Η ανασκόπηση των μαχών της 27/11 στα Ουκρανικά μέτωπα

947
– Θα ξεκινήσω και πάλι αντίστροφα χρονικά, αφού θα αναφέρω ότι το Κριβόι Ρογκ (Περιφέρεια Ντνιεπροπετρόφσκ) βρίσκεται αυτή την ώρα υπό ρωσική επίθεση από αέρος με πυραύλους cruise τύπου Iskander-M. Στον αντίποδα είχαμε χτες πλήγματα των VSU σε κατοικημένες περιοχές των νέων εδαφών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και στις παραμεθόριες περιοχές όπως οι Περιφέρειες Κουρσκ, Μπριανσκ, Μπέλγκοροντ, αλλά και η γειτονική προς τις προηγούμενες Περιφέρεια Ριαζάν. Το σημαντικότερο πλήγμα δέχθηκε η κωμόπολη Πόλογκι (Περιφέρεια Χερσώνας), όπου δυστυχώς σκοτώθηκαν 2 και τραυματίστηκαν 4 άμαχοι πολίτες από ουκρανικά πυρά.
– Σε ό,τι αφορά τώρα την κατάσταση στα επιμέρους μέτωπα, να αναφέρω ότι σε γενικές γραμμές η σφοδρή κακοκαιρία που επικρατεί εδώ και περίπου 2 24ωρα στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας είχε τον αντίκτυπό του και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, των οποίων η ένταση ήταν σαφώς μικρότερη, πλην κάθε άλλο παρά υποτονική. Σε γενικές γραμμές είχαμε την παρακάτω εικόνα:
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν) συνεχίζονται επί το πλείστον μάχες θέσεων, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν επιτύχει ωστόσο κατά τις τελευταίες ημέρες προωθήσεις σε ευνοϊκότερες θέσεις σε μια σειρά από οικισμούς, όπως στην Σινκόφκα, στο Γιάγκοντνογε και το Τόρσκογε. Η πρωτοβουλία παραμένει πάντα στη ρωσική πλευρά.
– Στα βόρεια και τα δυτικά του Ντονιέτσκ, στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ είχαμε σημαντικές τακτικές επιτυχίες των ρωσικών στρατευμάτων στο νότιο άκρο της διάταξής τους στην περιοχή, στα περίχωρα της Κλεστσέγεφκα και της Αντρέγεφκα, όπου εξώθησαν τις μονάδες των VSU στα παρακείμενα υψώματα και επιχειρούν να τις εκδιώξουν και από εκεί, ώστε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο πυρός. Στην περιοχή της Αβντέγεφκα ρωσικές στρατιωτικές μονάδες αφού ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο στη βιομηχανική ζώνη ΝΑ της πόλης και δυτικά της Γιασινοβάταγια, τώρα επιχειρούν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους και στην περιοχή του αγροτικού συνεταιρισμού «Βινογκράντνικι» («Αμπέλια»), που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Στο βόρειο τμήμα της πόλης, οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους ανατολικά του εργοστασίου οπτάνθρακα, στην περιοχή του αντλιοστασίου και του σταθμού καθαρισμού υδάτων του δικτύου ύδρευσης. Στο Στεποβόγε (Πετρόφσκογε), οι ρωσικές δυνάμεις για λόγους τακτικής και προστασίας του έμψυχου δυναμικού τους υποχώρησαν στα όρια της σιδηροδρομικής γραμμής, αφού η παραμονή εντός του ερειπωμένου οικισμού θα μετέτρεπε τους Ρώσους στρατιώτες σε εύκολο στόχο για το ουκρανικό Πυροβολικό. Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Στη Μάργινκα και το Περβομάισκογε υπήρξε μικρή πρόοδος για τις ρωσικές δυνάμεις κατά τις τελευταίες μέρες, χωρίς ωστόσο να αλλάξει κάτι σημαντικά.
– Στη γραμμή μετώπου από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να προωθηθούν σε ευνοϊκότερες θέσεις στη γραμμή Πριγιούτνογε – Σταρομαγιόρσκογε (τμήμα Βρεμιόφκα), ενώ αντεπιτέθηκαν μετά την απόκρουση ουκρανικών επιθέσεων στο Βερμπόβογε και το Ραμπότινο (τμήμα Ορέχοφ). Η περιοχή έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις κακές καιρικές συνθήκες και η δραστηριότητα ειδικά από πλευράς VSU ήταν ιδιαίτερα μειωμένη, σε ένα μέτωπο που ξεκίνησαν την υποτιθέμενη «μεγάλη αντεπίθεσή» τους, αλλά πλέον βρίσκονται κυρίως σε κατάσταση άμυνας.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας εξακολουθεί να προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον η κατάσταση γύρω από το χωριό Κρίνκι, όπου οι VSU έχουν μεν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα ορμητήριο με δύναμη περίπου 1 τάγματος (γύρω στα 300 άτομα), ωστόσο έχουν καταφέρει ουσιαστικά να αυτοπαγιδευτούν, αφού δέχονται τα πυρά των ρωσικών δυνάμεων από 3 διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι απόπειρες ενίσχυσης της δύναμης αυτής συνεχίζονται, ωστόσο οι Ουκρανοί στρατιωτικοί βρίσκονται υπό το ασταμάτητο (και ανελέητο) «σφυροκόπημα» του ρωσικού Πυροβολικού, των ρωσικών drones και της ρωσικής Αεροπορίες και Αεροπορίας Στρατού, κάτι που καθιστά απαγορευτική την οποιανδήποτε σκέψη για προώθηση στο βάθος της γραμμής κρούσης.
– Περνώ τώρα και στην παρουσίαση των απωλειών των VSU (έμψυχες και υλικές) μετά τις 18/11. Για την ακρίβεια θα παρουσιαστούν οι συνολικές απώλειες ανά κατεύθυνση του μετώπου κατά το διάστημα 19-24/11 και κατά το διάστημα 25-27/11 αθροιστικά. Η σειρά παρουσίασης των επιμέρους μετώπων γίνεται πάντα από Βορρά προς Νότο:
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Κατά το διάστημα 18-24/11 πάνω από 305 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 16 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 7 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου. Κατά το διάστημα 25-27/11 περίπου 160 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 αυτοκίνητα pickup, 2 αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S1 Gvozdika, 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30 και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ).
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Κατά το διάστημα 18-24/11 πάνω από 740 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 6 τεθωρακισμένα οχήματα, 15 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 3 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου. Κατά το διάστημα 25-27/11 περίπου 395 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 2 αυτοκίνητα pickup.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Κατά το διάστημα 18-24/11 πάνω από 1.680 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 τανκ, 10 τεθωρακισμένα οχήματα, 18 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 14 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου. Κατά το διάστημα 25-27/11 περίπου 455 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 2 BMP, 9 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika, 2 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2S3 Akatsiya, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Krab (πολωνικής κατασκευής), 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ119 (παραγωγής ΗΠΑ), 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 2A65 Msta-B και 1 σταθμός ραντάρ εντοπισμού εναέριων στόχων Bukovel’.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Κατά το διάστημα 18-24/11 πάνω από 625 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 7 τεθωρακισμένα οχήματα, 16 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 13 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου. Κατά το διάστημα 25-27/11 περίπου 340 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 7 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika, 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20 και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 2A65 Msta-B.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Κατά το διάστημα 18-24/11 περίπου 435 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ, 21 τεθωρακισμένα οχήματα, 22 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 4 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου. Κατά το διάστημα 25-27/11 περίπου 105 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ, 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 7 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο Μ-46.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Κατά το διάστημα 18-24/11 περίπου 405 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 26 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 12 πλωτά μέσα (ταχύπλοα και βάρκες) και 4 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου. Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν αιχμάλωτοι 39 Ουκρανοί στρατιωτικοί. Κατά το διάστημα 25-27/11 περίπου 85 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 8 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S1 Gvozdika, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2S3 Akatsiya, 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 2A65 Msta-B, 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο 2A36 Gyatsint-B, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο М109 Paladin (παραγωγής ΗΠΑ) και 1 σταθμός ραντάρ εντοπισμού εναέριων στόχων Bukovel’.
– Ακόμη:
– Κατά την εβδομάδα 18-24/11 οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν 31 συντονισμένες επιθέσεις από αέρος με στόχο οπλοστάσια. Αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων, σταθμούς πλοήγησης και όρχους drones και στρατιωτικών οχημάτων,. καθώς και χώρους προσωρινής στρατοπέδευσης στρατιωτικών μονάδων των VSU, των νεοναζιστικών παραστρατιωτικών ομάδων και ξένων μισθοφόρων. Όλοι οι στόχοι επλήγησαν επιτυχώς.
– Στο ίδιο διάστημα από ρωσικά πυρά καταστράφηκαν 1 σταθμός ραντάρ εντοπισμού εναέριων στόχων για αντιαεροπορικό σύστημα S-300 και 2 σταθμοί ραντάρ εντοπισμού επίγειων στόχων πυροβολικού AN/TPQ-50 (παραγωγής ΗΠΑ).
– Από τα πυρά της ρωσικής Αεροπορίας Στρατού καταστράφηκαν 12 ουκρανικά επιθαλάσσια drones που κατευθύνονταν για επίθεση προς τη χερσόνησο της Κριμαίας.
– Τέλος, στο διάστημα 18-24/11 η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 1 ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος MiG-29 και 1 στρατιωτικό ελικόπτερο Ьш-8, καθώς και 176 ουκρανικά drones. Επίσης αναχαίτισε 15 βλήματα βαλλιστικών πυραύλων HIMARS και Ol’kha.
– Στο διάστημα 25-27/11 πάλι, τα πυρά των ρωσικών δυνάμεων έπληξαν ή/και κατέστρεψαν τους εξής στόχους:
– 3 αποθήκες πυρομαχικών για πολεμικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο Ντόλγκιντσεβο (Κριβόι Ρογκ, Περιφέρεια Ντνιεπροπετρόφσκ), στην περιοχή της πόλης του Ντνιεπροπετρόφσκ και στην Περιφέρεια Πολτάβας.
– 1 αποθήκη πυρομαχικών για πολεμικά αεροσκάφη στην Περιφέρεια Τσερκάσι.
– 2 ραντάρ εντοπισμού εναέριων στόχων τύπου P-18 στο Βολτσάνσκ (Περιφέρεια Ζαπορόζιε) και την Πάβλοφκα (Περιφέρεια Ντνιεπροπετρόφσκ).
– 2 κέντρα διοίκησης και παρατήρησης της 67ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των VSU και της 100ής Ταξιαρχίας της λεγόμενης «Εδαφικής Άμυνας» στη Σερεμπριάνκα (ΛΔ Ντονιέτσκ).
– Το κέντρο διοίκησης της 5ης Ταξιαρχίας Καταδρομών των VSU στο χωριό Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε), κοντά στο Αρτιόμοφσκ.
– Στο ίδιο διάστημα η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε συνολικά 5 ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη: 3 MiG-29 στις περιοχές Περσοτράβενσκ, Μπρεγκίνοφκα και Πιατιχάτκι (Περιφέρεια Ντνιεπροπετρόφσκ) και 2 Su-27 στις περιοχές Νοβοράισκ και Βελίκαγια Αλεξάντροφκα (Περιφέρεια Χερσώνας). Επίσης η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε συνολικά μέσα στο 3ήμερο 92 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε και 18 βλήματα πυραύλων HIMARS και 2 βλήματα αντιαεροπορικών συστημάτων S-200 τροποποιημένα σε επιθετικά.
– Ολοκληρώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση παρουσιάζω, ως συνήθως, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (27/11/2023): 542 αεροπλάνα, 255 ελικόπτερα, 9.257 drones, 442 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 13.647 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.185 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.192 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 15.666 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας