ΗΠΑ και Τουρκία συζητούν τη μεταφορά των S400 στο Κίεβο

751
ΗΠΑ και Τουρκία συζητούν

Η συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει την Ουάσινγκτον να άρει τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας με αντάλλαγμα την αποστολή των ρωσικών συστημάτων πυραυλικής άμυνας στην Ουκρανία

ΡΤ 21-3-22

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται σε συνομιλίες  για αποστολή από την Άγκυρα των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την κατάργηση των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσινγκτον στο άλλο μέλος του ΝΑΤΟ.

«Βρισκόμαστε σε συνεχείς συνομιλίες με την Άγκυρα για να την δούμε να εγκαταλείπει το σύστημα S-400 και να το στέλνει στο Κίεβο», δήλωσε ανώνυμος αξιωματούχος του Πενταγώνου στο Sky News Arabia την Κυριακή. Σε αντάλλαγμα, ανέφερε ο αξιωματούχος, η Τουρκία ενδέχεται να δει την  «επιστροφή στο πρόγραμμα F-35 του ΝΑΤΟ και άρση των κυρώσεων» που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον.

Προηγούμενο δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο μετέδιδε ότι τρεις πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ είχαν διατυπώσει την ιδέα στην Τουρκία τον τελευταίο μήνα. Δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο ανέφερε ότι είναι «απίθανο» η Τουρκία να συμφωνήσει με την ιδέα ούτως ή άλλως.

Άγκυρα και Ουάσινγκτον δεν έχουν ακόμα σχολιάσει επίσημα τα δημοσιεύματα.

Τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 αποτελούν εδώ και καιρό αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Το 2020, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία και έδιωξε τη χώρα από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 λόγω της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό στρατιωτικό υλικό.

Η Ουάσινγκτον έχει ισχυριστεί ότι η αγορά της Τουρκίας «θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και προσωπικού και θα παράσχει σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας».

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να εντοπίσουν χώρες που διαθέτουν ένα άλλο σύστημα αεράμυνας – τους σοβιετικούς S-300 – και να βρουν τρόπους να τους μεταφέρουν στην Ουκρανία.

Μια τέτοια χώρα, η Σλοβακία, συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα να παραδώσει τα συστήματά της S-300 στο Κίεβο εάν εφοδιαζόταν με υποκατάστατο του ΝΑΤΟ.

Την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ επιβεβαίωσε ότι συνιστώσες του συστήματος αεράμυνας Patriot του ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει ανάπτυξη στη χώρα του. Ανέφερε ότι το σύστημα δεν αποτελεί αντικατάσταση των S-300, ωστόσο σημείωσε ότι το σοβιετικό σύστημα πρέπει να αντικατασταθεί ούτως ή άλλως, λόγω «ηλικίας, τεχνικής κατάστασης και ανεπαρκών δυνατοτήτων».

Ο αξιωματούχος του Πενταγώνου που μίλησε στο Sky News Arabia την Κυριακή δήλωσε ότι η παράδοση έφτασε στη Σλοβακία «για να προετοιμαστεί για τη μεταφορά του συστήματος S-300 από την Μπρατισλάβα στο Κίεβο».

Η Μόσχα επιτέθηκε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, έπειτα από επταετή αντιπαράθεση σχετικά με την αποτυχία της Ουκρανίας να εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, και την ενδεχόμενη αναγνώριση από τη Ρωσία των δημοκρατιών του Ντονμπάς με πρωτεύουσες το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Τα πρωτόκολλα με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας είχαν σχεδιαστεί για να νομιμοποιήσουν το καθεστώς των περιοχών αυτών εντός του ουκρανικού κράτους. Η Ρωσία απαίτησε τώρα από την Ουκρανία να ανακηρυχθεί επίσημα ουδέτερη χώρα η οποία δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθεί στο στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη και έχει αρνηθεί ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε να ανακαταλάβει τις δύο δημοκρατίες με τη βία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας