους τελευταίους μήνες, με τις ρωσικές αποστολές τον Ιούλιο να ανέρχονται σε περίπου 312.000 bpd, από 222.500 bpd τον ίδιο μήνα του 2021.

Συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι εξαγωγές της Ρωσίας προς την Ευρώπη ήταν 2,15 εκατ. bpd τον Ιούλιο, ελαφρώς μειωμένες από τα 2,19 εκατ. bpd τον Ιούνιο και από τα 2,99 εκατ. bpd τον Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η συνολική εικόνα που προκύπτει είναι ότι η Ρωσία κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αυξήσει τις εξαγωγές αργού προς τους πελάτες της στην Ασία, ιδίως στην Ινδία, αλλά ίσως υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει επιτευχθεί μια κορύφωση της ζήτησης.

Το κατά πόσον η Ευρώπη μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές της από τη Ρωσία τους επόμενους μήνες μπορεί να καθορίσει αν η Μόσχα αρχίσει πραγματικά να αισθάνεται πραγματικό αντίκτυπο στο μέτωπο των εξαγωγών αργού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας