Για την κατάργηση της κυριακή αργίας και τις “λευκές νύχτες”

Με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή τροπολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία παράλληλα με το κανονικό ωράριο των καταστημάτων θα επιτρέπεται τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές να λειτουργούν από τις 21:00 έως και τις 06:00 της επόμενης ημέρας, από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές, το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

  1. Η Χριστιανική Δημοκρατία έχει ταχθεί από την αρχή εναντίον της κατάργησης της Κυριακής αργίας για λόγους πνευματικούς και πολιτικούς. Η Κυριακή, μέρα κατά την οποία τιμάται η Ανάσταση του Χριστού και προορίζεται για εκκλησιασμό, είναι μέρα ανάπαυσης. «Ούτε να εργαζώμεθα και να πραγματευώμεθα την Κυριακήν», συνιστούσε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, στην 4η διδαχή του. Οι υπόλοιπες έξι μέρες της εβδομάδας αρκούν για τις αναγκαίες εργασίες και προμήθειες. Άλλωστε, όχι μόνον η χριστιανική παράδοση, αλλά και άλλες προβλέπουν μέρα ανάπαυσης και επιπλέον μέρες γιορτής.
  2. Αυτή η μακραίωνη εμπειρία ακόμα και διαφορετικών μεταξύ τους παραδόσεων, επιχειρήθηκε να καταργηθεί ήδη από τον 19ο αιώνα με το ξέσπασμα της λεγόμενης «βιομηχανικής επανάστασης». Με μακροχρόνιους αγώνες των εργαζομένων, ιδίως τον 20ό αιώνα, καθιερώθηκαν η Κυριακή αργία, αλλά και το 8ωρο ωράριο εργασίας.
  3. Ήδη, με το καθεστώς του νεοφιλελευθερισμού και της χρηματοκρατίας, επιχειρείται οι κατακτήσεις αυτές, που είναι σύμφωνες με την μακραίωνη πνευματική μας παράδοση, να ανατραπούν. Μεθοδεύεται η όλο και συχνότερη κατάργηση της αργίας της Κυριακής, αλλά και η επιβολή όλο και πιο απάνθρωπου ωραρίου εργασίας, με την θέσπιση της ολονύκτιας λειτουργίας των καταστημάτων. Με στόχο να συνηθίσει ο κόσμος να ψωνίζει νύχτα-μέρα και επτά μέρες την εβδομάδα, με την καλλιέργεια του άκρατου καταναλωτισμού και τη δημιουργία τεχνητών αναγκών, τις οποίες δεν έχει.
  4. Ζητάμε η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 31 Μαρτίου και όλες οι υπόλοιπες συναφείς ρυθμίσεις να καταργηθούν, να αποκατασταθεί πλήρως η Κυριακή αργία και να απαγορευθεί η νυκτερινή λειτουργία των καταστημάτων. Απάντηση μπορεί να δώσει ο λαός με την αποχή του από ψώνια την Κυριακή ώστε στην πράξη να καταργηθούν τα αντεργατικά αλλά και αντιχριστιανικά αυτά νομοθετήματα. Όπως τονίζει ο ανώνυμος συγγραφέας της «Προς Διόγνητον Επιστολής» , οι Χριστιανοί «τοις ιδίοις βίοις νικώσι τους νόμους» (με το δικό τους τρόπο ζωής νικάνε τους νόμους).

Αθήνα 3.4.2023. Από το Γραφείο τύπου της Χ.Δ. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας