H Kίνα ξεκινά στρατιωτικές επιχειρήσεις: Ο PLA περικυκλώνει την Ταϊβάν

788
H Kίνα ξεκινά στρατιωτικές επιχειρήσεις

Προσγειώθηκε πριν λίγο το αεροσκάφος της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν. Η περιοχή εισήλθε πλέον σε μη αναστρέψιμη πορεία με τις ΗΠΑ να καταστρέφουν ολοσχερώς τις σχέσεις με την Κίνα κάνοντας το μεγαλύτερο δώρο στην Ρωσία.

Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες κρίνεται η αξιοπιστία της Κίνας. Οι Κινέζοι θα περιμένουν να αποχωρήσει η Πελόζι και θα εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση εναντίον μικρού νησιού της Ταϊβάν. Στρατιωτικές κινεζικές πηγές ανέφεραν πως θα υπάρξει απάντηση.

Αν δεν υπάρξει στρατιωτική απάντηση η Κίνα χάνει. Διπλωματικά και στρατιωτικά θα έχει υποστεί μεγάλη ήττα.

Απαντώντας σε ένα tweet που έλεγε ότι δεν συνέβη τίποτα, ο πρεσβευτής της Κίνας στο Πακιστάν είπε «περιμένετε και θα δείτε!»

Οι πολεμικές προετοιμασίες στην Κίνα συνεχίζονται. Βίντεο που θα δείτε δείχνουν να ηχούν οι σειρήνες πολιτικής άμυνας σε περιοχές της ΝΑ Κίνας που βρίσκονται απέναντι από την Ταϊβάν.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανακοίνωσε πως “ο PLA ξεκινά στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσει την επίσκεψη της Πελόζι στο νησί της Ταϊβάν και να υπερασπιστεί αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα”.

Περικυκλώνουν την Ταϊβάν…

Αμέσως μετά ο PLA ανακοίνωσε ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από την Ταϊβάν μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής, ζητώντας από τα πλοία και τα αεροσκάφη να αποφεύγουν αυτές τις περιοχές.

Η δήλωση της Ανατολικής Στρατιωτικής Διοίκησης της Κίνας αναφέρει:

«Θα πραγματοποιήσουμε κοινές ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις στον εναέριο χώρο βόρεια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά του νησιού της Ταϊβάν.

Θα πραγματοποιήσουμε βολές μακράς εμβέλειας στα στενά της Ταϊβάν, αυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν στις πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ταϊβάν. Η ΛΔΚ θα πραγματοποιήσει επίσης βολές στα ύδατα της ανατολικής ακτής του νησιού της Ταϊβάν».

Σύμφωνα με τον χάρτη της NAVTEX, η Κίνα περικυκλώνει την Ταϊβάν αναπτύσσοντας δυνάμεις σε έξι σημεία περιμετρικά του νησιού.

Το ίδιο είχε κάνει η Κίνα το 1995/1996 κατά τη διάρκεια της Τρίτης Κρίσης των Στενών της Ταϊβάν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι στρατιωτικές ασκήσεις του PLA θα γίνουν με πραγματικά πυρά εντός των κυρίαρχων χωρικών υδάτων της Ταϊβάν (μπλε γραμμή). Αυτές είναι οι πιο προκλητικές κινήσεις της Κίνας εδώ και δεκαετίες.

Η Διοίκηση Ναυτικής Ασφάλειας της Κίνας είπε ότι από τις 3 έως τις 5 Αυγούστου, ασκήσεις με πραγματικά πυρομαχικά θα διεξάγονται από τις 6:30 π.μ. έως τις 6:30 μ.μ. κάθε μέρα.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές ο κινεζικός στρατός βγάζει σε χώρους διασποράς διηπειρωτικούς πυρηνικούς πυραύλους.

Στο βίντεο διηπειρωτικοί πύραυλοι DF5 με εκτιμώμενη εμβέλεια 12.000-15.000 χιλιομέτρων και δυνατότητα μεταφοράς 3-8 πυρηνικών κεφαλών μεταφέρονται σε χώρους διασποράς. Προφανώς το Πεκίνο ήθελε να στείλει μήνυμα στις ΗΠΑ

Η τηλεόραση της Ταϊβάν ανέφερε την εισαγωγή του δεύτερου επιπέδου ετοιμότητας μάχης στη χώρα. Συνοπλικά υπάρχουν πέντε επίπεδα.

Ο εκπρόσωπος Li-Fang Sun επιβεβαίωσε ότι «κανένα Su-35 δεν έχει περάσει το στενό της Ταϊβάν», αλλά αναγνώρισε ότι άλλα αεροσκάφη του PLA το έκαναν.

Η Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊβάν

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι έφτασε στην Ταϊβάν παρά τις απειλές της Κίνας.

Λίγο μετά τις 22.45 (τοπική ώρα) το αεροσκάφος «SPAR19» που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έφτασε στο αεροδρόμιο Songshan της Ταϊπέι, το οποίο φιλοξενεί και στρατιωτική βάση.

Η Αμερικανίδα πολιτικός είναι ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τα τελευταία 25 χρόνια την Ταιβάν την οποία η Κίνα θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία.

Δείτε βίντεο

 

Σε ανάρτησή της αμέσως μετά την αφιξή της στην Ταϊπέι η Νάνσι Πελόζι υπογράμμισε την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν τη Δημοκρατία της Ταιβάν.

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έστειλε ένα σαφές μήνυμα για την Κίνα, τονίζοντας επίσης ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για μια δημοκρατική Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ.

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν», είπε και πρόσθεσε στη δήλωσή της λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που την μετέφερε.

«Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Μόλις προσγειώθηκε η Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, ανέβασε της εξής δήλωση στο Twitter:

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή Δημοκρατία της Ταϊβάν.

Οι συζητήσεις μας με την ηγεσία της Ταϊβάν επιβεβαιώνουν την υποστήριξή μας στον συνεργάτη μας και προωθούν τα κοινά μας ενδιαφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής Ινδο-Ειρηνικού.

Η αλληλεγγύη της Αμερικής με τα 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας.

Η επίσκεψή μας είναι μία από τις πολλές αντιπροσωπειών του Κογκρέσου στην Ταϊβάν – και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, με γνώμονα τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979, τα κοινά ανακοινωθέντα ΗΠΑ-Κίνας και τις Έξι Διαβεβαιώσεις».

Εμπάργκο Κίνας σε Ταϊβάν

Πέρα από τις αυστηρές προειδοποιήσεις για τις δυνητικές συνέπειες της επίσκεψης Πελόζι στο εγγύς μέλλον, το Πεκίνο κλιμάκωσε και την εφαρμογή αντίμετρων σε όλα τα πεδία, προκειμένου να πιέσει ασφυκτικά τον πληθυσμό των 23 εκατομμυρίων κατοίκων της Ταιβάν.

Συγκεκριμένα, η Κίνα επέβαλε ατύπως εμπάργκο, ακυρώνοντας τις εισαγωγές προς το εσωτερικό της σε τουλάχιστον 100 εταιρίες από την Ταιβάν ώστε να δημιουργήσει εστίες οικονομικής κρίσης. Ανάμεσα στα προϊόντα είναι και είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως μπισκότα και γλυκά.

Η επίσκεψη Πελόζι είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σχεδόν εμπορικού αποκλεισμού στο νησί, καθώς στα είδη που απαγόρευσε το Πεκίνο, περιλαμβάνονται:

· Λαχανικά

· Φρούτα

· Μπισκότα

· Παιδικές τροφές

· Κέικ

· Ποτά

· Φρέσκα θαλασσινά

τα οποία τέθηκαν από τις Κινεζικές Αρχές σε καθεστώς «αναμονής». Μέχρι τώρα, περισσότερα από 2.000 προϊόντα έχουν υπαχθεί στην ίδια «μαύρη λίστα», δηλαδή περίπου τα 2/3 των 3.228 ειδών που η Ταιβάν εξάγει προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σύμφωνα με μια αξιολόγηση της Nikkei Asia.

Δείτε βίντεο

Δείτε στους χάρτες. Η Κίνα περικυκλώνει την Ταϊβάν και περιλαμβάνει τμήματα των χωρικών της υδάτων 

Ο χάρτης της κρίσης του 1995-96

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας