Ισχυρές πτωτικές τάσεις στη Wall, υπό τον φόβο επερχόμενης ύφεσης

492

Ισχυρά πτωτικές τάσεις καταγράφουν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με την μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο να χτυπά “καμπανάκι” στους επενδυτές ότι η επιθετική νομισματική σύσφιξη από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της χώρας (Federal Reserve) “γυρίζει” αργά αλλά σταθερά την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε ύφεση.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 922,08 μονάδες ή 2,71%, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 113,02 μονάδες ή 2,80%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 379,48 μονάδων ή 3,37%.

Το sell-off είναι τόσο ευρείας βάσης, που μόλις 14  μετοχές του S&P 500 διαπραγματεύουνται σε θετικό έδαφος. Οι υψηλής κεφαλαιοποίσης μετοχές της τεχνολογίας δέχονται πλήμα, με εκείνες των Apple και Alphabet να χάνουν άνω του 4%, ενώ εκείνες των Microsoft και Amazon κινούνται πτωτικά κατά άνω του 3%.

Η μετοχή της Netflix κατρακυλά κατά 9%, μετά από ρεπορτάζ της Digiday ότι η εταιρεία περιεχομένου streaming έχει προσφερθεί να επιστρέψει χρήματα σε διαφημιστές, μετά την απώλεια στόχων ως προς τον αριθμό των θεατών.

Η πτώση των λιανικών πωλήσεων έδειξε ανάγλυφα ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να έχει επίδραση στους καταναλωτές.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει μετά την κίνηση της Fed όσον αφορά τα επιτόκια την Τετάρτη, με εκείνη του 10ετούς να υποχωρεί κάτω από το 3,5% την Πέμπτη.

Πτωτικά κινείται η μετοχή της Tesla μετά την είδηση ότι ο CEO της, Elon Musk, πούλησε μερίδιο των μετοχών του στην εταιρεία.

Η Fed σημείωσε την Τετάρτη ότι θα συνεχίσει την ανοδική κίνηση των επιτοκίων και το 2023, ενώ αναβάθμισε το ζενίθ το οποίο αναμένει να φτάσουν τα επιτόκια στο 5,1%. Με την αύξηση της Τετάρτης, αυτή τη στιγμή το βασικό της επιτόκιο κινείται στο εύρος του 4,25% έως 4,5%, το υψηλότερο εδώ και 15 χρόνια.

Παρά τα θετικά στοιχεία της έστω και ήπιας ανάπτυξης, των καταναλωτικών δαπανών και της παραγωγής, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell έδειξε ανήσυχος για το πόσο σφιχτή παραμένει η αγορά εργασίας, καθώς το ποσοστό ανεργίας παραμένει υπερβολικά χαμηλό ώστε να επιτρέπει να πληγεί ο πληθωρισμός.

“Οι άνθρωποι αναμένουν ότι τα εταιρικά κέρδη θα υποχωρήσουν, ωστόσο το μέγεθος της πτώσης και η ταχύτητά της δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα – εκεί είναι που θα υπάρξει η έκπληξη”, εκτίμησε ο Mike Wilson της Morgan Stanley, μιλώντας στο δίκτυο CBNC.

“Το πλήγμα στα εταιρικά περιθώρια κέρδους θα έλθει, ασχέτως του εάν και πότε θα υπάρξει ύφεση”, συμπλήρωσε, προβλέποντας πτώση 11% στα εταιρικά κέρδη σε ετήσια βάση για το 2023, καθώς και υποχώρηση του S&P 500, από τις 3.900 μονάδες που βρίσκεται σήμερα, κοντά στο εύρος των 3.000 έως 3.300 μονάδων.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, μόλις μία κινείται με θετικό πρόσημο και 29 με αρνητικό. Κέρδη καταγράφει μόνον εκείνη της Verizon, ενώ των απωλειών ηγούνται εκείνες των IBM, Apple, Walt Disney.

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 11 εβδομάδων οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Σε χαμηλό σχεδόν τριών μηνών υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις των Αμερικανών για επιδόματα ανεργίας στις αρχές Δεκεμβρίου, καταδεικνύοντας ότι οι απολύσεις την περίοδο των εορτών είναι περιορισμένες παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 20.000 και διαμορφώθηκαν στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 211.000 την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 231.000 νέες αιτήσεις που κατατέθηκαν μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν οριακή αύξηση στις 232.000 νέες αιτήσεις.

Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας έχουν αυξηθεί σταδιακά από το χαμηλό 54 ετών των 166.000 που καταγράφηκε την προηγούμενη άνοιξη, αλλά εξακολουθούν να διατηρούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι απολύσεις θα αυξηθούν απότομα το επόμενο διάστημα, καθώς η πολιτική αύξησης των επιτοκίων που ακολουθεί η Federal Reserve για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού πνίγει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, οριακή αύξηση κατέγραψε ο αριθμός των Αμερικανών που ήδη εισπράττουν επιδόματα ανεργίας, καθώς σημειώθηκε αύξηση κατά 1.000 και ανήλθε στο εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό του 1,678 εκατομμυρίων, που είναι και η υψηλότερη μέτρηση μετά τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Κατά 0,6% υποχώρησαν εξάλλου οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο μετά από το άλμα της τάξεως του 1,3% τον προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση μέσα στο 2022, γεγονός που ήδη έχει επηρεάσει τα futures της Wall Street που στις ηλεκτρονικές συναλλαγές καταγράφουν απώλειες άνω του 1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το υπουργείο Εμπορίου, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,2%, την ώρα που οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones έκαναν λόγο για αύξηση 0,2%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας