Gazprom: Αδύνατη η παράδοση του στροβίλου του NordStream1 λόγω κυρώσεων

694
Αδύνατη η παράδοση του στροβίλου

 Scholz: Η τουρμπίνα είναι εδώ αν τη θέλετε

Aδύνατη καθιστούν την παράδοση του αεριοστροβίλου της Siemens για τον σταθμό συμπίεσης Nord Stream Portovaya οι δυτικές κυρώσεις, σύμφωνα με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η εταιρεία επισημαίνει ότι «το καθεστώς κυρώσεων σε ΚαναδάΕΕ, και Ηνωμένο Βασιλείο και η ασυνέπεια της τρέχουσας κατάστασης με τις υπάρχουσες συμβατικές υποχρεώσεις εκ μέρους της Siemens καθιστούν αδύνατη την παράδοση του κινητήρα 073 στο Portovaya CS».
Από την άλλη, η καναδική τουρμπίνα που χρειάζεται η Ρωσία, όπως διαμηνύει o Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 είναι έτοιμη προς παράδοση στη Ρωσία.
«Μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.
Δεν υφίστανται τεχνικοί λόγοι για τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και τη μη εκπλήρωση συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου».
Αυτά δήλωσε σήμερα το πρωί ο καγκελάριος -με τις απαραίτητες φωτογραφίες μπροστά από την τουρμπίνα- στις αποθήκες της Siemens στο Μυλχάιμ στην περιοχή του Ρουρ, παλιά «καρδιά» της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας.
Μετέβη εκεί για να επιθεωρήσει ιδίοις όμμασι την περιβόητη τουρμπίνα καναδικής κατασκευής, η οποία μπορεί να δώσει τη λύση στις «τεχνικές» δυσλειτουργίες που επικαλείται η Μόσχα για τη συνέχιση της μεταφοράς ρωσικού αερίου από την Gazprom.
«Απλώς πρέπει κάποιος να πει:
Την θέλω.
Και θα την έχει άμεσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Olaf Scholz.

Μύλος…

Ο Nord Stream 1 είναι πλέον η κύρια οδός για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη .
Λόγω των δυσκολιών που έχουν προκύψει με την επιστροφή μετά από επισκευή και συντήρηση των μονάδων άντλησης φυσικού αερίου λόγω της επιβολής αντιρωσικών κυρώσεων, η Gazprom αναγκάστηκε να μειώσει την άντληση πρώτα στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού φυσικού αερίου και στη συνέχεια στο 20%.
Στις 25 Ιουλίου, η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι έλαβε τα απαραίτητα έγγραφα της Siemens από τις αρχές του Καναδά, όπου επισκευαζόταν ο στρόβιλος, αλλά παραμένουν άλυτα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η λύση αυτών των θεμάτων είναι σημαντική τόσο για την επιστροφή του επισκευασμένου κινητήρα για τον αγωγό Nord Stream στη Ρωσία όσο και για την γενική επισκευή άλλων κινητήρων.
Σύμφωνα με τον Vitaly Markelov, Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Gazprom, η γερμανική εταιρεία Siemens δεν επισκευάζει τουρμπίνες για την παροχή αερίου στον αγωγό.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από την επιβολή των κυρώσεων, η Gazprom δεν αντιμετώπιζε προβλήματα με την παραλαβή μονάδων από επισκευή.
Τώρα η γραμμή λειτουργεί μόνο με έναν κινητήρα Siemens ισχύος 52 MW.
Σε κανονική λειτουργία, υπάρχουν πέντε τέτοιες μονάδες και μία είναι σε κατάσταση αναμονής.
Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει ένα θερμό απόθεμα – δύο τουρμπίνες ισχύος 27 MW έκαστος.
Στο μεταξύ, το ζήτημα της τουρμπίνας, που πλέον βρίσκεται στη Γερμανία και μπορεί οποτεδήποτε να παραδοθεί στη Ρωσία, απασχόλησε εκτενώς και τη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να επαναλαμβάνει τη διατύπωση Scholz, υπογραμμίζοντας ότι αίρονται οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί τεχνικών προβλημάτων.
Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε από το Βερολίνο, δεν τίθεται καν θέμα καλής λειτουργίας του αγωγού Nord Stream, ο οποίος ήταν έτσι κι αλλιώς λειτουργικός, ακόμη και χωρίς τη συγκεκριμένη τουρμπίνα.
Όπως τονίστηκε, από τη στιγμή που η Ρωσία γνωστοποιήσει πού ακριβώς θέλει να παραδοθεί η επίμαχη τουρμπίνα, θα οργανωθεί άμεσα η μεταφορά της με οποιοδήποτε μέσο κριθεί κατάλληλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας