Καλλιτεχνικό μποϊκοτάζ στο Ισραήλ-Αποχώρησν δημιουργοί από το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικ Ευρώπης

1187

Ηχηρές αποχωρήσεις από το κορυφαίο φεστιβάλ κόμικς στον Ευρώπη, το Lucca Comics, λόγω της χορηγίας της ισραηλινής κυβέρνησης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της Παλαιστινιακή Εκστρατεία για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI).

Καθώς το Ισραήλ εντείνει τον φονικό βομβαρδισμό των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στην πολιορκημένη και κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, ο best seller σκιτσογράφος και δημιουργός της σειράς του Netflix, «Tear Along the Dotted Line», Zerocalcare αποσύρθηκε από το φεστιβάλ το Σάββατο.

Σε δήλωσή του ο Zerocalcare ανέφερε:

«Δυστυχώς, η χορηγία της ισραηλινής πρεσβείας στο Lucca Comics αποτελεί πρόβλημα για μένα. … Ξέρω ότι το λογότυπο στην αφίσα είναι απλώς ένα σύμβολο, αλλά αυτό το σύμβολο για πολλούς αγαπημένους μου ανθρώπους αντιπροσωπεύει τον φόβο ότι δεν θα δουν αύριο τον ήλιο να ανατέλλει, τα χαλάσματα κάτω από τα οποία είναι θαμμένοι οι αγαπημένοι τους, την απειλή να πεθάνουν παγιδευμένοι σε μια υπαίθρια φυλακή».

Το Lucca Comics, το οποίο θα διεξαχθεί από 1 έως 5 Νοεμβρίου, στην Ιταλία, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς στον κόσμο μετά το Comiket του Τόκιο.

 

 

Η Διεθνής Αμνηστία Ιταλίας αποσύρθηκε επίσης από το φεστιβάλ, δηλώνοντας ότι «η χορηγία της ισραηλινής πρεσβείας στο Lucca Comics μας αναγκάζει να παραιτηθούμε από την παρουσία μας».

«Καταλαβαίνουμε ότι είναι μια παγιωμένη πρακτική η χορηγία των πρεσβειών των χωρών προέλευσης των καλλιτεχνών που δημιουργούν την εικόνα του φεστιβάλ, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν και βομβαρδίζουν αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, με τεράστιες απώλειες σε ζωές αμάχων».

Ο Ιταλός τραγουδοποιός Giancane και το συγκρότημα Gli Ultimi, που επρόκειτο να εμφανιστούν μαζί στο Lucca Comics, αποσύρθηκαν επίσης από το φεστιβάλ.

Οι Gli Ultimi δήλωσαν ότι η απόφασή τους να μην εμφανιστούν λήφθηκε «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, που δέχεται σφοδρές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες, όπως και τις τελευταίες δεκαετίες».

Η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ, ιδρυτικό μέλος του κινήματος Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (BDS), κάλεσε σε μποϊκοτάζ του Lucca Comics και όλων των εκδηλώσεων που συνεργάζονται με την ισραηλινή κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας