ΗΠΑ δυναμιτίζουν τον Λίβανο-Παραιτήθηκε κυβέρνηση-Έληξε η θητεία του προέδρου Αούν

1097
Ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών Χριστιανών, της κοινότητας από την οποία προέρχεται κατά παράδοση ο πρόεδρος του Λιβάνου, κατηγόρησε τα κόμματα ότι δημιουργούν “πολιτικό κενό” – Ο Πατριάρχης Beshara al Rai είπε ότι οι πολιτικοί άφησαν κενό τον προεδρικό θώκο “είτε σκόπιμα, είτε από βλακεία ή εγωισμό”.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun αναχώρησε πεζός σήμερα 30/10, από το προεδρικό μέγαρο της Μπαάμπντα, υπό τις επευφημίες των εκατοντάδων υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, ενώ παιάνιζε ο εθνικός ύμνος.
Ο Aoun αποχωρεί μία ημέρα προτού να λήξει επισήμως η εξαετής θητεία του, αλλά χωρίς να έχει εκλεγεί ακόμη ο διάδοχός του, αφήνοντας τη χώρα σε μια πρωτοφανή κατάσταση, με κενό τον προεδρικό θώκο την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση λειτουργεί ως υπηρεσιακή.

Αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνηση

Ο πρόεδρος νωρίτερα υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης του Najib Mikatti, ο οποίος ωστόσο θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, όπως ανέφερε μια δικαστική πηγή.
Ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών Χριστιανών, της κοινότητας από την οποία προέρχεται κατά παράδοση ο πρόεδρος του Λιβάνου, κατηγόρησε τα κόμματα ότι δημιουργούν “πολιτικό κενό”.
Ο Πατριάρχης Beshara al Rai είπε ότι οι πολιτικοί άφησαν κενό τον προεδρικό θώκο “είτε σκόπιμα, είτε από βλακεία ή εγωισμό”.
Από νωρίς, εκατοντάδες υποστηρικτές του 87χρονου Aoun, του ιδρυτή του Ελεύθερου Πατριωτικού Ρεύματος (CPL), κόμματος που συνεργάζεται με τη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το προεδρικό μέγαρο για να τον συνοδεύσουν μέχρι την ιδιωτική κατοικία του.
Κάποιοι είχαν κατασκηνώσει από το βράδυ στην περιοχή.
“Ήρθαμε για να συνοδεύσουμε τον πρόεδρο με τη λήξη της θητείας του, για να του πούμε ότι είμαστε μαζί του και θα συνεχίσουμε τον αγώνα στο πλευρό του”, είπε μια εκπαιδευτικός, η Jumana Nahed.

Λήξη προεδρικής θητείας, αύριο 31/10

Η θητεία του Aoun λήγει αύριο αλλά το κοινοβούλιο δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να εκλέξει τον διάδοχό του, λόγω πολιτικών διαφορών, σε μια χώρα που αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις που έχουν σημειωθεί σε όλον τον κόσμο μετά το 1850.
Το κοινοβούλιο έχει συνεδριάσει τέσσερις φορές μέσα σε ένα μήνα για την εκλογή προέδρου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα αφού ούτε η πλευρά της Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της, ούτε όμως και οι αντίπαλοί της, διαθέτουν ξεκάθαρη πλειοψηφία για να επιβάλουν τον δικό τους υποψήφιο.
Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα κατανομής της εξουσίας με βάση τα θρησκεύματα, την προεδρία της Δημοκρατίας αναλαμβάνει ένας μαρωνίτης χριστιανός.
Πάντως, οι εξουσίες του αρχηγού του κράτους έχουν μειωθεί σημαντικά μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990).
“Κανένας συνασπισμός στο κοινοβούλιο δεν μπορεί να επιβάλει ένα πρόεδρο, ούτε η Χεζμπολάχ ούτε κανένας άλλος”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ελίας Ανκάς, βουλευτής του χριστιανικού Κόμματος των Φαλαγγιτών (Καταέμπ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας