Ιταλία:Η μόνη οικονομία επενδυτικής βαθμίδας στον κόσμο που κινδυνεύει να γίνει…junk

651

Η Ιταλία ξεχωρίζει από την Moody’s Investors Service ως η μόνη χώρα την οποία καλύπτει που κινδυνεύει να χάσει την επενδυτική της βαθμολογία, δήλωσε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης την Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Σε μια έκθεση η οποία ερευνά πώς αντιμετώπισαν διάφορες χώρες τις υποβαθμίσεις σε junk τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης τονίστηκε ως εξέχουσα υποψήφια για μια τέτοια προσαρμογή καθεστώτος. Η Moody’s δεν εξέφρασε άποψη για την πιθανότητα να συμβεί κάτι.

“Η Ιταλία είναι επί του παρόντος η μόνη χώρα με αξιολόγηση Baa3 με αρνητικές προοπτικές”, έγραψαν αναλυτές όπως οι Kelvin Dalrymple και Scott Phillips. “Η υποτονική ανάπτυξη και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης μπορεί να αποδυναμώσουν περαιτέρω τη δημοσιονομική θέση της Ιταλίας”.

Ο οίκος Moody’s, του οποίου η επόμενη πιστοληπτική αξιολόγηση για την Ιταλία αναμένεται στις 19 Μαΐου, την βαθμολογεί σε Baa3, μια βαθμίδα πάνω από το επίπεδο junk. Οι προοπτικές της είναι αρνητικές από τον Αύγουστο – μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη εκτίμηση για τη χώρα της οποίας ο πολυκομματικός δεξιός συνασπισμός με επικεφαλής την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι ανέλαβε καθήκοντα σχεδόν πριν από έξι μήνες.

Αντίθετα, η S&P Global Ratings μόλις την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε τη δική της άποψη για την Ιταλία σε ένα επίπεδο υψηλότερα – BBB με σταθερή προοπτική. Παρόμοια άποψη έχει και η Fitch Ratings.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει “αυξημένους κινδύνους” σχετικά με την εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην αναζωογόνηση του αναπτυξιακού της δυναμικού, έγραψαν οι αναλυτές της Moody’s, επικαλούμενοι μέτρα συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τη λήψη χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι παρατηρήσεις είναι μια υπενθύμιση του πώς η κάπως ευκολότερη διαδρομή που απολάμβανε η Ιταλία στις αγορές ομολόγων φέτος θα μπορούσε να εκτροχιαστεί. Το ασφάλιστρο που καταβάλλεται μέσω της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου της έναντι του ασφαλέστερου γερμανικού διαπραγματεύεται σε στενό εύρος τον τελευταίο μήνα και επί του παρόντος βρίσκεται στις 187 μονάδες βάσης, από 250 μονάδες βάσης στα τέλη του 2022.

Η πρόσφατη μείωση του spread πηγάζει από μια πιο ήσυχη περίοδο στην πολιτική ζωή της χώρας, τον δεδηλωμένο στόχο της ιταλικής κυβέρνησης για δημοσιονομική σύνεση και τη δικλείδα ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά του κατακερματισμού στην ευρωζώνη.

Οποιαδήποτε ενδεχόμενη υποβάθμιση σε junk θα έπληττε την ιταλική εθνική υπερηφάνεια και θα έφερνε τη χώρα σε αχαρτογράφητο έδαφος, με έναν χαρακτηρισμό που καθιστούσε τα ομόλογά της λιγότερο ελκυστικά για τους επενδυτές.

Μια τέτοια κίνηση δεν θα επηρέαζε τη συμμετοχή της στα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ: το δημόσιο χρέος είναι επιλέξιμο εφόσον τουλάχιστον ένας από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης κρίνει την Ιταλία ως χώρα επενδυτικής βαθμίδας.

Τα ιταλικά ομόλογα κινήθηκαν ελάχιστα μετά την έκθεση, με το spread των 10ετών ομολόγων έναντι των ισοδύναμων γερμανικών τίτλων να παραμένει σταθερό στις 189 μονάδες βάσης.

Ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός της Μελόνι, που καλύπτει το φάσμα από την Κεντροδεξιά έως την Ακροδεξιά, έχει φροντίσει να μην ταρακουνήσει το σκάφος. Ο προϋπολογισμός του, που παρουσιάστηκε πρόσφατα, διατηρώντας το έλλειμμα και το χρέος σε καθοδική πορεία, παράλληλα με τα σχέδια να συνεχίσει να επενδύει στην οικονομία, χαιρετίστηκε από τους αναλυτές.

Ωστόσο, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας υπερβαίνει το 140% του ετήσιου ΑΕΠ της, ενώ η ανάπτυξη παραμένει ιστορικά υποτονική. Επίσης, πάνω από τις προοπτικές επικρέμεται η δυσκολία της χώρας να διαθέσει και να δαπανήσει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κινδυνεύει, συγκεκριμένα, να μην ολοκληρώσει ορισμένα έργα που απαιτούνται για να ξεκλειδώσει τα χρήματα μέχρι την προθεσμία του 2026.

Η Moody’s ανέφερε ότι 28 χώρες έχουν γίνει “έκπτωτοι άγγελοι” από το 1995. Από αυτές, μόνο οι 12 κατάφεραν να ανακτήσουν αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας, με τον χρόνο που χρειάστηκε να κυμαίνεται από περίπου τρία έως 14 χρόνια και τη διαδικασία να περιλαμβάνει “μεγάλους μετασχηματισμούς”, συμπεριλαμβανομένων θεσμικών βελτιώσεων και ισχυρότερων δημόσιων οικονομικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας