Ιδεατή Μπανανία

812
Γιώργος Καλεάδης
Εντείνονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και αγώνα των πολιτών στην Ευρώπη,που αντιδρούν στα αντιλαικά μέτρα τα οποία πλήττουν βαναύσως κεκτημένα δικαιώματα τους σε βασικά κοινωνικά αγαθά. Την 12-11-2022 χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν  στο Βερολίνο,στο Ντίσελντορφ,στο Ανόβερο,στην Δρέσδη,στην Φραγκφούρτη και στην Στουτγάρδη,με αιτήματα την ρύθμιση των τιμών τροφίμων και ενοικίων και την αύξηση των φόρων στα υψηλά εισοδήματα. Η Γερμανία αντιμετωπίζει κρίση κόστους ζωής. Βασικό αίτημα ήταν η “Αναδιανομή”,την στιγμή που ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 10,4%,που είναι το υψηλότερο επίπεδό του τα τελευταία 70 έτη.(www.grland.info 14-11-2022). Στην Λισαβόνα διαδηλωτές,διαμαρτυρόμενοι για την κλιματική κρίση,εισέβαλαν σε κτίριο όπου ομιλούσε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ε Σίλβα,πρώην στέλεχος πετρελαικών επιχειρήσεων,απαιτώντας την παραίτησή του. Ο υπουργός έφυγε από την πίσω πόρτα του κτιρίου.(www.ot.gr 12-11-2022).Στην Μαδρίτη εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές,μετά από κάλεσμα τοπικών ενώσεων των δήμων,διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική υγείας του περιφερειάρχη της Μαδρίτης Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο που επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.200.000 διαδηλωτές σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση,650.000 σύμφωνα με τους διαδηλωτές,απαίτησαν υγεία και περίθαλψη για όλους. Την 21-11-2022 5.000 γιατροί,κυρίως παιδίατροι,έχουν προκηρύξει απεργία,ένεκα ελλείψεων προσωπικού(www. naftemporiki.gr 13-11-2022).
Ένα καζάνι που βράζει από την οργή και την  αγανάκτηση των πολιτών της είναι η Ευρώπη σήμερα. Πολίτες που αντιδρούν στις συνέπειες τις οποίες υφίστανται στην καθημερινή ζωή τους,ένεκα της πολιτικής των οικονομικών κυρώσεων της Ε.Ε. στην Ρωσία και υπερασπίζονται το δικαίωμα όλων στην πρόσβαση βασικών κοινωνικών αγαθών,όπως στα τρόφιμα,στην στέγη,στην υγεία και στην ενέργεια. Όσο ο χειμώνας θα προελαύνει στην γηραιά ήπειρο,τόσο οι αντιδράσεις,οι διαδηλώσεις και οι αγώνες των πολιτών στις Ευρωπαικές μητροπόλεις θα εντείνονται και θα πολλαπλασιάζονται.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού,οι ενδιάμεσες εκλογές στις Η.Π.Α.,επιβεβαιώσαν τον υφιστάμενο, εδώ και μία εξαετία,διχασμό στο εκλογικό σώμα και στους πολίτες. Όσο και εάν τα δυτικά ΜΜΕ παγκοσμίως εξακολουθούν να στηρίζουν την πολιτική του Μπάιντεν,όπως άλλωστε τον στηρίζουν εδώ και μία διετία,τούτη η στήριξη δεν κατάφερε και ούτε φαίνεται να καταφέρνει και τώρα να δημιουργήσει ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα στην παράταξη των Δημοκρατικών. Ωστόσο όσο και εάν είναι ισχνή και οριακή η πλειοψηφία των Δημοκρατικών,οι Ρεμπουμπλικάνοι διατηρούν ουσιαστικά μία πολιτική ισοπαλία και επ’ αυτού ουδείς στην Δύση ομιλεί για μία αδύναμη κυβέρνηση,έναν αδύναμο Πρόεδρο και για πολιτική αστάθεια στις Η.Π.Α.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν δρέπει στεφάνους ως προς την κατ’εξοχήν μαθητεία του στην πολιτική των Η.Π.Α.Ομιλεί συνεχώς για “δυνάμεις” που τον θέλουν σε θέση αδυναμίας,τον ίδιο και την κυβέρνησή του,τρομοκρατώντας( εν μέσω πολλαπλών σκοτεινών αδιαλεύκανστων πολιτικών τηλεφωνικών παρακαλουθήσεων,των οποίων την πολιτική ευθύνη προφανέστατα και φέρει ο ίδιος) τους πολίτες,με τον ανύπαρκτο κίνδυνο για την Ελλάδα,μίας καταρρέουσας κυβερνήσεως. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι απευθύνεται σε λοβοτομημένους πολίτες,που κατοικοεδρεύουν σε μία ιδεατή μπανανία,όπου ό,τι αφύσικο, αντιδημοκρατικό,αντισυνταγματικό συμβαίνει ο “μάγος” της μπανανίας το ” εξαγνίζει” σε φυσιολογικό,δημοκρατικό,συνταγματικό και σύνηθες. Σε αυτήν την ιδεατή μπανανία,ουδείς μπορεί και πρέπει να αμφισβητεί,να αμφιβάλλει,να έχει άλλη άποψη και κυρίως να σκέπτεται. Σε τούτη την μπανανία κατοικοεδρεύουν πειθήνιοι,σε σχέση με την κυβερνητική εξουσία,πολίτες και τα λοιπά πολιτικά κόμματα οφείλουν να σέβονται και να υπακούουν τις κυβερνητικές θέσεις,καθώς σε αυτήν την ιδεατή μπανανία η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διαπράττουν ανούσια και ανθρώπινα λάθη,διαχειριζόμενοι πολύ απλά την εύρυθμη-χωρίς αμφισβητήσεις- λειτουργία της μπανανίας.
Οι σκεπτόμενοι πολίτες στην Ελλάδα θα εξακολουθήσουν να αγωνίζονται,να μάχονται αναζητώντας την ιδεατή Δημοκρατία. Άλλωστε αυτή είναι δικό τους δημιούργημα. Ένα δημιούργημα που προσέφεραν στην Ανθρωπότητα.
“ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΩΝΥΜΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ
[….] Ή τέλος δυνατόν και στα πολιτικά
να επέστρεφεν-αξιεπαίνως ενθυμούμενος
τες οικογενειακές του παραδόσεις
το χρέος προς την πατρίδα,κι άλλα ηχηρά παρόμοια”
( Κ.Π.Καβάφης “Ποιήματα Β’ 1919-1933) Εκδόσεις ” Ίκαρος” 1978,σελ.29).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας