«Israel zero point»-Ευρωπαίοι μουσικοί-πολίτες ζητούν αποκλεισμό του Ισραήλ από την Eurovision

918

Το Ισραήλ παίρνει ήδη μηδέν πόντους στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με τους μουσικούς και την πίεση του κοινού να καλούν τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να μποϊκοτάρουν τον τέσσερις φορές νικητή λόγω της στρατιωτικής εκστρατείας του στη Γάζα

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Politico» η πολιτική έχει επηρεάσει το πασπαλισμένο με πούλιες ποπ φεστιβάλ τα τελευταία δύο χρόνια, με τη Ρωσία να αποβάλλεται από τη διοργάνωση του 2022, η οποία έστεψε νικήτρια την Ουκρανία χάρη σε μια μαζική ψηφοφορία του κοινού.

Τώρα το Ισραήλ είναι ο στόχος των αποδοκιμασιών και των συριγμών.

Στη Σουηδία, η οποία θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό στο Μάλμε τον Μάιο, περισσότεροι από 1.000 μουσικοί, μεταξύ των οποίων και η Robyn, έγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον διοργανωτή της διοργάνωσης, την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), επισημαίνοντας την υποκρισία της μπροστά στην “ανθρωπιστική καταστροφή” στη Γάζα.

Οι Φινλανδοί καλλιτέχνες κάλεσαν τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Φινλανδίας Yle να πιέσει την EBU να αποτρέψει “μια χώρα που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και συνεχίζει μια στρατιωτική κατοχή [να αποκτήσει] μια δημόσια σκηνή για να γυαλίσει την εικόνα της στο όνομα της μουσικής”.

Η EBU “επανεξέτασε τον κατάλογο των συμμετεχόντων για τον διαγωνισμό του 2024 και συμφώνησε ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας KAN πληρούσε όλους τους κανόνες του διαγωνισμού για φέτος”, ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός διευθυντής της EBU Νόελ Κούραν.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με άλλους διεθνείς οργανισμούς που “έχουν διατηρήσει τη στάση τους χωρίς αποκλεισμούς απέναντι στους ισραηλινούς συμμετέχοντες σε μεγάλους διαγωνισμούς αυτή τη στιγμή”, είπε.

Αλλά οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, που αποτελούν τα μέλη της EBU, αισθάνονται την πίεση. Η σουηδική SVT, η οποία φιλοξενεί τον διαγωνισμό, κάλεσε την EBU να αποφασίσει ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν.

“Καταλαβαίνουμε και σεβόμαστε ότι οι ομάδες κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί”, δήλωσε.

Το ιρλανδικό RTÉ έλαβε σχεδόν 500 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που το καλούσαν να αποσυρθεί από την εκδήλωση, εάν το Ισραήλ συμμετείχε.

Φιλο-Παλαιστίνιοι γονάτισαν ημίγυμνοι στο χιόνι μπροστά από το NKR της Νορβηγίας για να απαιτήσουν τον αποκλεισμό του Ισραήλ.

Το RÚV της Ισλανδίας δήλωσε ότι θα καθυστερήσει την απόφαση για το αν θα συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία εθνικής επιλογής, στην οποία συμμετέχει ένας Παλαιστίνιος τραγουδιστής.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Σουηδία Ziv Nevo υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι “το να ζητάς μποϊκοτάζ του Ισραήλ σημαίνει ότι υποστηρίζεις τη Χαμάς – και ότι βάζεις ένα τίμημα στην τρομοκρατία”. “Κρατήστε την πολιτική έξω από τη Eurovision”, είπε.

Αντιμέτωπη με το Βατερλό της

Η EBU πάντα προσπαθούσε να μείνει μακριά από την πολιτική, καθιστώντας επίσημο κανόνα για τους διαγωνιζόμενους να μην “πολιτικοποιούν” ή “εργαλειοποιούν” την εκδήλωση.

Μάλιστα επέβαλε πρόστιμο στο ισλανδικό συγκρότημα Hatari επειδή κούνησε την παλαιστινιακή σημαία στην κάμερα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού του 2019 στο Τελ Αβίβ.

Αλλά αυτή η πολιτική ουδετερότητα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη από το 2022.

Η περσινή διοργάνωση στο Λίβερπουλ – με το Ηνωμένο Βασίλειο να διοργανώνει ένα σόου που δεν μπόρεσε να κάνει η νικήτρια του προηγούμενου έτους Ουκρανία – πλημμύρισε από μπλε και κίτρινες σημαίες σε μια χειρονομία αλληλεγγύης στη μάχη της χώρας ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Ο Curran δήλωσε ότι η ρωσική απαγόρευση τροφοδοτήθηκε από τις “συνεχείς παραβιάσεις των υποχρεώσεων των μελών και την παραβίαση των αξιών των μέσων μαζικής ενημέρωσης δημόσιας υπηρεσίας” των ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Υπάρχει μια “θεμελιωδώς διαφορετική” σχέση μεταξύ του KAN του Ισραήλ και της κυβέρνησης, είπε.

“Οι συγκρίσεις μεταξύ πολέμων και συγκρούσεων είναι πολύπλοκες και δύσκολες και, ως μη πολιτικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης, δεν είναι δική μας δουλειά να τις κάνουμε”, δήλωσε ο Curran.

Η Idoia Villanueva, ισπανίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέλαβε το ρόλο του ισραηλινού ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε επιστολή προς την EBU που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO και στάλθηκε εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς της συνέλευσης.

“Υπενθυμίζεται ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας KAN δημοσίευσε τον περασμένο Νοέμβριο ένα βίντεο με ανήλικους να τραγουδούν για τη Γάζα και να εκστομίζουν φράσεις όπως “Μέσα σε ένα χρόνο θα τους εξοντώσουμε όλους”, αναφερόμενοι στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας”, αναφέρει στην επιστολή της.

Η EBU επικαλείται ότι η Eurovision πρέπει να αφορά τα τραγούδια. Είναι ένα “μη πολιτικό μουσικό γεγονός … όχι ένας διαγωνισμός μεταξύ κυβερνήσεων”, υποστήριξε ο Curran.

Οποιοσδήποτε θεατής της Eurovision μπορεί να διαφωνήσει. Είναι ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δίνουν ο ένας στον άλλον τους πολύτιμους πόντους douze για άλλη μια φορά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας