Γιατί ενδιαφέρομαι για την πολιτική οικολογία;

Οι πανελλαδικές εκλογικές αναμετρήσεις ολοκληρώθηκαν και τα αποτελέσματά τους ήδη συζητήθηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς. Πέρασε, όμως, σχεδόν απαρατήρητη η ισχνότατη επιρροή που παρουσίασε ο χώρος της Πολιτικής Οικολογίας, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από αρκετά σχήματα αλλά με εκλογικά ποσοστά της τάξης του 0,6% και λιγότερο. Κι’ όμως, στο παρελθόν ο χώρος αυτός είχε εκλέξει και βουλευτές και ευρωβουλευτές. Αλλά σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ο χώρος αυτός εκπροσωπείται, σε ορισμένες περιπτώσεις, από πολύ δραστήρια και παραγωγικά σχήματα.

Το ενδιαφέρον μου για το χώρο της Πολιτικής Οικολογίας πηγάζει από το γεγονός ότι η επιστήμη μου, με έμαθε ό,τι η περιβαλλοντική ισορροπία και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μέγιστα αγαθά! Η πολιτική οικολογία καλείται να συμβάλλει δραστικά στους άξονες αυτούς, στον περιορισμό των περιβαλλοντικών κινδύνων (π.χ. σεισμών, πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών) και στην εδραίωση της πολιτικής προστασίας ως μέγιστη υπηρεσία προς το κοινωνικό σύνολο.

Στο σύγχρονο κόσμο το θέμα της ασφάλειας, με τη γενικότερη έννοια του όρου, αναδύεται ως μέγιστης σημασίας. Συνεπώς, δε μπορεί να μην προτάσσεται και από το χώρο της πολιτικής οικολογίας. Την ανάγκη για ασφάλεια και προστασία του κοινωνικού συνόλου έχω επισημάνει, και επισημαίνω συνεχώς, με δημοσιεύσεις, άρθρα και συνεντεύξεις, ήδη από το 2000, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο μου για την πολιτική προστασία στην Ελλάδα, το μοναδικό στο είδος του έως τώρα στην Ελλάδα.

Η γνώμη μου είναι ότι οι ιδέες και απόψεις που προσκομίζει η Πολιτική Οικολογία αξίζουν πιο ισχυρής εκπροσώπησης, ιδίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου οι δυνατότητες παρεμβάσεων και αποτελεσματικών δράσεων είναι πολύ σημαντικές.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Καθηγητής Σεισμολογίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας