Φ.Ν.Λάιεν: Βελτίωση ενισχύσεων στις επιχειρήσεις για να αποτραπεί “φυγή” στις ΗΠΑ

854

Η ΕΕ θα προχωρήσει σε προσαρμογή των κανόνων της για τις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να αποτρέψει μια έξοδο επενδύσεων που θα προκαλέσει το νέο πακέτο επιδοτήσεων για την πράσινη ενέργεια που προωθούν οι ΗΠΑ, ακανκοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Ο ανταγωνισμός είναι καλός, αλλά πρέπει να σέβεται τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ομιλία της στη βελγική πόλη Μπρυζ, σύμφωνα με το Reuters.

“Το (αμερικανικό) νομοσχέδιο για τη μείωση του πληθωρισμού θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πλαίσια των κρατικών μας ενισχύσεων και να τα προσαρμόσουμε σε ένα νέο παγκόσμιο περιβάλλον”, πρόσθεσε η ίδια.

Η ΕΕ φοβάται ότι ο αμερικανικός νόμος περί μείωσης του πληθωρισμού ύψους 430 δισ. δολαρίων με τις γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις που προβλέπει μπορεί να οδηγήσεις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και να θέσει σε μειονεκτική θέση τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ένα από τα πολλά που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ στις 5 Δεκεμβρίου.

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και η εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Κάθριν Τάι, μαζί με τους εκτελεστικούς αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντονμπρόβσκις και Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

“Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα”

“Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα” τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση σε ομιλία της στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ.

Η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι “ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός είναι περιορισμένος λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας”.

Προσέθεσε ότι η Ρωσία έκοψε το 80% της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών σε μόλις οκτώ μήνες.

“Μπορέσαμε όμως να το αναπληρώσουμε” ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν κάνοντας λόγο για κάτι “αξιοσημείωτο” και κάτι “που πολλοί το θεωρούσαν αδύνατο”.

“Αυτούς τους οχτώ μήνες, όχι μόνο δεν υπήρξαν διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη, αλλά καταφέραμε επίσης να γεμίσουμε τις αποθήκες αερίου μας κατά περίπου 96%. Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα. Αλλά αυτό έχει το κόστος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Και όλα αυτά επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα πολλών ευρωπαϊκών βιομηχανιών – ιδιαίτερα των ενεργοβόρων τομέων της οικονομίας μας” επισήμανε.

Επιπροσθέτως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι “μια επιθετική Ρωσία απειλεί τις δημοκρατίες μας και μας εκβιάζει με την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα”, ενώ σχετικά με το Πεκίνο σημείωσε ότι “μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα καλλιεργεί εξαρτήσεις σε όλες τις ηπείρους, για να προβάλει την εξουσία για τα δικά της συμφέροντα”. Στην απέναντι πλευρά, η κ. φον ντερ Λάιεν τοποθέτησε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.”Αντίθετα, δείτε τι μπορούν να επιτύχουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πάρτε την Ουκρανία. Σκεφτείτε τον τεράστιο αντίκτυπο των κυρώσεών μας.

Σκεφτείτε πόση υποστήριξη έχουμε κινητοποιήσει, από τις χώρες μας και τον κόσμο, να βοηθήσει την Ουκρανία τους τελευταίους εννέα μήνες” σημείωσε και έφερε επιπλέον ως παράδειγμα την απόφαση για πλαφόν στο πετρέλαιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας