H κυβερνητική ανικανότητα

H κυβερνητική ανικανότητα

Η κυβέρνηση βρίσκεται στριμωγμένη στα σκοινιά και αυτό είναι περισσότερο από εμφανές. Το  ομολογούν αντίπαλοι και φίλοι. Για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα ο πρωθυπουργός έδωσε  συνέντευξη στον ALPHA, πήρε, όπως λέμε,  πάνω του την υπόθεση.

Πέτυχε, όμως, το αντίθετο. Ούτε η ανεμελιά στην οποία αναφέρθηκε έπεισε, ούτε η υποτιθέμενη αναγνώριση των κυβερνητικών λαθών, ούτε οι τηλεδιασκέψεις στις οποίες επιδίδεται.  Οι πολίτες παρακολουθούν μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε πανικό να παίρνει γραμμή από φιλικά της ΜΜΕ και να αναδεικνύει το σπίτι που νοίκιασε ο κ. Τσίπρας ως μείζον θέμα για να καλύψει τις δικές της τεράστιες αστοχίες στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική.  Η χώρα   έχει μετατραπεί σε καρπαζοεισπράκτορα της Ευρώπης και της Τουρκίας και πορεύεται με ηττοπάθεια και χωρίς κανένα  σχέδιο.

Προχθές τελείωσε άλλη μια σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε.  με μια ακόμη διπλωματική ήττα. Η Ελλάδα δεν κέρδισε  τίποτα και η Τουρκία ξανάπεσε στα μαλακά. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με τη δήλωση του κυβερνητικού  εκπροσώπου δεν επρόκειτο να φύγει από εκεί, αν δεν έπαιρνε κάτι,  σε  μεγάλη αμηχανία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να δημιουργήσει θετική εικόνα. Αμέσως μετά  το Oruc Reis ξαναβγήκε για  έρευνες. Σε επόμενη φάση θα ακολουθήσουν γεωτρύπανα  στα χωρικά μας ύδατα. Η ελληνική κυβέρνηση  βρίσκεται σε προφανή αδυναμία να υπερασπίσει τα συμφέροντα της χώρας. Οι Τούρκοι δημιούργησαν τετελεσμένα και οι Ευρωπαίοι τα αποδέχτηκαν με τη βούλα της συνόδου.

Στο μέτωπο της πανδημίας έχει χιλιοειπωθεί  πόσο μεγάλη είναι η κυβερνητική αποτυχία. Η χώρα μετράει κάθε μέρα σχεδόν 100 νεκρούς και 600 περίπου διασωληνωμένους. Την   απουσία προετοιμασίας και οργανωμένης αντίδρασης μπροστά στο δεύτερο κύμα την πληρώνει πολύ ακριβά η ελληνική  κοινωνία. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και δεν μπορούν να την αλλάξουν ούτε η παραδοχή του κ. Μητσοτάκη για καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων , ούτε οι υπερβολικές ελπίδες για το εμβόλιο που  προβάλλει η κυβερνητική προπαγάνδα . Η αγορά υποφέρει και η οικονομία έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Οι Έλληνες κλεισμένοι στα σπίτια τους, με περιορισμένη την ελευθερία τους παρακολουθούν  το επιτελείο του πρωθυπουργού   να εκμεταλλεύεται την πανδημία,  να νομοθετεί και να δημιουργεί ένα ζοφερό μέλλον. Να αποφασίζει  χουντικής κοπής απαγορεύσεις. Να κάνει  πρόβες καταστολής και να καταπατά ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Η δημοκρατία  είναι ένα από τα μεγάλα θύματα  της πανδημίας και η  λογοκρισία σε  άρθρο της κ. Ακρίτα από φιλική στην κυβέρνηση εφημερίδα προκαλεί βαθύτατη ανησυχία.

Η εικόνα της χώρας δέχτηκε και άλλο ένα   ισχυρό πλήγμα. Το γύρο του κόσμου έκαναν τα πλάνα της πλημμυρισμένης  Ακρόπολης, η οποία κατακλύστηκε από νερό εξαιτίας των   τσιμεντένιων  διαδρόμων που πρόσφατα δημιουργήθηκαν. Φάνηκε έτσι πόσο πρόχειρα σχεδιάστηκε το έργο. Μετά τη φωτιά που έκαψε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών άλλο ένα κατόρθωμα. Και δε σταματάνε εδώ. Με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε  στη Βουλή επιτρέπεται ο δανεισμός αρχαιοτήτων  σε μουσεία του εξωτερικού για 25 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης ανά πενταετία. Ο πολιτιστικός θησαυρός της χώρας στη νεοφιλελεύθερη λογική μετατρέπεται  σε εμπόρευμα.

Το χάλι και η αναξιοπιστία, όμως,  συνεχίζονται  και στον χώρο της εκπαίδευσης.  Μετά το φιάσκο με τις μάσκες, την τηλεκπαίδευση,τις εκλογές των αιρετών κλπ  το αρμόδιο υπουργείο για να αποδείξει  ότι όλα λειτουργούν ρολόι αποφάσισε με εγκύκλιο που έστειλε τη διεξαγωγή εξ αποστάσεως διαγωνισμάτων προκειμένου να καταχωριστεί η βαθμολογία Α΄ τετραμήνου. Οι μαθητές θα γράφουν και θα απαντούν από το σπίτι τους, αλλά δε θα αντιγράφουν!!! Ο ευτελισμός μιας αδιάβλητης διαδικασίας για χάρη των  κυβερνητικών  σκοπιμοτήτων.

Η κυβέρνηση άρχισε πολύ νωρίς να ξεφουσκώνει. Το καταλαβαίνουν σιγά-σιγά οι πολίτες. Η ανεπάρκεια, η  ανεμελιά και η  σιγουριά του ξερόλα, ωστόσο,  κοστίζουν  ακριβά στη χώρα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια ισχυρή και πειστική  αντιπολιτευτική δύναμη,  η οποία θα στείλει  τον κ Μητσοτάκη στο σπίτι του. Μακάρι αυτό να μη συμβεί έπειτα από μια μεγάλη τραγωδία.

 

Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη

εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας