Η ανασκόπηση των μαχών της 2/10 στα Ουκρανικά μέτωπα

992
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), παρά τη σχετική μείωση της έντασης των μαχών, οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης και να προωθούνται μεθοδικά προς την περικύκλωση του Κουπιάνσκ και την κατάληψη-απελευθέρωσή του μετά από 13 (έως τώρα) μήνες από τότε που υποχρεώθηκαν να το εγκαταλείψουν εξαιτίας σοβαρότατων λαθών της τότε τοπικής στρατιωτικής ηγεσίας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Προώθηση των ρωσικών δυνάμεων υπήρξε στην περιοχή της Κισλόφκα, ενώ νοτιότερα, στο Τόρσκογε και το δάσος της Σερεμπριάνκα, οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν αντεπιθέσεις μονάδων των νεοναζιστικών «Αζόφ» και «Αϊντάρ». Στην περιοχή αυτή, μεταξύ άλλων, «αποναζιστικοποιήθηκε» πριν λίγες μέρες ο ιδρυτής και πρώτος διοικητής του «Αϊντάρ», ο Βλαντίμιρ Ίστσενκο, με καταγωγή από το Κίεβο.
– Στα βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ, στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ η πλέον ενεργή εστία μαχών είναι αυτή στη νότια πτέρυγα της ρωσικής αμυντικής διάταξης, ανάμεσα σα χωριά Κλεστσέγεφκα, Κουρντιούμοφκα και Αντρέγεφκα. Οι ρωσικές δυνάμεις αποκρούουν τις κατά κύματα εκδηλούμενες ουκρανικές επιθέσεις, ενώ παράλληλα αντεπιτίθενται όποτε τους δοθεί η ευκαιρία, προκειμένου να απωθήσουν τις μονάδες των VSU δυτικότερα. Παράλληλα οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν ταυτόχρονα δύο ακόμη τοπικά μέτωπα, ξεκινώντας επίθεση προς το χωριό Γιούργεφκα και την κωμόπολη Νιου Γιορκ / Νέα Υόρκη (ή Νοβγκορόντσκογε, όπως ονομαζόταν την περίοδο 1951-2021). Στην ευρύτερη περιοχή της Αβντέγεφκα, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν επίθεση προς το χωριό Στεπνόγε, νότια της πόλης, ενώ αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση στη Μάργινκα.
– Στο μέτωπο που εκτείνεται από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε οι VSU έχουν ρίξει στο μίνιμουμ τον ρυθμό των επιθέσεών τους, επιχειρώντας σποραδικά περισσότερο για λόγους αναγνώρισης, παρά για τίποτε άλλο. Στο μόνο σημείο που η ουκρανική πλευρά δείχνει να επιμένει είναι αυτό της Νοβοπροκόποφκα, χωρίς ωστόσο να έχει επιτύχει οποιανδήποτε προώθηση. Αντιθέτως, οι ρωσικές δυνάμεις βρήκαν την ευκαιρία και αντεπιτέθηκαν από την πλευρά του Βερμπόβογε, αποκομίζοντας μικρά, πλην διόλου αμελητέα εδαφικά κέρδη. Ακόμη πιο επιτυχής ήταν η αντεπίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της προεξοχής της Βρεμιόφκα, όπου αφού απέκρουσαν αρχικά επίθεση των VSU στην περιοχή του Πριγιούτνογε, στη συνέχεια αντεπιτέθηκαν και απώθησαν τους αντιπάλους τους πέραν των αρχικών τους θέσεων, προς το φαράγγι της Γκρουσεβάγια. Παράλληλα επιτέθηκαν στην περιοχή ανάμεσα στο Ουροζάινογε και το Νοβοντονιέτσκογε και προωθήθηκαν κατά περίπου 200 μέτρα σε βάθος, πραγματοποιώντας παράλληλα και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις παρακείμενες δασώδεις εκτάσεις. Η σταδιακή μεταφορά μονάδων των VSU από τη συγκεκριμένη περιοχή κυρίως προς την κατεύθυνση της Χερσώνας, πιθανόν δείχνει ότι το μέτωπο αυτό παύει να αποτελεί προτεραιότητα για την ουκρανική στρατιωτική διοίκηση. Τις συνέπειες αυτών των ενεργειών θα τις δούμε, θεωρώ, λίαν συντόμως.
– Τέλος στο «νότιο» μέτωπο, αυτό της Χερσώνας, δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική μεταβολή κατά το τελευταίο 24ωρο.
– Επανερχόμενος για λίγο στο θέμα των ρωσικών πληγμάτων από αέρος σε ζωτικής σημασίας υποδομές της χώρας-Error 404, να αναφέρω ότι την ώρα που γράφεται το παρόν κείμενο άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα νέα για τα αποψινά πλήγματα, με πρώτες περιοχές τον κατάλογο τις Περιφέρειες Νικολάγεφ και Ντνιεπροπετρόφσκ (συγκεκριμένα στην πόλη Παβλογκράντ). Έπεται συνέχεια, την οποία η στήλη θα συνεχίσει να παρακολουθεί.
– Περνώ τώρα στον απολογισμό των έμψυχων και τεχνικών απωλειών των VSU κατά το τελευταίο 24ωρο ανά περιοχή του μετώπου (η σειρά που ακολουθείται είναι πάντα από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Περίπου 65 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα παραγωγής ΗΠΑ, τύπων М109 Paladin και Μ777 αντίστοιχα.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περισσότεροι από 60 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 αυτοκίνητα pickup, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2S3 Akatsiya, 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20 και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Περίπου 180 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 2 αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S1 Gvozdika.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 30 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ) και 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 35 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα (μεταξύ αυτών και 1 BMP Bradley, παραγωγής ΗΠΑ), 3 αυτοκίνητα pickup, 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika, 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο M-46, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30 και 1 σύστημα ραντάρ εντοπισμού επίγειων στόχων πυροβολικού AN/TPQ-48 (παραγωγής ΗΠΑ).
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 30 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– Ακόμη:
– Στην περιοχή του χωριού Πρεομπραζένκα (Περιφέρεια Ζαπορόζιε) από ρωσικά πυρά καταστράφηκε σταθμός δημιουργίας ραδιοπαρασίτων σε συσκευές πλοήγησης τύπου Anklav.
– Στην περιοχή του χωριού Πετρόφσκογε (ΛΔ Ντονιέτσκ) επλήγη από ρωσικά πυρά κέντρο διαβιβάσεων της 66ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των VSU.
– Στο αεροδρόμιο Ντόλγκιντσεβο (Περιφέρεια Ντνιεπροπετρόφσκ, κοντά στο Κριβόι Ρογκ) από ρωσικά πυρά καταστράφηκαν αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών για αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε κατά το προηγούμενο 24ωρο 45 ουκρανικά drones, ενώ παράλληλα αναχαίτισε 2 βλήματα πυραύλων HIMARS και 2 βλήματα επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων των VSU.
– Ολοκληρώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση παρουσιάζω, κατά το σύνηθες, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (02/10/2023): 483 αεροπλάνα, 250 ελικόπτερα, 7.359 drones, 439 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 12.266 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.159 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 6.623 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 13.700 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
                                                       Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας