Ετοιμότητα μάχης στις αμερικανικές δυνάμεις στη Λιθουανία-Σοβαρά μεθοριακά επεισόδια Ουκρανίας-Λευκορωσίας

1607

Διαταγή για ετοιμότητα μάχης δόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Λιθουανία τη στιγμή που σημειώνονται απανωτά μεθοριακά επεισόδια Ουκρανίας-Λευκορωσίας. Οι Λευκορωσικές δυνάμεις έχουν καταρρίψει τρία ουκρανικά drone σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι χώρες της Βαλτικής αναμένουν σύντομα να ξεσπάσουν εχθροπραξίες με επίκεντρο την Λευκορωσία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις στέλνουν συνεχώς drones επιτήρησης για να καταγράψουν τις θέσεις των ρωσικών και Λευκορωσικών δυνάμεων καθώς και την διάταξη των δυνάμεων τους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κρατικών Συνόρων της Λευκορωσίας, δύο drone καταρρίφθηκαν με αντι-drone όπλο στις 2 και 16 Νοεμβρίου ενώ ένα ακόμη μπήκε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας από το Volyn της δυτικής Ουκρανίας στις 26  Νοεμβρίου.

Παράλληλα, για ανεξήγητο λόγο ένας ένοπλος Ουκρανός στρατιώτης διέσχισε τα σύνορα της Λευκορωσίας, ανέφερε η Κρατική Επιτροπή Συνόρων (CPC) της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας δίνοντας και το σχετικό βίντεο στη δημοσιότητα.

Η Λετονία κατέστρεψε την γέφυρα στο τριεθνές των συνόρων

Για παραβίαση της συμφωνίας οριοθέτησης συνόρων του 2010 κάνουν λόγο οι Ρώσοι καθώς η Ρίγα κατεδάφισε τη γέφυρα για πεζούς στον ποταμό Sinyukha στο Τύμβο Φιλίας, έναν τεχνητά δημιουργημένο τύμβο στα σύνορα της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και της Λετονίας.

“Η Λετονία κατέστρεψε την πεζογέφυρα στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία στα σύνορα όπου συναντώνται 3 χώρες. Με τον τρόπο αυτό η Ρίγα παραβίασε τη συμφωνία του 2010, η οποία ορίζει τη διασταύρωση τριών κρατών:

Ρωσίας, Λευκορωσίας και Λετονίας. Η γέφυρα ήταν σημαντικό μέρος της συμφωνίας οριοθέτησης” σχολιάζουν Ρώσοι.

Το βίντεο από την κατεδάφιση της πεζογέφυρας στα σύνορα Λετονίας-Λευκορωσίας στον Τύμβο Φιλίας δόθηκε στην δημοσιότητα.

Το τμήμα Daugavpils της κρατικής συνοριακής φρουράς του Υπουργείου Εσωτερικών της Λετονίας προειδοποίησε εκ των προτέρων τους Λευκορώσους συνοριοφύλακες για την κατεδάφιση της γέφυρας. Η εξήγηση ήταν η ανάγκη να πραγματοποιηθούν εργασίες σε μηχανολογικές και τεχνικές εγκαταστάσεις.

Όμως αργότερα κατέστρεψαν τη γέφυρα σε μικρά θραύσματα.

Ο Τύμβος της Φιλίας γέμισε το 1959 με χώμα από τους τάφους των παρτιζάνων που πέθαναν σε αυτά τα μέρη κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Κάθε χρόνο τον Ιούλιο πραγματοποιείται εδώ μια συνάντηση βετεράνων πολέμου και πατριωτών νέων.

“Δεν ξέρω πώς να εκφράσω ανθρώπινα αυτό που μόλις συνέβη. Πώς μπορείς να μισείς τόσο πολύ την ιστορία μας, τους παππούδες μας;! Αυτός ο τύμβος γέμισε με αυτούς τους παρτιζάνους που πολέμησαν. Και η γη αφαιρέθηκε από τους τάφους των παρτιζάνων” είπε η ανταποκρίτρια της εφημερίδας “Dvinskaya Pravda” Larisa Zaitseva.

Εν τω μεταξύ, όπως σημείωσε ο Denis Glebko, εκπρόσωπος του συνοριακού αποσπάσματος Polotsk, οι Λετονοί εργάτες αποσυναρμολόγησαν τη γέφυρα χωρίς τη συγκατάθεση της λευκορωσικής πλευράς.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της Λετονίας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη μεθόριο με τη Ρωσία. Αυτή αφορά περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων και σιδηροδρομικών σταθμών.

Η κυβέρνηση της Λετονίας αποφάσισε επίσης να κλείσει τον συνοριακό σταθμό Πέντετσε προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των Ρώσων που εισέρχονται στη χώρα. Επιπλέον δόθηκε εντολή στη συνοριοφυλακή να ενισχύσει τις περιπολίες της στη μεθόριο με τη Ρωσία.

Η Λετονία κλείνει τελείως τα σύνορα της φοβούμενη για το χειρότερο σενάριο…

Σε συναγερμό τέθηκε ο αμερικανικός στρατός στη Λιθουανία

Το σώμα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη Λιθουανία μετακινείται από την αποτροπή στην ετοιμότητα μάχης.

Αυτό δήλωσε ο διοικητής του λιθουανικού στρατού Valdemaras Rupshis.

«Αρχικά, ο κύριος στόχος ήταν η αποτροπή: να δείξουμε ότι (οι Αμερικανοί) είναι εδώ. Προηγουμένως, οι μονάδες ήταν πιο απασχολημένες με την εκπαίδευση, με τα αεροσκάφη, εξοικειώνονται με το έδαφος, τις τακτικές εργασίες.

Αλλά το ενδεχόμενο μπορεί να αυξηθεί και να αλλάξει η μορφή παρουσίας, κάτι που αποδεικνύεται τώρα που άλλαξε η κατάσταση.

Αυτές οι μονάδες και ο εξοπλισμός αναπτύσσονται με τρόπο που θα μπορούσαν να πολεμήσουν αμέσως. Υπήρξε μια μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο», είπε ο Rupshis στον αέρα του λιθουανικού ραδιοφώνου.

Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα παραμείνει στη Λιθουανία εκ περιτροπής τουλάχιστον έως το 2025.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας