Ζήλεψε ο Κικίλιας τη «λίστα Πέτσα» και μοιράζει 18,5 εκατ. ευρώ

Ζήλεψε ο Κικίλιας τη «λίστα Πέτσα»
Παραπάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίσουν πράγματα για τα οποία όλοι ακούνε και διαβάζουν ούτως ή άλλως από το πρωί έως το βράδυ σε όλα τα μέσα ενημέρωσης ● Η «Τριμελής Επιτροπή Οργάνωσης της Εκστρατείας» απαρτίζεται από ανθρώπους άσχετους με τα ΜΜΕ.

H κυβέρνηση ασκεί ξανά την τέχνη που γνωρίζει καλύτερα απ’ όλες: μοιράζει χρήματα στα ΜΜΕ. Ετσι, μετά το «Μένουμε Σπίτι» και το «Μένουμε Ασφαλείς» της πρώτης φάσης της πανδημίας που μετρήθηκαν στα 20 εκατομμύρια ευρώ και έμειναν γνωστά ως «λίστα Πέτσα», έρχεται τώρα μια νέα διαφημιστική καμπάνια στα ΜΜΕ ύψους 18,5 εκατ. ευρώ ώστε να πειστεί ο κόσμος να κάνει εμβόλια για τον Covid-19.

Νέα καμπάνια στα ΜΜΕ για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19

«Εγκριση σκοπιμότητας για την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας των πολιτών, για τον έγκαιρο εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού covid-19 και την προβολή μηνυμάτων και της εθνικής εκστρατείας κατά του κορονοϊού covid-19 στο σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» λέει το υπουργείο Υγείας στην απόφασή του που πήρε ΦΕΚ στις 24 Δεκεμβρίου, την παραμονή των Χριστουγέννων. Μετά τα 20 εκατομμύρια της άνοιξης, τα 2 εκατομμύρια ευρώ στα κανάλια τον Νοέμβριο, έρχονται επιπλέον 18,5 εκατομμύρια για τα ΜΜΕ.

Σύνολο, ζωή να έχουν, παραπάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίσουν κάτι για το οποίο ακούμε και διαβάζουμε ούτως ή άλλως από το πρωί έως το βράδυ σε όλα τα ΜΜΕ. Δεν έχει πειστεί εκείνος που δεν θέλει να κάνει εμβόλιο από δεκάδες-εκατοντάδες εκπομπές και θα πειστεί από τα σποτ της λίστας Πέτσ…, συγγνώμη, της λίστας Κικίλια ήθελα να πω.

Να μία διαφορά: αυτή τη φορά η μοιρασιά των χρημάτων δεν θα γίνει από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης Επικοινωνίας αλλά από το υπουργείο Υγείας. Με απόφαση του υπουργού Βασίλη Κικίλια συγκροτήθηκε μια «Τριμελής Επιτροπή Οργάνωσης της Εκστρατείας Εμβολιασμού κατά του κορονοϊού Covid-19», με σημείωση «Εθνική Εκστρατεία» και με σκοπό να τρέξει τις διαδικασίες απευθείας διαπραγμάτευσης για την πρόσληψη εταιρείας η οποία θα υλοποιήσει την εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού.

Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, και μέλη της ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), Δημήτρης Παπανταζής. Τι σχέση έχουν άραγε όλοι αυτοί με τα ΜΜΕ; Τρεις άνθρωποι επαρκείς πιθανότατα στα καθήκοντά τους, δεν λέω, αλλά τι γνωρίζουν από ΜΜΕ;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Επιτροπή θα αναλάβει:

● την υλοποίηση όλων των ενδεδειγμένων δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προβολής της ανάγκης εμβολιασμού του πληθυσμού κατά του κορονοϊού Covid-19,

● τη μέριμνα για τη δημιουργία ενδεδειγμένου ενημερωτικού υλικού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού,

● την έγκαιρη διάθεσή του σε όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, με στόχο την αποτελεσματική ενημέρωση και τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής των πολιτών στον εμβολιασμό,

● την επιλογή φορέων για την υλοποίηση της Εθνικής Εκστρατείας,

● την παρακολούθηση της καλής εκτέλεσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση μας λέει πως θα ακολουθηθούν διαφανείς διαδικασίες σε σχέση με τη λίστα Πέτσα, ώστε τα χρήματα να μοιραστούν στα ΜΜΕ βάσει κάποιων κριτηρίων: «Στη διαμόρφωση του σχεδιασμού της επικοινωνιακής στρατηγικής και της τοποθέτησης στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας με την ενδεδειγμένη παραμετροποίηση που αφορά όλες τις ομάδες αποδεκτών και συγκεκριμένα τις πληθυσμιακές ομάδες που ορίζονται στο πλαίσιο της παρ. 1 του άρθρου 74 του ν.4761/2020, με κριτήρια την τηλεθέαση των τηλεοπτικών σταθμών, βάσει της διαθέσιμης μέτρησης από ανεξάρτητο φορέα, όπου αυτός υφίσταται, ή με κριτήρια δημοφιλίας, καθώς και με αναφορά στον βαθμό ανταπόκρισης και απήχησης σε κάθε ηλικιακή ομάδα, συμπράττοντα φορέα κ.ο.κ. ανωτέρω κατά τον αποτελεσματικότερο οικονομικά τρόπο». Θα δούμε βέβαια αν θα μοιραστούν δίκαια τα χρήματα στα ΜΜΕ, γιατί πάλι στα κριτήρια υπάρχουν ασάφειες ώστε μερικά να μεταφράζονται όπως βολεύει.

Την αναγκαιότητα της διαφημιστικής καμπάνιας ώστε «να πείσουμε την ελληνική κοινωνία» την είχε προαναγγείλει από τη Βουλή πριν από έναν μήνα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας μάλιστα να βάλει στο παιχνίδι και τα άλλα κόμματα: «Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι πτέρυγες θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια και δεν θα ακούσουμε πάλι όλα αυτά τα οποία ακούσαμε, ότι η επικοινωνία στη μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας είναι χρυσόσκονη για να «εξαγοράσουμε» ως κυβέρνηση τη στήριξη των ΜΜΕ». Δεν τον πιστεύω, αλλά ας περιμένουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας