Κατάρρευση της εστίασης: Άφαντοι οι πελάτες τις καθημερινές-μείωση 80%

1098
Άφαντοι οι πελάτες τις καθημερινές

Πόλεμος και ακρίβεια «εξαφάνισαν» τους πελάτες του κλάδου τις καθημερινές. Σημαντικό το βοήθημα για την ενέργεια αλλά χρειάζονται στοχευμένα μέτρα, υποστηρίζει ο Γ. Καββαθάς. Προσδοκίες ανάκαμψης από την άρση των πιστοποιητικών Covid.

H καθίζηση της ζήτησης στην εστίαση, ειδικά τις καθημερινές, όπου τα έσοδα υποχωρούν μέχρι και 80%, αναδύει κινδύνους για μερίδα της αγοράς μετά την παρατεταμένη κρίση στον κλάδο, με τους επιχειρηματίες να προσβλέπουν στην απελευθέρωση των περιοριστικών μέτρων για την προσέλκυση τζίρου από την «ανεμβολίαστη» πελατεία.

Μερίδα λοιμωξιολόγων καλλιεργεί προσδοκίες για κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, κατά την πρακτική άλλων χωρών, πιθανότατα κατά την περίοδο του Πάσχα. Σύμφωνα με δηλώσεις του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, σε τηλεοπτικά μέσα τις τελευταίες ημέρες, το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρόκειται να πάψει να χρησιμοποιείται ως green pass τους επόμενους μήνες. Μια τέτοια εξέλιξη σε συνδυασμό με την άρση των μέτρων που ισχύουν για τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων αναμένεται να τονώσει τη δραστηριότητα και κατ’ επέκταση τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με επιχειρηματίες του κλάδου.

Όπως σημειώνουν, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να επιδεινώσει την κακή ψυχολογία, που προϋπήρχε στο καταναλωτικό κοινό, λόγω της ακρίβειας η οποία εξανεμίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών που περικόπτουν μη βασικές δαπάνες. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοικοκυριών διαβιεί επί μακρόν σε συνθήκες οικονομικής επισφάλειας, καθώς το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά δεν επαρκεί για όλο τον μήνα, αλλά για 19 ημέρες (μεσοσταθμικά).

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, σήμερα η πτώση πωλήσεων για καφέ, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις εστίασης φτάνει και το 80% κάποιες ημέρες της εβδομάδας, ενώ και τα Σαββατοκύριακα η ζήτηση απέχει μακράν από την εποχή της κανονικότητας.

Εν τω μεταξύ, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν προ ημερών από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα αποτελούν σημαντική στήριξη, αν ληφθεί υπόψη ότι προωθείται αναδρομική επιδότηση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, που θα καλύψει έως και το 80% της αύξησης.

«Μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη», αναφέρει στο Euro2day.gr ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Σημειώνει ότι πρόκειται για θετικό μέτρο, καθώς μέχρι σήμερα η συμμετοχή της Πολιτείας με επιδοτήσεις στην αύξηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων ήταν μηδαμινή, αναφέροντας ενδεικτικά ότι για επιβάρυνση λογαριασμού 1.000 ευρώ ισοδυναμούσε με περίπου 150 ευρώ.

Εκτιμά ωστόσο ότι το μέτρο δεν λειτουργεί αντισταθμιστικά στις πληθωριστικές πιέσεις, αν και είναι σημαντικό βοήθημα, ενώ επανέρχεται σε προτάσεις όπως το πλαφόν στις τιμές, οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας για την τιθάσευση των λιανικών τιμών και τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, καθώς και άλλα στοχευμένα μέτρα όπως η μείωση των έμμεσων φόρων.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό τα επιπλέον κόστη και έχουν ελάχιστη συμμετοχή στις αυξήσεις που δίνουν ώθηση στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ). Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τον πληθωρισμό στο 7,2% τον Φεβρουάριο, η εστίαση επιβάρυνε το καλάθι του δείκτη με 1,7%. Εν τω μεταξύ, ο κ. Καββαθάς σημειώνει ότι οι αυξήσεις που παρατηρούνται στον κλάδο είναι μεμονωμένες και όχι οριζόντιες, αν και εισπράττει μηνύματα για ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες καθώς και ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα όπως το ηλιέλαιο.

Συνολικά, σημειώνει, η αγορά εξαντλεί τις δυνατότητες απορρόφησης του κόστους, καθώς έχει να αντιμετωπίσει την καθίζηση της ζήτησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας