Η Πολωνία κατεδαφίζει σοβιετικά μνημεία-Οργισμένη αντίδραση του Κρεμλίνου

3495

Στην κατεδάφιση σοβιετικών μνημείων προχώρησαν οι πολωνικές αρχές προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου.

Η Πολωνία γκρέμισε σήμερα τέσσερα μνημεία για τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι ιστορικά τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Μόσχας έφτασαν σε νέα χαμηλά επίπεδα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.

Η κληρονομιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί διχαστικό ζήτημα στις πολωνορωσικές σχέσεις και η σύγκρουση στην Ουκρανία ώθησε την Πολωνία να εντείνει την κατεδάφιση μνημείων των πεσόντων σοβιετικών στρατιωτών σε όλη τη χώρα.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι απελευθέρωσε την Πολωνία όταν οι δυνάμεις της εκδίωξαν τους Γερμανούς Ναζί στο τέλος του πολέμου. Οι περισσότεροι Πολωνοί πιστεύουν ότι η Σοβιετική Ένωση αντικατέστησε τη ναζιστική κατοχή με μια άλλη μορφή καταπίεσης, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο.

«Αυτό το μνημείο είναι ένα μνημείο ψεύδους», δήλωσε ο Κάρολ Ναβρότσκι, επικεφαλής του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας (IPN), καθώς στεκόταν μπροστά σε ένα άγαλμα στο Glubczyce της νότιας Πολωνίας λίγο πριν από την κατεδάφισή του.

«Οι Σοβιετικοί δεν έφεραν την ελευθερία το 1945, έφεραν μια νέα υποδούλωση».

Μνημεία στο Byczyna και στο Staszow στη νότια Πολωνία και στο Bobolice στο βορρά κατεδαφίστηκαν επίσης, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Πεσκόφ: «Πρόκειται για προσπάθεια να ξεγελάσουν τις νεότερες γενιές των Πολωνών»
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ καταδίκασε την κατεδάφιση των μνημείων.

«Αυτό είναι ένα ψέμα, ένα τερατώδες ψέμα, επειδή τόσοι πολλοί πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης πέθαναν απελευθερώνοντας την Πολωνία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Ναβρόκι.

«(Είναι) άλλη μια προσπάθεια να ξεγελάσουν τις νεότερες γενιές των Πολωνών, ταΐζοντάς τους ψέματα και προκαλώντας μίσος για τους Ρώσους», επισήμανε, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου για την απόφαση κατεδάφισης των μνημείων.

Πηγή: iefimerida.grΗ Πολωνία κατεδαφίζει σοβιετικά μνημεία- Οργισμένη αντίδραση του Κρεμλίνου – iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας