ΗΠΑ αδειάζουν οριστικά τον επικίνδυνο Zelensky-Σίγουρα ουκρανικός ο πύραυλος κατά Πολωνίας

701

Ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα επεφύλασσαν οι ΗΠΑ στο ανδρείκελό τους στην Ουκρανία, τον Volodoymyr Zelensky, ο οποίος επέμεινε μέχρι τελευταία στιγμή, πως ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία το βράδυ της Τρίτης (15/11) ήταν ρωσικός.
Μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος ζητούσε τη διεξαγωγή έρευνας με τη συμμετοχή του Κιέβου.
Η Ουάσινγκτον δεν έχει δει τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση της Πολωνίας ότι ένας πύραυλος που έπεσε στο έδαφος της, την Τρίτη, προήλθε πιθανότατα από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, δήλωσε την Τετάρτη (16/11/2022) η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Adrienne Watson.
«Όποια και αν είναι τα τελικά συμπεράσματα, είναι σαφές ότι το μέρος που τελικά ευθύνεται για αυτό το τραγικό περιστατικό είναι η Ρωσία, η οποία εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία, στοχεύοντας ιδιαίτερα μη στρατιωτικές υποδομές», είπε η Watson προσθέτοντας ότι η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας.

Προκλητικός ο Zelensky επιμένει για τον πύραυλο

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, η ίδια η Βαρσοβία και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg παραδέχτηκαν ότι το θανατηφόρο περιστατικό στα σύνορα της Πολωνίας την Τρίτη (15/11/2022) δεν οφειλόταν σε ρωσική επίθεση, – αλλά «πιθανότατα προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας» σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Jens Stoltenberg – η ουκρανική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι προσκολλημένη στις κατηγορίες της ότι η Ρωσία επιτέθηκε σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ.
Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, το Κίεβο ζητά τώρα άμεση πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης στο πολωνικό χωριό Przewodów, προκειμένου να διεξαγάγει τη δική του έρευνα.
Και όμως ακούγεται ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι ήδη «βέβαιοι» στα συμπεράσματά τους.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε ο ίδιος ο Zelensky, σύμφωνα με το Interfax Ukraine, προσθέτοντας πως η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης.
«Η Ουκρανία ζητά άμεση πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης», ανέφερε νωρίτερα στο Twitter ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksiy Danilov.
«Υποστηρίζουμε την κοινή έρευνα του περιστατικού με την πτώση του πυραύλου στην Πολωνία», πρόσθεσε.
Μάλιστα ο Danilov ανέφερε «στοιχεία» που έχει στην κατοχή της η Ουκρανία και που δείχνουν – κατά του προκλητικούς ισχυρισμούς του Κιέβου- ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τον πύραυλο που στο πολωνικό χωριό, σκοτώνοντας δύο άτομα.

Τα ανύπαρκτα ίχνη

«Είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε στοιχεία για τα ρωσικά ίχνη που έχουμε», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, η Ουκρανία ζητά τώρα αποδεικτικά στοιχεία από την Πολωνία και το ΝΑΤΟ, αφού αμφότεροι υποστήριξαν ότι η έκρηξη ήταν πιθανό να οφείλεται σε λάθος ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.
«Περιμένουμε πληροφορίες από τους εταίρους μας, βάσει των οποίων εξήχθη το συμπέρασμα ότι πρόκειται για πύραυλο αεράμυνας (Ουκρανίας)», είπε ο Danilov.
Σε ξεχωριστή δήλωση, ο κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος επανέλαβε την εκτίμηση του Zelensky την προηγούμενη μέρα (15/11) ότι επρόκειτο για μια πράξη ρωσικής «πυραυλικής τρομοκρατίας» – αλλά επισήμανε ότι το Κίεβο παραμένει «εντελώς ανοιχτό σε μια ολοκληρωμένη μελέτη της κατάστασης», ζήτησε μάλιστα τη διεξαγωγή κοινής έρευνας για το συμβάν με τους εταίρους της και να λάβει γνώση των πληροφοριών στις οποίες βασίσθηκαν τα συμπεράσματα των συμμάχων της..

Ο Zelensky ζητά Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Είναι σημαντικό ότι ο Zelensy είχε παροτρύνει το ΝΑΤΟ να αναλάβει «δράση» – πιθανώς στρατιωτική δράση κατά της Ρωσίας, σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή που πολλοί φοβόντουσαν ότι θα μπορούσε γρήγορα να εξελιχθεί στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο – εάν το ΝΑΤΟ είχε αποφασίσει εκείνη τη στιγμή τις συστάσεις του επικίνδυνου ηθοποιού που έγινε πρόεδρος.
Ο Zelensky μιλούσε ακόμη και για «συλλογική άμυνα» του ΝΑΤΟ.
Αντί για συγγνώμη, σε αυτό το σημείο είναι σαφές ότι η Ουκρανία θα επιμείνει σθεναρά στην αφήγησή της.

Duda: Χρειάζεστε το «πράσινο φως» από την Πολωνία και τις ΗΠΑ για να συμμετάσχετε σε κοινή έρευνα

Απαντώντας από την πλευρά του στις δηλώσεις Danilov, ο Πολωνός πρόεδρος Andrei Duda ανακοίνωσε πως «η Πολωνία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να συμμετάσχει η Ουκρανία στην έρευνα για τον πύραυλο που έπεσε σε χωριό στη νοτιοανατολική Πολωνία».
«Οι διαδικασίες διεξάγονται από Πολωνούς και Αμερικανούς εμπειρογνώμονες και αν επιτραπεί σε κάποιον να συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες, θα χρειαζόταν τουλάχιστον τη συμφωνία και των δύο μερών», είπε ο Andrei Duda, σαφώς ενοχλημένος από την εκ μέρους της Ουκρανίας αμφισβήτηση των δηλώσεών του, με τις οποίες ο ίδιος ο Πολωνός πρόεδρος διατύπωσε την εκτίμηση ότι το πυραυλικό πλήγμα που εκδηλώθηκε σε μεθοριακό πολωνικό χωριό «προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από την ουκρανική αεράμυνα».

Stoltenberg: Η Ρωσία δεν ετοιμάζει επίθεση

Η Ρωσία δεν ετοιμάζεται για κάποια επίθεση στο ΝΑΤΟ υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Jens Stoltenberg, ο οποίος τόνισε πως δεν ήταν σκόπιμο και ηθελημένο το «χτύπημα» στην Πολωνία και πως πιθανότατα αυτό προήλθε από την ουκρανική πλευρά.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι.
Δεν είναι λάθος της Ουκρανίας.
Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμο κατά της Ουκρανίας» υποστήριξε ο Stoltenberg κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σχετικά με το χθεσινό πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία που άφησε πίσω του δύο νεκρούς.
Ο Stolternberg είπε πως αν και η έρευνα είναι σε εξέλιξη, τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η επίθεση ήταν σκόπιμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας