Η ανασκόπηση των μαχών της 23/2 στα Ουκρανικά μέτωπα

789
Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν) υπήρξε προώθηση των ρωσικών δυνάμεων σε 3 σημεία: στα ΒΑ της Σινκόφκα, στην προεξοχή του Τόρσκογε και στη Μπελογκόροφκα, όπου η ηρωική ρωσική 6η Ταξιαρχία Κοζάκων «Πλάτοφ» εξολοθρεύει τους Ουκρανούς στρατιωτικούς και με τη βοήθεια θερμοβαρικών βλημάτων TOS-1 Solntsepyok.
– Στην περίμετρο των Αρτιόμοφσκ και Σολεντάρ, οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν σημαντική προώθηση στο χωριό Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε), αφού εκδίωξαν τις μονάδες των VSU από τα υψώματα βορείως του χωριού και εισήλθαν στον οικιστικό του ιστό από ανατολικά. Μέρος του χωριού ελέγχουν ακόμη οι VSU, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του μετατράπηκε πλέον σε «γκρίζα» ζώνη. Συνεχίστηκαν οι μάχες και για τον έλεγχο της Μπογκντάνοφκα, αλλά και στα υψώματα ΒΔ της Κλεστσέγεφκα – κι εκεί υπήρξαν μικρές μεν, πλην όχι αμελητέες επιτυχίες της ρωσικής πλευράς. Παράλληλα συνεχίστηκαν και τα ρωσικά πλήγματα προς την πόλη που αποτελεί τον αντικειμενικό τους στόχο στην περιοχή, το Τσάσοφ Γιαρ, το οποίο υπόκειται σφοδρούς βομβαρδισμούς, μεταξύ άλλων και με βλήματα μεγάλου διαμετρήματος (203 mm) Malka.
– Στην περιοχή γύρω απο την Αβντέγεφκα συνεχίζονται οι επιθετικές ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων προς τα χωριά που βρίσκονται περιμετρικά της απελευθερωμένης. Πλέον, πόλης και ειδικότερα σε όλη τη δυτική της πλευρά (από ΒΔ μέχρι ΝΔ). Σύμφωνα με πληροφορίες από το μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν πλήρως τις μονάδες των VSU από το Στεποβόγε (Πετρόφσκογε) και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το ερειπωμένο, πλέον, χωριό, ενώ σημαντικές προωθήσεις είχαν και στις περιοχές της Ορλόφκα, του Λάστοτσκινο, του Σέβερνογε, του Νέβελσκογε και του Περβομάισκογε. Σε όλους τους παραπάνω οικισμούς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να εισέλθουν στον οικιστικό τους ιστό και ελέγχουν τμήματά τους. Η σημαντικότερη, ωστόσο, επιτυχία της προηγούμενης μέρας είναι η είσοδος των ρωσικών στρατευμάτων στην Κρασνογκόροφκα, τη μεγαλύτερη κωμόπολη στην ευρύτερη περιοχή, αφού προηγήθηκε η απαραίτητη «προετοιμασία» και τα σφοδρά ρωσικά πυρά με βόμβες FAB-1500 σε θέσεις στρατοπέδευσης μονάδων των VSU. Η κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων είναι πλέον διαρκής και σαφώς ταχύτερη από αυτήν των προηγούμενων εβδομάδων και μηνών. Στην περιοχή γύρω από τη Μάργινκα υπήρξε σημαντική προώθηση στη Γκεόργκιεφκα, ενώ μετά την απελευθέρωση της Πομπέντα οι ρωσικές μονάδες κατευθύνονται προς τη Νοβομιχάηλοφκα, όπου έχουν δημιουργήσει έναν ημικλοιό από τα ΒΑ-Α-ΝΑ και Ν του χωριού.
– Να σημειωθεί ότι στο μέτωπο της Αβντέγεφκα σημειώθηκε και η πρώτη επίσημη καταστροφή άρματος μάχης τύπου Abrams, παραγωγής ΗΠΑ.
– Στο μέτωπο από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε είχαμε επίσης σημαντικές επιτυχίες των ρωσικών δυνάμεων. Στο τμήμα της Βρεμιόφκα τα ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν βορείως του Πριγιούτνογε, απωθώντας τις μονάδες των VSU από δύο λαγκάδες της περιοχής, την Γκρουσεβάγια και την Κούτσαγια. Στο έτερο μισό του μετώπου αυτού, στο τμήμα του Ορέχοφ, οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσουν την επιτυχία τους στην περιοχή του Ραμπότινο, όπου πλέον οι μάχες διεξάγονται στο κέντρο του ερειπωμένου χωριού. Εδραιώνονται επίσης οι πρόσφατες επιτυχίες των ρωσικών δυνάμεων στα ΒΔ του Βερμπόβογε.
– Τέλος, χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές παρέμεινε η κατάσταση στην περιοχή της Χερσώνας.
– Θα ολοκληρώσω την ειδησεογραφία του τελευταίου 2ημέρου με την σαφώς πιο δυσάρεστη για τη ρωσική πλευρά είδηση, αυτή της συντριβής ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους A-50U κοντά στην πόλη Γέισκ της Περιφέρειας Κρασνοντάρ – για την ακρίβεια στα όρια του κοντινού χωριού Τρουντοβάγια Αρμένια («Εργαζόμενη Αρμενία»). Υπάρχουν μέχρι τώρα αρκετές εκδοχές για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, εκ των οποίων οι δύο επικρατέστερες θεωρήθηκαν αυτή του πλήγματος με αντιαεροπορικό σύστημα Patriot (παραγωγής ΗΠΑ) των VSU και αυτή των «φίλιων» πυρών. Η δεύτερη φαίνεται να είναι μάλλον και η πιο πιθανή, αφού η απόσταση της περιοχής από το πλησιέστερο σημείο της γραμμής του μετώπου της ΕΣΕ είναι πάνω από 250 χλμ και τα Patriot που βρίσκονται στη διάθεση των VSU μετά βίας μπορούν να πλήξουν στόχο στα 210 χλμ. Τα «φίλια» πυρά είναι η πιθανότερη εκδοχή και για έναν ακόμη λόγο: γιατί το πλησιέστερο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα στην περιοχή (τύπου S-400) είναι υπεύθυνο και για ένα ανάλογο περιστατικό στις αρχές του χρόνου. Μέσα στους σχεδόν 2 πρώτους μήνες του 2024 οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απωλέσει 5 μαχητικά αεροσκάφη (το μεταγωγικό Il-76 με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους που χτυπήθηκε κοντά στο Μπέλγκοροντ υπάγεται σε άλλη τάξη γεγονότος), κάτι που δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό για τον συντονισμό ορισμένων ρωσικών στρατιωτικών μονάδων μεταξύ τους – ειδικότερα δε, όταν ανήκουν σε διαφορετικά «όπλα», πχ Πυροβολικό και Αεροπορία. Και επειδή το «ανθρώπινο λάθος» μπορεί, ίσως, να «συγχωρεθεί» μία φορά, αλλά τη δεύτερη αποτελεί πλέον όχι «ανθρώπινο λάθος» αλλά, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εγκληματική αμέλεια, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ποια θα είναι η αντίδραση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας μετά από το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν. Οι 2 πιλότοι του αεροσκάφους θα πρέπει να θεωρούνται νεκροί, παρόλο που η αναζήτηση των σορών τους συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα.
– Βεβαίως η γνωστή ουκρανική GUR (Ανώτατη Διεύθυνση Κατασκοπείας) βιάστηκε να «πιστώσει» το πλήγμα στον εαυτό της, ωστόσο όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι (και) αυτή τη φορά η ρωσική πλευρά «έβαλε αυτογκόλ»… Ούτως ή άλλως τα εγκλήματα της συγκεκριμένης υπηρεσίας εναντίον Ρώσων, αλλά και Ουκρανών πολιτών είναι υπεραρκετά και όταν έρθει η ώρα, οι επικεφαλής τους (και όχι μόνο αυτοί) θα νιώσουν στα κεφάλια τους βαρύ το πέλεκυ της Δικαιοσύνης…
– Ολοκληρώνω την αποψινή ανασκόπηση με την εβδομαδιαία στατιστική των απωλειών των VSU στο διάστημα από 17 έως 23/02/2024. Η αναφορά των επιμέρους μετώπων γίνεται πάντα με φορά από Βορρά προς Νότο:
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ, Κράσνι Λιμάν και γύρω): Πάνω από 380 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 τανκ, 13 τεθωρακισμένα οχήματα, 21 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 25 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα κλπ).
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ (Αρτιόμοφσκ, Σολεντάρ, Μάργινκα και γύρω): Πάνω από 2.560 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 12 τανκ, 31 τεθωρακισμένα οχήματα, 58 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad και 13 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα κλπ).
– Αβντέγεφκα και γύρω: Πάνω από 2.900 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 τανκ, 37 τεθωρακισμένα οχήματα, 90 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad και 8 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα κλπ).
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 1.195 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 6 τανκ, 6 τεθωρακισμένα οχήματα, 23 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 16 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα κλπ).
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρειες Χερσώνας και Ζαπορόζιε): Πάνω από 460 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 45 τανκ, 6 τεθωρακισμένα οχήματα, 33 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 6 πλωτά μέσα (λέμβοι κλπ) και 14 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα κλπ).
– Στο διάστημα 17/23/02/2024 πραγματοποιήθηκαν 37 συνδυασμένες ρωσικές επιθέσεις από αέρος, εδάφους και θαλάσσης σε στρατηγικής σημασίας στόχους της χούντας του Κιέβου. Καταστράφηκαν ή υπέστησαν σημαντικές ζημιές επιχειρήσεις παραγωγής και επισκευής οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών οχημάτων, μονάδες παραγωγής και συναρμολόγησης drones, αποθήκες οπλισμού, πυρομαχικών και καυσίμων του αντιπάλου, καθώς και αρκετά σημεία προσωρινής διαμονής / στρατοπέδευσης μονάδων των VSU, της λεγόμενης «Εδαφικής Άμυνας» και μονάδων ξένων μισθοφόρων.
– Ανάμεσα στους κατεστραμμένους στόχους ήταν και ένα πλήρες αντιαεροπορικό σύστημα Patriot (παραγωγής ΗΠΑ), συμπεριλαμβανομένων του μηχανισμού εκτόξευσης, του ρυμουλκού μεταφοράς, των πυρομαχικών και του μηχανισμού φόρτισης του συστήματος.
– Από πυρά της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας καταρρίφθηκαν κατά την περασμένη εβδομάδα 1 ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος MiG-29 και 1 στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-8. Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε επίσης 652 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε και 2 βλήματα πυραύλων «cruise» Storm Shadow, 1 βλήμα τηλεκατευθυνόμενου πυραύλου από σύστημα Patriot, 4 βλήματα S-200 σε μετατροπή από αντιαεροπορικά σε επιθετικά, 3 βλήματα πυραύλων «αντι-ραντάρ» HARM και 42 βλήματα βαλλιστικών πυραύλων HIMARS.
– Φτάνοντας στην ολοκλήρωση και της αποψινής ς παρουσιάζω, ως συνήθως, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (23/02/2024): 572 αεροπλάνα, 267 ελικόπτερα, 13.223 drones, 473 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 15.188 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.223 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 8.145 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 18.981 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας