Γκαμπόν-Tέλος Γαλλίας μετά 60έτη-Ακυρώθηκαν αμυντικές συμφωνίες–Δύση χάνει μεγαλύτερα ορυχεία μαγγανίου παγκοσμίως

1966

Νέο ισχυρό κτύπημα δέχτηκε η Γαλλία και προσωπικά ο Ε.Μακρόν καθώς μετά από σχεδόν 60 έτη χάνει μετά από πραξικόπημα “αστραπή” και την Γκαμπόν στην Δυτική Αφρική!

Νωρίς τα ξημερώματα, ομάδα δέκα και πλέον αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της Γκαμπόν ανακοίνωσαν την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Γαλλία, προέδρου.

Πριν λίγο οι νέες αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν τις συμφωνίες ασφαλείας με τη Γαλλία. Οι Γάλλοι στρατιώτες που σταθμεύουν στην χώρα θα πρέπει να αναχωρήσουν άμεσα. Δυσοίωνο είναι το μέλλον του πρώην πλέον προέδρου καθώς θα κατηγορηθεί για “εσχάτη προδοσία”.

Ο σημερινός πρόεδρος της Γκαμπόν (από το 2009) είναι ο Αλί Μπόνγκο Οντίμπα, γιος του προηγούμενου προέδρου της χώρας, Ομάρ Μπόνγκο. Ο Μπόνγκο Τζούνιορ πέρασε όλη του την παιδική ηλικία και τη νεολαία του στη Γαλλία, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο πλέον για τη Γαλλία η οποία κινδυνεύει να μείνει χωρίς την Αφρική. Και χωρίς την Αφρική η Γαλλία θα χάσει το status της περιφερειακής υπερδύναμης.

Η Γαλλία είναι με την πλάτη στον τοίχο. Μετά τον Νίγηρα, την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, έχασε και την Γκαμπόν. Θα τολμήσει στρατιωτική εμπλοκή ο Ε.Μακρόν;

Σοκ στη Δύση: Χάνουν τα μεγαλύτερα ορυχεία μαγγανίου στον κόσμο

Η Γκαμπόν είναι επίσης μια πρώην γαλλική αποικία που διαθέτει αποθέματα ουρανίου, πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών. Αποτελεί μια από εκείνες τις χώρες που αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν το φράγκο CFA.

Η γαλλική εταιρεία εξόρυξης Eramet διέκοψε τις εργασίες στη Γκαμπόν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα,

Η Eramet είπε ότι «για την ασφάλεια του προσωπικού και την ασφάλεια των επιχειρήσεων» διέκοψε τις εργασίες της και παρακολουθεί στενά τα γεγονότα.

Η Eramet απασχολεί περίπου 8.000 άτομα στην πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά χώρα της Δυτικής Αφρικής και η τοπική θυγατρική της εξάγει μεταλλεύματα μαγγανίου, ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή χάλυβα, αλουμινίου και μπαταρίας, από τα ορυχεία Moanda, τα μεγαλύτερα ορυχεία μαγγανίου στον κόσμο!

Η Δύση και και η Γαλλία έχασαν αρχικά έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ουρανίου στον κόσμο (Νίγηρας) και έπειτα έναν από τους μεγαλύτερους, αν όχι τον μεγαλύτερο, προμηθευτές μαγγανίου στον κόσμο.

Δείτε βίντεο από τους πανηγυρισμούς

Πραξικόπημα στην Γκαμπόν: Στρατιωτικοί ανέλαβαν την εξουσία! – Την επέμβαση της Δύσης ζητά ο έκπτωτος πρόεδρος

Ομάδα δέκα και πλέον αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της Γκαμπόν εμφανίστηκε ξαφνικά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μπροστά στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης, που έχει την έδρα της πλάι στην προεδρία, και μέλος της ανέγνωσε ανακοίνωση που αναφέρει πως οι εκλογές ακυρώνονται και «όλοι οι θεσμοί της Δημοκρατίας» καταλύονται.

Κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη» και «απρόβλεπτη» διακυβέρνηση, που οδηγούσε «σε διαρκή επιδείνωση της κοινωνικής συνοχής, η οποία απειλούσε να οδηγήσει τη χώρα στο χάος», γνωστοποίησαν πως «αποφασίσαμε να υπερασπίσουμε την ειρήνη βάζοντας τέλος σε αυτό το καθεστώς».

Η ομάδα των αξιωματικών, που αυτοαποκαλείται «Επιτροπή μετάβασης και αποκατάστασης των θεσμών». Δήλωσε πως εκπροσωπεί όλα τα όπλα των ενόπλων δυνάμεων και όλα τα σώματα ασφαλείας.

Η ομάδα δέκα και πλέον αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της Γκαμπόν που ανακοίνωσε σήμερα πως καταλαμβάνει την εξουσία στη χώρα της Αφρικής γνωστοποίησε πως τα σύνορα κλείνουν επ’ αόριστον.

«Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας διαταγής», τόνισε μέλος της ομάδας των αξιωματικών διαβάζοντας γραπτή ανακοίνωση εξ ονόματος της «Επιτροπής μετάβασης και αποκατάστασης των θεσμών».

Το στρατιωτικό πραξικόπημα ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφού η εκλογική επιτροπή έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές εξασφαλίζοντας το 64,27% των ψήφων και επικρατώντας του αντιπάλου του Αλμπέρ Οντό Οσά, ο οποίος έλαβε το 30,77%.

Ο Αλμπέρ Οντό Οσά κατήγγειλε «νοθεία από το στρατόπεδο Μπονγκό» δυο ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες το Σάββατο, δηλώνοντας πως νικητής ήταν ο ίδιος.

Η Γερουσία, η Εθνοσυνέλευση, το Συνταγματικό Δικαστήριο και η Εκλογική Επιτροπή διαλύθηκαν.

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Γκαμπόν Αλί Μπόνγκο Οντίμπα έκανε έκκληση για διεθνή υποστήριξη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Δείτε βίντεο

Γκαμπόν: Σε κατ’οίκον περιορισμό ο Πρόεδρος Οντιμπά – Ο κόσμος πανηγυρίζει…

Ο πρόεδρος της Γκαμπόν, ο Αλί Μπονγκό Οντιμπά, κρατείται «στην κατοικία του φρουρούμενος» μαζί με την οικογένειά του και τους γιατρούς του, αλλά και έναν από τους γιους του που έχει συλληφθεί, ανακοίνωσαν σήμερα οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων που νωρίτερα ανακοίνωσαν ότι καταλαμβάνουν την εξουσία στη χώρα.

«Ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό κρατείται στην κατοικία του φρουρούμενος μαζί με την οικογένειά του και τους γιατρούς του», σύμφωνα με ανακοίνωση που διάβασαν στην κρατική τηλεόραση οι στρατιωτικοί της Επιτροπής Μετάβασης και Αποκατάστασης των Θεσμών.

Ο Νουρεντίν Μπονγκό Βαλεντίν, γιος και στενός σύμβουλος του προέδρου, ο Ίαν Ζισλέν Ενγκουλού, προσωπάρχης του Μπονγκό, ο Μοχάμεντ Αλί Σαλιού, αναπληρωτής προσωπάρχης, ο Αμπντούλ Χοσεϊνί, σύμβουλος της προεδρίας, ο Ζεσιέ Ελά Εκογκά, ειδικός σύμβουλος και εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας, καθώς και τα δύο πιο υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος της Γκαμπόν «έχουν συλληφθεί», εξήγησε ο συνταγματάρχης που διάβασε στη διάρκεια της νύκτας την ανακοίνωση για το πραξικόπημα.

Αυτοί συνελήφθησαν κυρίως για «εσχάτη προδοσία εναντίον των θεσμών του κράτους, μαζική υπεξαίρεση κρατικών κεφαλαίων, κατάχρηση διεθνούς χρηματοδότησης, πλαστογραφία και χρήση πλαστογραφίας, πλαστογραφία της υπογραφής του προέδρου της Δημοκρατίας, ενεργητική δωροδοκία, λαθρεμπόριο ναρκωτικών», διευκρίνισε.

Στο μεταξύ εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Λιμπρβίλ για να γιορτάσουν την ανακοίνωση του πραξικοπήματος κρατώντας σημαίες της χώρας , σύμφωνα με τοπικό δημοσιογράφο που μίλησε στο BBC Afrique.

Αρχικά οι πολίτες ενώθηκαν με τους στρατιωτικούς, τους οποίους ευχαριστούσαν, όμως οι ένοπλες δυνάμεις στη συνέχεια τους ζήτησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να απομακρυνθούν από στρατηγικής σημασίας σημεία της πρωτεύουσας.

Δείτε βίντεο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας