Για παράβαση καθήκοντος εγκαλείται ο Γ.Γ.του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

689

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Εμμανουήλ Λογοθέτης, εγκαλείται για παράβαση καθήκοντος, με αναφορά που κατέθεσε σήμερα Τετάρτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο αστυνομικός διευθυντής Ματθαίος Γιαννούλης, μέσω του δικηγόρου του, Γιάγκου Λαμπίρη.

Ως ηθικοί αυτουργοί στη διάπραξη του ως άνω αδικήματος φέρονται – κατά τον κ. Γιαννούλη – ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Λάζαρος Μαυρόπουλος και ο Προϊστάμενος του Επιτελείου αντιστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας.

Η υπόθεση αφορά τη διεξαγόμενη Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τα τραγικά επεισόδια των Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο του φιλάθλου της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή. Την έρευνα έχει αναλάβει να διεξάγει ο κ. Γκαρίλας και ανάμεσα στους εμπλεκόμενους για τη μη έγκυρη αποτροπή των επεισοδίων θεωρείται και ο κ. Γιαννούλης, ο οποίος υπηρετούσε ως διευθυντής στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης.

Αμέσως τότε, ο κ. Γιαννούλης κατέθεσε μήνυση – για την οποία ήδη έχει διαταχθεί έρευνα από τη Δικαιοσύνη – κατά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, του κ. Γκαρίλα και του επιθεωρητή Ν. Ελλάδος Νικόλαου Σπανουδάκη, υποστηρίζοντας με έγγραφα στοιχεία, ότι ενώ και οι τρεις τους είχαν ενημερωθεί για την έλευση των χούλιγκαν της Dinamo Zagrep και την επικινδυνότητά τους, δεν ζήτησαν τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου για την αποτροπή των επεισοδίων.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του newsbreak.gr την περασμένη Τρίτη (26-9-2023) με τίτλο «Δολοφονία Μιχάλη Κατσουρή: ΕΛ.ΑΣ το μεγαλείο σου».

Σύμφωνα με τη νέα αναφορά του κ. Γιαννούλη, ο οποίος «φαγώθηκε» από τη θέση του μετά τα τραγικά επεισόδια, η μήνυση την οποία έχει υποβάλει εναντίον και του κ. Γκαρίλα εκλήφθηκε από αυτόν ως αίτηση εξαίρεσής του από τη διενέργεια της ΕΔΕ και αρνήθηκε να κάνει δήλωση αποχής για λόγους ευπρέπειας.

Έτσι, κρίνοντας ο ίδιος τον εαυτό του (!!!) τον απάλλαξε… από κάθε ευθύνη για τα όσα συνέβησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια!

«Το πόρισμά του» ο κ. Γκαρίλας το απέστειλε στη συνέχεια στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος αν και είχε υποβάλει δήλωση αποχής το έκανε δεκτό, διατυπώνοντας την άποψη, ότι η ένορκη διοικητική εξέταση πρέπει να συνεχιστεί από τον κ. Γκαρίλα «καθόσον οι καταγγελλόμενες σε βάρος του πράξεις είναι προδήλως αβάσιμες».

Δηλαδή – όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαννούλης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κατά παράβαση του νόμου και από προφανή εμπάθεια στο πρόσωπό του, «φρόντισε και αυτός απολογούμενος στον καθρέφτη του να απαλλάξει εαυτόν από τις σε βάρος του κατηγορίες, ενεργώντας κατά παράβαση των καθηκόντων του και με σκοπό να με ζημιώσει και να ωφεληθεί ο ίδιος, υπέδειξε στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης την συνέχιση της ένορκης διοικητικής εξέτασης, προκειμένου να επιτύχει την συγκάλυψη των πειθαρχικών ευθυνών των αναφερομένων – μηνυομένων με αντίστοιχη δική μου επαγγελματική και ηθική ζημία».

Τελικά, την εισήγηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Λάζαρου Μαυρόπουλου για συνέχιση της ΕΔΕ από τον κ. Γκαρίλα έκανε αποδεκτή και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Εμμανουήλ Λογοθέτης, χωρίς -πάντα κατά τον κ. Γιαννούλη- καμία αιτιολογία, πλην της επαναλήψεως ότι οι αιτιάσεις του στη μηνυτήρια αναφορά είναι «προδήλως αβάσιμες, δηλαδή και αυτός κατά παράβαση του υπαλληλικού καθήκοντός του, ΔΙΚΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ, επέτρεψε την συνέχιση μιας φαρσοκωμωδίας…».

Θα πρέπει α σημειωθεί, ότι ο κ. Λογοθέτης, ενώ είναι γιατρός στο επάγγελμα και στερείται νομικών γνώσεων, δεν απευθύνθηκε ως όφειλε στην αρμόδια διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να ζητήσει σχετική εισήγηση, κάτι το οποίο προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας