Η Τουρκία πιέζει Σουηδία για να παραδώσει Κούρδους μαχητές και αντικαθεστωτικούς

494

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η Στοκχόλμη δεν έχει κάνει κινήσεις για να εκδώσει πρόσωπα, για τα οποία η Άγκυρα υποστηρίζει ότι συνδέονται με την τρομοκρατία ή για να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τους, την ώρα που η Σουηδία εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Τσαβούσογλου έκανε δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα δίπλα στο σουηδό ομόλογό του Τομπίας Μπίλστρεμ, ο οποίος υποστήριξε πως η Στοκχόλμη έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα σε όλα τα στοιχεία της τριμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο ανάμεσα στην Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

«Έχουμε ξεκινήσει βήματα σε κάθε παράγραφο και θα συνεχίσουμε να την εφαρμόζουμε. Αυξήσαμε τη νομική συνεργασία μας με την Τουρκία αναφορικά με ύποπτους τρομοκράτες», δήλωσε ο Μπίλστρεμ.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία εκτιμά τα βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα η Σουηδία. «Εντούτοις δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέλιξη αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών που σχετίζονται με την τρομοκρατία και με το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους», δήλωσε, προσθέτοντας πως η Σουηδία είναι ανάγκη να κάνει «τόσο πολλά περισσότερα».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το κορυφαίο δικαστήριο της Σουηδίας αρνήθηκε αίτημα της Άγκυρας να εκδοθεί ο Μπουλέντ Κενές, ένας Τούρκος που ήταν διευθυντής της Today’s Zaman, μιας εφημερίδας με σχέσεις με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Άγκυρα κατηγορεί το δίκτυο του Γκιουλέν για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Αν η Σουηδία θέλει να γίνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, πρέπει να δούμε συγκεκριμένη συνεργασία. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε θετική ατμόσφαιρα, όμως η άρνηση να εκδοθεί ο Κενές έχει δηλητηριάσει αυτή την ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Μπίλστρεμ τόνισε πως η σουηδική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

«Δεν θα πρέπει να δούμε μόνο ατομικές περιπτώσεις, θα πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα», δήλωσε ο Μπίλστρεμ αναφερόμενος στους αυστηρότερους αντιτρομοκρατικούς νόμους που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου στη Σουηδία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας