Ημέρα της Νίκης: Τι σημαίνει για τη Ρωσία-Το τέλος της ναζιστικής Γερμανίας

644
Oι Σοβιετικοί εκτιμάται ότι έχασαν στο πεδίο της μάχης πάνω από 27 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων περίπου τα δύο τρίτα ήταν άμαχος πληθυσμός
Η 9η Μαΐου έχει οριστεί στη Ρωσία αλλά και σε πολλά κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ως η Ημέρα της Νίκης, ως η ημέρα δηλαδή που κηρύχθηκε και επίσημα η νίκη του σοβιετικού στρατού – και των συμμαχικών δυνάμεων – κατά της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, τον οποίο οι Ρώσοι αποκαλούν ως το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία ορίστηκε καθώς ήταν ξημερώματα 9ης Μαΐου του 1945 (ώρα Μόσχας) όταν αντιπροσωπεία της γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης παρουσία εκπροσώπων των τεσσάρων κρατών των συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Μ. Βρετανία, Γαλλία) υπέγραψε το γερμανικό σύμφωνο παράδοσης στις συμμαχικές δυνάμεις (στην Ευρώπη η νίκη κατά των Ναζί εορτάζεται για αυτό το λόγο στις 8 Μαΐου).
Μετά την τελετή υπογραφή της γερμανικής παράδοσης στο Βερολίνο, η σοβιετική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νίκη της επί των ναζιστικών δυνάμεων.
Η 9η Μαΐου θεωρείται ιερή ημέρα τόσο για τη Ρωσία όσο και για τις περισσότερες από τις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, οι Σοβιετικοί εκτιμάται ότι έχασαν στο πεδίο της μάχης πάνω από 27 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων περίπου τα δύο τρίτα ήταν άμαχος πληθυσμός.
Ωστόσο, πρώην Σοβιετικά κράτη, όπως η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία έχουν πάψει να εορτάζουν την 9η Μαΐου ως Ημέρα της Νίκης, ενώ και η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες πως ο εορτασμός της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας θα γίνεται πλέον στις 8 Μαΐου, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας