Eurogroup: Κοντά σε μια συμφωνία που παραμένει “αόρατη”-Τέλος τα ευρωομόλογα!

380
eurogroup

Η ώρα για τον δεύτερο και πιο κρίσιμο γύρο του Eurogroup έφτασε με τις χώρες μέλη της ΕΕ να αναζητούν ένα συμβιβασμό για τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε σήμερα και πάλι κατηγορηματικά με δηλώσεις της την έκδοση ευρωοομολόγων που ζητούν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης και τόνισε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια από κοινού ευθύνη των κρατών-μελών για χρέη. Η δήλωσή αυτή της Μέρκελ όλα δείχνουν ότι κλείνει οριστικά τη συζήτηση για ευρωομόλογα στην Ε.Ε.

Παράλληλα η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι “η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει για ένα οικονομικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα ανασυγκρότησης μετά την κρίση“. Διευκρίνισε, όμως, ότι αυτό το πρόγραμμα πρέπει να συζητηθεί αυστηρά “στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές δημοσιονομικές προοπτικές από το 2021 έως το 2027“.

Οι παραπάνω δηλώσεις της Μέρκελ επιβεβαιώνουν την αλαζονική στάση της Γερμανίας και την αρνητική στάση της σε κάθε ουσιαστική έννοια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Τα σημερινά τεκταινόμενα γύρω από το Eurogroup

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενίσχυσαν σήμερα την πίεση στην Ολλανδία να ξεμπλοκάρει την οικονομική στήριξη ύψους μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορονοϊού, με την Ιταλία να δηλώνει ότι διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ. Το Εurogroup που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζ. Κόντε. «Είναι μία μεγάλη υπαρξιακή πρόκληση της Ευρώπης», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός στο BBC.

Η τηλεδιάσκεψη μετατέθηκε για τις 19:00 όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε πως είναι εφικτή μια συμφωνία και έγινε γνωστό πως η Γαλλία και η Γερμανία επεξεργάστηκαν μια συμβιβαστική πρόταση για να αρθεί το αδιέξοδο.

Αισιόδοξος για συμφωνία εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. «Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη.

«Εντατικές επαφές με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών πριν την επανέναρξη του Eurogroup σήμερα το απόγευμα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία», έγραψε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σε νεότερη ανάρτησή του, ο κ. Σεντένο δηλώνει ότι βρισκόμαστε «πολύ κοντά σε συμφωνία. Πιστεύω, ότι αυτή τη φορά όλοι θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα δείξουμε το απαραίτητο πνεύμα συμβιβασμού που είναι ο θεμέλιος λίθος της ένωσής μας».

Η «κόκκινη» γραμμή της Αυστρίας

Η Αυστρία, που είναι φειδωλή σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, είναι πρόθυμη να καταλήξει σε μια συμφωνία για την απάντηση του μπλοκ απέναντι στην κρίση του κορονοϊού, αλλά τα ευρωομόλογα παραμένουν εκτός συζήτησης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γκέρνοτ Μπλιούμελ.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν στις ολονύκτιες συζητήσεις τους, που κατέρρευσαν χθες, να συμφωνήσουν σε περαιτέρω οικονομική στήριξη για τις οικονομίες τους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα η Ισπανία και η Ιταλία να προειδοποιήσουν ότι διακυβεύεται το μέλλον του ευρωπαϊκού μπλοκ εάν δεν καταλήξει σε μια κοινή αντίδραση στην κρίση.

Οι υπουργοί, τάχθηκαν υπέρ της ιδέας ενός ταμείου ανάκαμψης αλλά διαφώνησαν για τον τρόπο χρηματοδότησής του διότι η συζήτηση αυτή περιλαμβάνει το ιδιαίτερο αμφιλεγόμενο θέμα του εάν η ΕΕ θα πρέπει να εκδώσει κοινό χρέος. «Αυτό είναι εκτός συζήτησης για εμάς. Αυτό συνεχίζει να ισχύει», δήλωσε ο Μπλιούμελ σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτή η διαμάχη εντάσσεται στην επίμονη αντιπαράθεση μεταξύ του στρατοπέδου των οικονομικά ασθενέστερων κρατών της νότιας Ευρώπης, με επικεφαλής την Ιταλία, από την μία πλευρά, και της Ολλανδίας που λειτουργεί ως προπύργιο του δημοσιονομικά συντηρητικού Βορρά, από την άλλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας