Η Ευρωπαϊκή Οικονομία στο χείλος του γκρεμού

724

Κίνα και Τραμπ το κερασάκι στην τούρτα της σημερινής κρίσης

Αν ο Τραμπ επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να αυξήσει τους δασμούς που επιβάλλονται στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στην Αμερική

ΗΕυρώπη τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τον δυναμισμό της, ωστόσο τώρα φαίνεται πως βρίσκεται σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία της ιστορίας της. Μετά την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ήπειρό μας αντιμετωπίζει σήμερα μία κατακόρυφη αύξηση στις φθηνές εισαγωγές από Κίνα, ενώ η πιθανή επανεκλογή του Τραμπ μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ο Αμερικανός πολιτικός απειλεί με αύξηση των δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται προς τις ΗΠΑ.

Τρία Οικονομικά Μέτωπα

Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν πως οι πιθανές αλλαγές που θα φέρει ο Τραμπ θα είναι το κερασάκι στη τούρτα για την Ευρώπη. Ήδη η οικονομία της ηπείρου έχει χτυπηθεί από την επιλογή του κογκρέσου να μην στηρίζει πλέον το Κίεβο, αφού αυτό αφήνει την Ευρώπη ως τον μόνο υποστηρικτή της Ουκρανίας. Οι Βρυξέλλες όχι μόνο θέλουν να αυξήσουν την βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά ωθούν τα ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς των στρατών τους. Και σε όλα αυτά να προσθέσουμε πως γίνονται προσπάθειες μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προσπάθειες οι οποίες είναι πολύ δαπανηρές.

Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι είναι εμφανές πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με αυτήν την κατάσταση. Στην πραγματικότητα έχουν απαυδήσει με τις όλο και αυξανόμενες τιμές σε προϊόντα που αγοράζουν καθημερινά, όπως σε τρόφιμα και καύσιμα. Ως αποτέλεσμα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται μία μεταστροφή προς ακροδεξιά κόμματα όπως για παράδειγμα προς το κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία».

Ταυτόχρονα, η γηραιά ήπειρος υποφέρει και από προβλήματα που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, όπως είναι η υπογεννητικότητα, οι υπερβολικά αυστηροί κανονισμοί και η ανεπαρκής βιομηχανική παραγωγή. Πολλά από τα προβλήματά μας πηγάζουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν κάνει και αυτές σημαντικά λάθη στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται την κατάσταση.

Ένα από τα πράγματα που έχουν καταφέρει είναι να μειώσουν την τιμή της βενζίνης, κάτι που φυσικά δεν ισχύει για την χώρα μας. Η Ελλάδα αργεί περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα να ανακάμψει από το σοκ των δύο τελευταίων ετών και αυτό είναι πρόβλημα.

Οι Κινέζοι από την άλλη κάνουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς. Παράγουν και κατασκευάζουν εγχώρια αμέτρητα προϊόντα, τα οποία εξάγουν σε όλον τον πλανήτη. Σήμερα το 30% των αγαθών που πουλιούνται στον κόσμο παράγεται στην Κίνα. Έτσι η οικονομία τους αναπτύσσεται ταχύτατα και κυριαρχούν σε όλο και περισσότερες αγορές παγκοσμίως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας