Φάροι πορείας

575
Φάροι πορείας

Φαίνεται ότι οι διχασμένες ΗΠΑ ζουν σε έναν άλλο παράλληλο κόσμο,παραδίδοντας μαθήματα έμμεσης διπλωματικής ουδετερότητος και άμεσης παρατεταμένης ανοχής στον τούρκικο ιμπεριαλισμό,καθώς εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον,δήλωσε: ” Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται . Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ,την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών  με διπλωματία. Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ” (www.imerisia.gr 10-6-2022). Προφανώς οι διχασμένες ΗΠΑ ακολουθούν πολιτική ίσων αποστάσεων και όχι μόνον. Η δήλωση δέχεται ότι υπάρχουν διαφορές. Δύο ημέρες μετά την δήλωση,με ενορχηστρωμένη προπαγάνδα των τούρκικων ΜΜΕ, η Τουρκία διεκδικεί 22 Ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.Επίσης την 12-6-2022 ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: ” Οι ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας και η αντίθεσή της στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,είναι αποδεκτές. Κανένας άλλος νατοικός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία” (www.thetoc.com 12-6-2022).Άμεση στήριξη λοιπόν της Τουρκίας και από το ΝΑΤΟ,την στιγμή που η Ελλάδα έχει κάνει εχθρούς της,την Ρωσία και το Ιράν. Ούτε οι ΗΠΑ,ούτε το ΝΑΤΟ δείχνουν διάθεση να “φρενάρουν” εμπράκτως το ιμπεριαλιστικό κρεσέντο της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Αγνοούμε φυσικά κάτω από ποιές συνθήκες οι σχεδιαζόμενες φθινοπωρινές εκλογές θα πραγματοποιηθούν. Προφανώς και έπρεπε ήδη να είχαν διεξαχθεί και να υπήρχε κυβέρνηση με νωπή λαική εντολή. Εκείνο πλέον που καθίσταται εμφανές είναι ότι ο χειμώνας θα έλθει πολυπαραγοντικώς πρωτόγνωρος.

Ενώ οι ΗΠΑ συντηρούν τον πόλεμο στην Ουκρανία,ταυτοχρόνως προκαλούν απειλές από την Κίνα,ως προς την πιθανή έναρξη ενός νέου. Μετά την συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Κίνας και των ΗΠΑ,ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Κίνας Γου Κιάν δήλωσε: ” Αν κάποιος τολμήσει να χωρίσει την Ταιβάν από την Κίνα, ο κινέζικος στρατός δεν θα διστάσει ούτε στιγμή να ξεκινήσει πόλεμο,όποιο κι αν είναι το τίμημα”(www. Kathimerini.gr 10-6-2022).

Όπως καθίσταται αντιληπτό μία επιτυχημένη εξωτερική πολιτική, σε αυτήν την συγκεκριμένη διεθνή συγκυρία,απαιτεί χειρισμούς που να εξασφαλίζουν ισορροπίες,να διατηρούν φίλους και να μην δημιουργούν νέους εχθρούς,μία πολιτική που θα έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα και όχι ακραιφνώς μονοδιάστατο,καθώς η μονοδιάστατη πολιτική ενίοτε εκλαμβάνεται και ως αδυναμία,ιδιαιτέρως εάν δεν συνδιαμορφώνει πολιτική,αλλά ως πολιτική “ουρά”,ακολουθεί μία ήδη διαμορφωμένη πολιτική από τους κυρίαρχους παίκτες. Μία διαφορετική πολιτική που έλαβε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία(12-6-2022) το 25,66% των πολιτών. Η “Λαική Ένωση” του Ζαν-Λυκ Μελανσόν όντως για ελάχιστους ψήφους κατέλαβε την δεύτερη θέση έναντι του 25,75% που έλαβε η παράταξη του Μακρόν. Αυτή η ελπίδα μίας διαφορετικής Ευρώπης θα κριθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών την επόμενη Κυριακή. Χαρακτηριστικό επίσης της συγκεκριμένης αναμέτρησης είναι το ποσοστό ρεκόρ της αποχής που ήταν της τάξεως του 52,5%. Μία διαφορετική,νέα εθνική στρατηγική απαιτείται να εκφραστεί από μία εκλογική συμμαχία στις επερχόμενες εκλογές και στην Ελλάδα.

Ένα απρόβλεπτο θέρος βρίσκεται προ των πυλών. Ένα θέρος που όσο κι αν μπορεί να θυμίζει σε πολλά σημεία του τα προηγούμενα,τόσο θα είναι διαφορετικό από πολλές απόψεις. Καθώς τα υπάρχοντα δεδομένα εύκολα μπορούν να ανατραπούν και να αντικατασταθούν από νέα,ένεκα της υψηλής διαμορφούμενης ρευστότητος των πάντων,τα όποια σχέδια και προγράμματα φαντάζουν τόσο αβέβαια και διάτρητα που δεν παρέχουν σαφείς οδοσημάνσεις ούτε ως προς το εγγύς μέλλον. Οπότε εκείνες οι βασικές αξίες που παραμένουν ανέκπτωτες και αναλλοίωτες,αποτελούν τους ασφαλείς φάρους πορείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας